A burkoló munka menete

burkoló burkolásA burkoló munka fontos eleme otthonunk felépítésének. Fontossága egyrészt otthonunk esztétikai kinézete, megjelenése miatt hangsúlyos, másrészt pedig a ház szerkezete és annak védelme miatt fontos. A burkoló munka otthonunk összes helységében jelen van, minden szobát érint. A szoba jellegétől függ, hogy az adott helységbe milyen típusú burkoló munka kerül elvégzésre.

A burkoló munka típusai

A burkoló munka többféle lehet. Ha a legtávolabbi megközelítésből indulunk ki, akkor külön beszélhetünk kültéri és beltéri burkolásról. Értelem szerűen a kettő közötti alapvető különbséget a munka elvégzésének tere adja. A kültéren végzett burkoló munkáért általában jóval többet kell fizetnünk, ennek az az oka, hogy a kültéri burkolás, sokkal nagyobb ellenálló képességű anyagokat igényel, sokkal jobb minőségű, speciálisabb segédanyagokkal, és a munka elvégzésének technikája is körülményesebb. A nagyobb ellenálló képességű burkolatra a zord időjárási tényezők miatt van szükség, a kültéri burkolatnak ellen kell állnia a Nap erős, szívó sugarainak, a sok esőnek és télen a fagyoknak.

A másik tényező, ami alapján a burkoló munka csoportosítható az a burkolásnál felhasznált alapanyag alapján történik. Ha a burkoló munka alapanyagát ásványi kőzetek, vagy azok keverékéből előállított anyag adja, akkor hideg burkolásról beszélhetünk. A hideg burkolás sok helységben változatosan alkalmazható, különösen azokban a helységekben ajánlott a hideg burkolat kialakítása, amelyekben sok és intenzív olyan tényező van jelen, ami roncsolja a burkolatot. Tipikusan ilyen helység a fürdőszoba, a sok víz és pára a nem megfelelő ellenálló képességű burkolatot könnyen és igen hamar tönkre teszi. Amikor a burkoló munka anyagai nem az ásványi kőzetekhez köthetőek meleg burkoló munkáról beszélhetünk. Ezek az anyagok két csoport kapcsán említhetőek meg. A meleg burkolás anyagai vagy a faburkolatok csoportjába tartoznak, vagy pedig a rugalmas burkolatokhoz. Mindekét csoport tagjai széles körben, változatosan fordulnak elő.

A burkoló munka lépései

Függetlenül attól, hogy milyen burkoló munka kerül majd elvégzésre az adott területen, a burkolási felületnek mindig nagyon alaposan, precízen előkészítettnek kell lennie. A felület jó előkészítése elengedhetetlen a jó burkolat elkészítéséhez.

burkoló - burkolásA burkoló munka színterének előkészítéséhez a következő lépések tartoznak. Az első és az egyik legfontosabb, az aljzat kiegyenlítése. Jó burkolat, csak egyenes aljzatra rakható fel. Az aljzat kiegyenlítő anyagok kitöltik a meglévő réseket, úgy, hogy összességében egy teljesen sima felületet kapjunk meg, így a kiegyenlítő mellett kitöltőnek is nevezik. Sima aljzat csak a csomómentes anyag felhasználásával érhető el. Az aljzatkiegyenlítő anyagok felrakása után és a burkoló munka megkezdése között száradási időt kell hagyni. A száradási idő egy vagy két napig kell hogy tartson, ez leginkább a hőmérséklettől függ, nyilvánvaló, hogy a napos meleg időben, nyitott ablakok mellett az anyag gyorsabban fog felszáradni.

A burkoló munka első tényleges lépése a ragasztó felvitele, a ragasztók kínálata széles, olyan segédanyagról van szó, aminek az árán nem éri meg spórolni.

Mire figyel leginkább a profi burkoló?

A burkolat felrakása után szintén száradási időt kell hagyni, ennek időtartama is az időjárási viszonyoktól függ. Az utolsó lépések egyike a fúgázás. A fuga kiválasztásánál tudnunk kell a burkoló lapok közötti szélesség mértékét, a burkolat anyagát, és a helyét. A fuga kiválasztásánál ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint magánál a burkoló anyag megválasztásánál. Fontos, hogy jó minőségű fúgát vásároljunk, egy olcsó, rossz minőségű segédanyag mellett a drágább jó minőségű burkoló anyag elveszítheti értékét.

A hozzászólások le vannak tiltva.