A burkoló mesterség

A burkoló

A burkoló mesterek, szakemberek munkája nélkülözhetetlen változzanak akármennyit az építkezési szokások, az ő munkájuk megkerülhetetlen. A burkoló munka érinti a ház külső és belső részét egyaránt, de a külső rész burkolása inkább a kőműves feladatai közé tartozik. A beltéri burkolatok elkészítése a szakemberek igazi profilja, illetve a kertben végezendő munkák. A burkoló szakma kitanulására a szakmunkásképzőkben vagy szakközépiskolákban van lehetőség, attól függően, hogy az ember a szakbizonyítvány mellé szeretne-e érettségi bizonyítványt vagy sem. A gyakorlat és a minél többrétű tapasztalat teszi a mestert igazán profivá, minél többféle helyzettel kell szembenéznie, annál nagyobb rálátással tudja majd a munkáját végezni.

A burkoló munka

burkoló munkaA burkoló munka otthonunk minden területén jelen van, a kertben és az épület belső helységeiben egyaránt. A burkoló munka jelentősége két szempont miatt is nagyon fontos, az egyik szempont az esztétikai szempont, a másik pedig a védelem. A burkolat meghatározza otthonunk hangulatát, jellegét, megadja a lakás karakterét. A lakás karakterének összhangjára fontos, hogy figyeljünk, hogy próbáljuk a különböző helységeket úgy kialakítani, hogy azok adjanak valamilyen egységes összképet, de ettől függetlenül a különböző szobákat rendezhetjük, burkoltathatjuk eltérő irányelvek alapján. Az összhangnál főleg olyan helységeknél kel figyelni, amik kicsit egybefolynak, például egy amerikai konyha és a nappali. Vagy például ha a mellékhelység és a fürdőszoba külön helységet alkot, akkor is nagyon esztétikus, ha burkolásuk egységet alkot. Bármilyen kérdésünk, kételyünk van, a burkoló munkák kialakításával kapcsolatban a mesteremberektől bármikor kérhetünk segítséget. Sok burkoló mester még az alapanyagok beszerzésében is segít. A burkoláshoz szükséges anyagok könnyen és egyszerűen beszerezhetők, de sok szempontot kell mégis figyelembe venni. Az anyag kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy melyik helységbe szánjuk az adott anyagot, a fürdőszoba, konyha kritikus pontok, ezek a helységek sokkal több és intenzívebb terhelésnek vannak kitéve, mint a többi helység, ezért ezekhez inkább a hideg burkoló anyagok ajánlottak, de még azokból sem mindegy melyiket választjuk. A kertben végezendő kültéri burkolás szintén nagyon fontos esztétikai pont, akárki, aki elhalad házunk előtt a kültéri burkoló munkát fogja legelőször észrevenni, a járda, a bejáró, a garázs mind ezekhez tartoznak.

A legjobb burkoló

burkoló szakmaA burkoló szakember megválasztása nehéz feladat, abban az esetben, ha nincs segítségünk és nincs ismerősünk, aki burkoló lenne, vagy aki legalább tudna ajánlani egy jó burkoló szakembert. Ebben az esetben az árakat és a referenciákat tudjuk csak figyelembe venni. Nagyon alaposan kell, választunk, mert a rosszul végzett munkára hamar fény derül. A jól végzett burkolás hosszú éveken, évtizedeken keresztül tartja magát, míg egy hanyagul felrakott burkolat gyorsan tönkre is megy. Ezért talán a referencia fontosabb is, mint az ár, mert hiszen sokkal többe kerül a burkoló munkát pár éven belül újra megcsináltatni, mint akkor egyszer az akár jóval magasabb összeget kifizetni.

A hozzászólások le vannak tiltva.