A burkoló anyag kinézetéről

burkoló anyagokKorábbi cikkekben már ejtettünk szót arról, hogy milyen alapvető szempontokat kell figyelembe venni a burkoló anyag kiválasztásánál. Mostani cikkünkben ezt a témát járjuk át kicsit alaposabban, más szempontok alapján. Nagyon fontos, hogy megfelelő és számunkra tetsző burkoló anyagot válasszunk ki, mivel a burkolás hosszú távra szól. Ezért csak akkor döntsünk az anyagot illetően, ha biztosak vagyunk elhatározásunkban.

Nagyon sok olyan apróbb szempont van, amit a laikusok ne vesznek figyelembe, mert nem tulajdonítanak neki jelentőséget, ezek olyan apróságok, amikről az ember tényleg nem gondolná, hogy fontosak, de azok.

A burkoló anyag színe

A burkoló anyag színe nagy mértékben meghatározza a helység hangulatát, stílusát. Ha még építkezünk és a bútorok kiválasztása még hátra van, akkor abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját kedvünkre alakíthatjuk ki a helységet, hiszen nincsenek alapvető kellékék, amik meghatároznák az irányvonalat. Mindenképpen összetetten kell gondolkoznunk, mit szeretnénk, és amit szeretnénk mennyire valósítható meg, belefér-e a meglévő anyagi keretünkbe, illetve a különböző helységeket is jobb összehangolni, az egész ház stílusát jobb egy sémára kialakítani, és külön-külön a helységekre is figyelni kell. A burkoló anyaggal nagyon sok mindent csinálhatunk, otthonunk lehet modern, retro hangulatú, vehetünk ötletek lakberendezési magazinokból és portálokról, vagy saját fantáziánkra is hagyatkozhatunk, egy profi burkoló mester bármit képes megvalósítani. A burkolat lehet mintás, színes, ha kicsit bizonytalanabbak vagyunk, és sehogy sem jutunk dűlőre színvilág kialakítását illetően, jobb, ha egy színű burkoló anyagot rakatunk fel, hiszen ezekhez több stílus, több minden is könnyebben hozzápasszolható, legyen szó bútorról, szőnyegről, vagy akár faliképekről.

A burkoló anyag színének kiválasztásakor semmiképpen se feledkezzünk meg a helység fényviszonyainak figyelembe vételéről. Ha az adott szoba kevés természetes fénnyel rendelkezik mindenképpen inkább valamilyen világos színű burkoló anyag mellett döntsünk, ha sötét választunk végeredményül egy nagyon sötét szobát fogunk kapni. Természetesen ha mindenképpen a sötéthez ragaszkodunk arra is van megoldás, ebben az esetben a szoba mesterséges fénnyel történő ellátását kell megoldani, ez ma már nem jelent nehézséget, csak nyilvánvalóan költségesebb. A világos, nagy ablakos szobákba, ha szeretnénk bátran rakhatunk sötét burkolatot.

A burkoló lapok anyaga

burkolóA burkoló lapok anyagánál alapvető szempont a kültéri illetve a beltéri burkolás, de erről már beszéltünk. Viszont arról még nem volt szó, hogy figyelni kell arra, hogy a burkolatot a padlóra vagy a falra szánjuk. A kettő teljesen más funkciót lát el, ezért nem használhatjuk ugyanazt a burkoló lapot mindkét felületre. A falra szánt burkoló anyagnak puhábbnak kell lennie, ezek választéka szélesebb, könnyebben alakíthatóak, csiszolhatóak, faraghatóak. A padlóra pedig minél keményebb burkoló anyagot rakassunk, hiszen az sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, így fontos, hogy ellenálló képessége erős legyen.

A burkoló lapok mérete

Még egy fontos szempont van a burkoló lapok kinézetével kapcsolatban, ez pedig azok mérete. A burkoló lapok méretüktől függően képesek tágítani és szűkíteni is a teret. A nagyobb méretű lapokat érdemesebb nagyobb felületek burkolásához használni. A burkoló anyag mértének kiválasztásánál természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy akarunk-e mintát kirakatni belőlük, ezt pontosan egyeztetni kell a burkoló szakemberrel is, hiszen ez egy nagyobb lélegzetvételű munka.

A hozzászólások le vannak tiltva.