A burkoló munka stíluselemei

A burkoló munka sokszínűsége

A burkoló munka sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy otthonunk minden helységében jelen van. Ezen felül sokszínű az anyag használata és a különböző kivitelezési technikák is változatosak. Bármelyik burkolat egy apró trükkel teljesen egyedivé varázsolható. Mikor megálmodjuk otthonunk új kinézetét az álmainkba a burkolást is bele kell szőnünk. Ki kell találnunk az adott helységek stílusát, a stílushoz és a helység jellegéhez igazítottan ki kell választani a burkoló anyagot. Minden helységbe megfelelő burkolatnak kell kerülnie. A burkoló anyagoknak két típusát különböztetjük meg. A hideg és a meleg burkoló anyagokat. A két típus más terhelhetőségű, és más ellenálló képességű anyagok gyűjtőcsoportja. Ha az adott helységbe nem a megfelelő burkolat kerül, az rövid időn belül problémát fog okozni. Ha tanácstalan az anyag kiválasztásában keressen bizalommal. A közös anyag kiválasztás előnye, hogy az esztétikai és a technikai szempontok is egyenlően érvényesülnek, és egyik sem megy a másik rovására.

Burkoló munka  különböző stílusokban

A burkoló munkánál ugyanúgy kialakíthatók a különböző stílusvilágok, mint otthonunk bármelyik másik alkotó egységénél, kiegészítőjénél. A burkolási technikák és anyagok, valamint segédanyagok fejlődésével a kiépítési, kialakítási lehetőségek folyamatosan csak tágulnak. Mivel a technikai háttér megengedi, így a burkolás túllépte szigorú funkcionális kereteit, és már, mint dekor elem is szerepet játszik. A burkoló anyagokkal négy alapvető stílust szoktak elkülöníteni:
–        modern
–        funky
–        klasszikus
–        luxus.

Az alapvető négy stílus mellett beszélhetünk más stílusokról is. A burkolást sokszor mozaikkal valósítják meg, az ilyen burkolások művészi alkotások.

A különböző stílusok jellegzetes stíluselemeikről ismerhetők fel. A jellegzetes elemeket sokszor a jellegzetes burkoló anyag biztosítja. Mindegyik stílusnak meg van a saját jellemző burkoló anyaga és az anyag felhasználási szokása.

Burkoló munka modern stílusban

burkoló budapestA modern stílus letisztult formákat, határozott színeket jelent. A burkoló munka kivitelezésénél ez egyszerűségre kell törekedni, hogy az visszafogottságot tükrözzön. Színeiben lehet élénk és halvány is, ez attól függ, milyen összképet szeretnénk a végére kapni. Ez a burkolási stílus nagyon jól mutat a konyhában, vagy a fürdőszobában. Hideg és meleg burkoló anyagokkal egyaránt kivitelezhető.

A luxus burkoló munka

A luxus mindig valami különlegeset jelent. A burkoló munka területén ezt a stílust nem az emeli ki, hogy hogyan néz ki, nem ebben különleges, hanem abban, hogy mennyibe kerül kivitelezése. A luxus burkolathoz csak a legjobb minőségű és legdrágább anyagokat használják.

A funky stílus a burkoló munkákban

Ez a stílus a nappaliban és hálóban mutat a legjobban. Vidám színek, ötletes megoldások jellemzik ezt a stílust. Mielőtt azonban ez mellett döntenénk nagyon át kell gondolnunk. Vidám hangulatot biztosít, kicsi bohókás, de vajon hosszú távon is örülünk majd ennek?

Mielőtt nagyobb munkálatokba fognánk, mindig gondoljuk át hogyan képzeljük el az egészet, összességében. A különböző helységekbe kialakíthatunk különböző hangulatokat, de mégis jó lenne, ha lenne egy összefogó vonal, hogy a ház ne potyogjon szét pici darabokra, hanem alkosson egységet. Az is fontos, hogy az esztétikai szempontok ne menjenek a technikaiak rovására. Minden helységbe a megfelelő ellenálló képességű burkoló anyagnak kell kerülnie.

A hozzászólások le vannak tiltva.