A burkoló munka titka – a fúgázás

Miért fontos a fugázás – A profi burkoló véleménye

fugazas-burkolas-burkoloA jó burkoló munka hosszú évekre szól, a jó burkolat véd, szigetel és otthonunk esztétikai megjelenését is javítja. A burkoló munkája otthonunk minden helységében jelen van, a hálószobákban tipikusan inkább a meleg burkolatok jellemzőek, míg a konyhában, fürdőben, folyósókon inkább a hidegburkolat használt. A kertben szintén a hidegburkolatokat szokták alkalmazni, teraszok, medencék, járdák elkészítésénél. A kültéri burkolatok külön kategóriát jelentenek, mivel azoknak sokkal több környezeti tényezőnek kell ellenállniuk. Akármilyen burkoló vagy burkolás munkát említünk, mindegyiknek elengedhetetlen eleme a fúga. A fúga a burkoló lapok elemei közötti rés kitöltését látja el, ennek fontossága abban rejlik, hogy biztosítja a lapok tágulását és vízzárását is, a kültéri burkolatok elkészítésénél van nagyobb hangsúlya, a beltéri burkolatoknál is fontos, de ott kevésbé. A fúgázás a burkoló folyamat utolsó stádiumához tartozik, de ha nem figyelünk oda kellően, hibái az egész munkát elronthatják.

A burkoló munka utolsó stádiuma, a fúgázás

fugazas-burkolas-burkolo-hidegburkoloA burkoló munka első stádiumának az számít, amikor lerakjuk és felragasztjuk a burkolatot, a második, lényegében utolsó stádiumot a már leragasztott burkolat közötti rések fúgázása teszi ki. A jól fúgázott burkolat nagyobb vízzárásúak lesznek. Nagyon fontos, hogy csak olyan burkolatot fúgázzunk, ami már megszáradt. A burkolat száradási idejét nem lehet egységesen behatárolni, függ a helység szellősségétől és hőmérsékletétől, valamint a használt ragasztóanyagtól is, de általában elmondható, hogy a befejezett burkoló munka után csak 24 óra elteltével szoktak fúgázni. A burkoló mielőtt nekikezd a fúgázásnak a már megszáradt burkolatról, csempéről a csempekereszteket eltávolítja, ezek esztétikailag sem szépek és technikailag sem hasznosak. Nagyon fontos, hogy a burkolathoz a megfelelő fúgaanyagot válasszák ki. A következő szempontokat kell mindenképpen figyelembe venni a fúgaanyag kiválasztásánál; első sorban egyértelműen a burkolat anyagát kell figyelembe venni, illetve azt, hogy hol van a burkolat, ettől függ igénybevétele és így az is, hogy milyen mértékű ellenállást kell kifejtenie. A második szempont a fuga szélessége, ezt követi az, hogy milyen technikával kell bedolgozni. Mielőtt a fúgázásba belekezdünk, a felületet alaposan és nagyon óvatosan ki kell tisztítani. Fontos, hogy az anyagot pontosan keverjük ki, és a munkafolyamatot a lejárati idő alatt megcsináljuk, fontos, hogy nagyon odafigyeljünk az időkorlátokra, mind a burkoló tevékenységeknél, mind a fúgázásnál, értem itt az átmosást, és a száradást.

fugazas-burkolo-hidegburkolo-burkolas

Miért fontos a fugázás a burkoló munkájában?

A fúga több veszélynek is ki van téve, könnyen és sajnos igen gyakran bepenészedik és gombásodik. Figyeljünk rá, és rendszeresen tisztítsuk. Abban az esetben, ha a fúgázott rész befeketedik, akkor vagy penésszel, vagy baktériummal van dolgunk, ezek táplálkozásához, szaporodásához víz és szappan szükséges, ha elmérgesedik a helyzet el is pusztíthatják a fúgát. Az ilyen veszélyforrások kivédése ellen a burkoló sem tehet semmit, abban az esetben, ha már eleve nem penész gátló vagy gombaölő fúgázót használt. A másik eshetőség az lehet, hogy a fúga besárgul, ekkor gomba támadta meg. Ennek kezelése talán egyszerűbb, környezetbarát fehérítővel át kell kennünk a besárgult felületet. Ez előfordulhat, hogy megoldja minden problémánkat és előfordulhat az is, hogy a burkoló lapok közötti fúga megpuhul, ebben az esetben újra kell fúgázni a burkolatot. Az újra fúgázás ugyanúgy zajlik, mint az eredeti fúgázási folyamat, csak arra kell nagyon figyelnünk, hogy előtte alaposan és nagyon óvatosan kitisztítsuk a fúgázni kívánt felületet, ha otthagyunk gombás fúgát, az idővel elbúrjánzhat és a burkoló által végzett munka kárba vész.

A hozzászólások le vannak tiltva.