A burkolás díszítőelemei

burkolásA burkolás alapvetően határozza meg otthonunk hangulatát. Beszélhetünk külön hideg és meleg burkolásról, valamint kültéri és beltéri burkolatok készítéséről. A burkoló munka hosszú távra szól, így a tökéletesebb eredmény érdekében jobb, ha a burkolás elkészítését szakavatott mesteremberekre bízzuk. Nagyon fontos, hogy otthonunk burkolata minőségi legyen, ehhez kell az ügyes szakember a jó minőségű burkoló anyag és segédanyagok, illetve egy jól előkészített felület. Jobban járunk, ha inkább nem próbálunk meg spórolni ezeken a dolgokon, sokkal többe kerül, ha pár év múlva újra kell csináltatni az egészet.

A burkolás kivitelezési lehetőségei

Mivel a burkolás hosszú időre szóló befektetés, nagyon fontos, hogy megcsináltatása előtt minden szempontból alaposan gondoljuk át a dolgokat. A következő pár szempontot kell alaposan meggondolnunk.

A burkolás anyaga

burkolásNagyon fontos, hogy az adott helységbe olyan burkoló anyagot használjunk, ami bírni fogja a terhelést. Otthonainkban a fürdőszoba és a konyha az a helysége, ahová a legnagyobb terhelhetőséggel bíró burkolat kell. Ha bármiben kicsit is bizonytalanok vagyunk, a legmegfelelőbb burkolás érdekében inkább kérjünk segítséget egy burkoló szakembertől. A fürdőszobában nagyon sok a víz és a pára, ezt nem minden anyag bírja egyformán, a konyhában pedig nagyon sokféle terhelésnek van kitéve a burkolat. Sokszor azt is meg kell gondolni, hogy hideg vagy melegburkolás legyen az adott helységben. A két típus más anyagokkal és ebből fakadóan más technikával is dolgozik. Teljesen más hangulatot tudnak kölcsönözni ugyanannak a helységnek és terhelhetőségük is teljesen más mértékű.

A hidegburkolás anyagai ásványi kőzetekből és azok keverékeiből készülnek, sokkal-sokkal nagyobb az ellenálló képességük, mint a meleg burkolat anyagainak, ami jellemzően a parketta, laminált padló. A melegburkolás technikáját leginkább a hálószobákban, gyerekszobákban, esetleg nappaliban szokták alkalmazni.

A burkolás anyagának kinézete

Bizony, bizony, úgy tűnik első említésre, hogy ez egy mellékes tényező, de nem az. Ugyanolyan fontos az, hogy olyan kinézete legyen a munkának, ami igazán tetszik, mint az, hogy megfelelő minőségű legyen. Ez a munka hosszútávra szóló munka, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségben készüljön. A burkolás anyagának kinézetével kapcsolatban is mindjárt több jellemzőt kell figyelembe venni, ezek; a burkolás anyagának a színe, a mintája és a mérete, illetve még bizonyos esetekben a formája is.

A burkolás színe alapvetően fogja meghatározni a helység hangulatát. És a hangulat meghatározása mellett a színnek egy másik fontos funkciója is van. Bizonyos színek tágítják a teret, míg mások szűkítik azt, nagyon fontos, hogy tisztában együnk azzal, hogy pontosan mit is szeretnénk. Ha egy amúgy is kisméretű helységbe sötét színű burkolás készül, az nagyon össze fogja húzni a teret, merthogy a sötét szín, szűkít, világos tágít. Óvatosan kell zsonglőrködnünk ezekkel az elemekkel.

A burkolás anyagának mérete szintén szűkítheti és tágíthatja is a teret. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő méretű anyagot válasszunk ki az adott helységekbe.

Burkolás – Végszó

Végül, de közel sem utolsó sorban nagyon fontos, hogy az adott burkolás mintázata milyen. Mintázata adódhat magából az anyag kinézetéből, tehát már eleve mintázott burkolatból. És abból is eredhet a mintája, hogy hogyan rakjuk le az adott burkolatot. A burkolat lerakásának különböző technikáival még az amúgy egyszerű burkolatokat is meg lehet mintázni. Az ilyen típusú díszítőelemek határtalanul kombinálhatóak a burkolás során.

A hozzászólások le vannak tiltva.