A burkolás, mint művészet

Mitől lehet művészet a burkolás?

burkolás, mint művészetA burkolás leginkább az egyediségtől lehet művészet. Egy burkolatot egyedivé tenni pedig sokféleképpen lehet. A munka lehet egyedi a kivitelezéstől, a használt burkoló anyagtól, és lehet egyedi attól, hogy hol alkalmazzák. Ez csak három szempont, de ennek a három szempontnak rengeteg alternatívája van. A burkolás eredetileg a funkciója miatt vált fontossá, funkciója a ház védelmében merül ki, egy jó alapanyagokból, jó segédanyagokkal és jól felrakott burkolat több évtizedig is bírja és védi a ház szerkezetét. A burkolat megóvja a falakat a nedvességtől, a különböző jellegű szennyeződésektől és sokszor tőlünk is, a burkolatokat könnyebb tisztán tartani, mint a burkolatlan falakat, vagy le tudjuk mosni, vagy fel tudjuk porszívózni. Nem is olyan régóta indult el és erősödött fel a tendencia miszerint a burkolás nem csak funkcionális, de esztétikus is. Természetesen az, hogy a burkolat jól mutasson mindig is fontos volt, mindig voltak különböző divattendenciák a burkolat kinézetére vonatkozóan, ma már túlnyúltunk ezen. Nem  csak az számít hogyan néz ki az adott burkoló anyag, a burkoláshoz sokkal összetettebben állunk, ugyanolyan stílusirányzatok alakultak ki, mint bármely más területen, a burkolás a lakberendezés szerves részévé nőtte ki magát.

Különleges burkolás

A burkolás sok minden miatt lehet különleges, ahogy azt már fentebb tárgyaltuk. A burkolás stílusirányzatainak tudatos alkalmazása a mindennapokban már eleve különlegessé teszi a burkolatot. Hiszen ekkor nem csak egy olyan burkolással találjuk magunkat szemben, ami jól néz ki, jól mutat, hanem egy olyannal, ami meghatározza a tér hangulatát, növeli, vagy szűkíti azt, de körbefonja az egészet és egységet hoz létre a különböző elemek között, természetesen ehhez kell az is, hogy a kiegészítő kellékek, bútorok, apróságok kövessék a burkolat által meghatározott stílusirányzatot. A burkolás lehet modern stílusú, absztrakt, klasszikus, követheti a természetesség vonalát, külön stílusként kezelhető akár a gyermekszobák burkolása is. Ha a stílusirányzatra helyeződik a hangsúly és ezzel akarjuk különlegessé tenni az eredményt nagyon fontos, hogy egyúttal figyeljünk a minőségre is, illetve arra, hogy a különböző elemek tényleg egységben legyenek.

Különleges burkolás, különleges technikák

A különleges burkolás lehet különleges anyagában is, a burkolatot különlegessé tevő tényezők sokszor keverednek. Az anyaga meghatározza annak kivitelezését is, és ekkor a két tényező máris összefonódik, ennek ékes példája a mozaik burkolás. Az anyaga is lehet különleges, és a kivitelezése is különleges. Használhatnak díszített kerámialapokat is, és a felrakása apró elemenként történik. Különleges lehet olyan is, aminek az anyaga teljesen hétköznapi burkoló anyag, de a kivitelezéssel, kinézettel megcifrázzák és mindjárt egy speciális, egyedi burkolás lesz az eredmény.

burkolásA parafa különleges burkoló anyagnak számít, ma már egyre elterjedtebb, hiszen nagyon jó ellenálló képességgel bír és nagyon jól szigetel, de attól, hogy különleges még közel sem művészi, különlegessége abban van, hogy még nem elterjedt alkalmazása.

A burkolás esetében azonban bármilyen csábító is egy-egy különleges anyag, vagy kivitelezési technika, sosem szabad szem elől téveszteni a funkcionalitás szempontját. A burkolás hosszú távú és igen nagy befektetés, ezért kell, hogy az adott burkolat ne csak jól mutasson, de az adott helység által támasztott elvárásoknak is megfeleljen. Ezért, ha valamilyen jót és különlegeset szeretnénk a burkolás megkezdése előtt mindenképpen egyeztessünk egy mesterrel.

A hozzászólások le vannak tiltva.