A burkoló munkája

Miért fontos a profi burkoló?

burkolóA burkoló munka otthonunk összes helységében jelen van, ezért nagyon fontos, hogy a munkának mind a minősége, mind a kinézete megfeleljen elvárásainknak, főleg, hogy egy burkolat hosszú távra szóló befektetés, egy jól felrakott burkolat, aminek állapotára vigyáznak akár húsz vagy még talán több évig is bírhatja. A burkolat hosszú távú jellege miatt nagyon fontos, hogy alapos átgondolás után döntsünk a burkolat kinézetével kapcsolatban. Előnyösebb olyan mintázatú, olyan színű burkolat választása amihez több szín is kombinálható, így az esetleges bútorcsere, vagy festés nem fog nehézséget okozni. A burkoló munka költségein nem szabad spórolnunk, nem szabad pusztán az alapján szakembert választanunk, hogy ki vállalja el az adott munkát a legolcsóbban. Fontos, hogy jó szakemberrel dolgozzunk, és fontos, hogy a jó szakember jó minőségű anyagokat és segédanyagokat használjon.

A burkoló munka költségei

A burkoló munka költségeit nagyon sok tényező befolyásolja. Nagyon fontos, hogy minél pontosabban kalkuláljuk ki előre a várható költségeket, ezzel sok idegeskedéstől kíméljük meg magunkat, hiszen már tisztán látszódik a végösszeg kimenetele, így pontosabban tudunk kalkulálni az egyéb kiadásokkal kapcsolatban is. Nyilvánvaló, hogy a burkoló munka költségeit leginkább az határozza meg, hogy hány és mekkora alapterületű helységet akarunk burkoltatni, az sem mindegy, hogy felújítunk, vagy építkezünk, a kültéri burkolás mindig költségesebb, mint a beltéri, ennek oka, hogy jobb ellenállású anyagokat kell használni, és maga a munkafolyamat is komplikáltabb. Tehát a költségeknél ezt is figyelembe kell venni. A burkoló munka alapterülete mellett a második legnagyobb ármeghatározó tényező a burkoló anyag jellege. Nagyon széles választékban válogathatunk a különböző burkoló anyagok között, a különböző árat kell fizetni a különböző márkákért, a különböző terhelhetőségért, a különböző ellenállásért, a különböző anyagok már eleve más árban vannak. A burkoló anyag árát még az anyag mintája és színe is nagyban befolyásolja, hiszen mint mindennek, ennek is van divatja.  A burkoló munka árának kikalkulásánál semmiképpen sem szabad kihagyni a segédanyagokat. Ebbe beletartozik a ragasztó, a fúga, alapozók, hézagkitöltő és sok egyéb apróságnak tűnő, de a végeredmény szempontjából nélkülözhetetlen alkotó elem.

Az, hogy az anyagokat külön fizetjük, vagy a mesterember bérébe már bele vannak építve, változó. Ha a munkabér részét alkotják, akkor is lesz róluk külön papír. A segédanyagok tárháza nagyon széles, ugyanúgy, ahogy a burkoló anyagnál, ezeknél sem az ár alapján szabad dönteni. A segédanyagok jellegét mindig a burkolat jellege határozza meg.

A burkoló munka kritikus pontjai

burkolóA burkoló munkának ugyanúgy, mint minden másnak vannak kritikus pontjai, kellő odafigyeléssel, precizitással és az anyagok jó megválasztásával ezek a kritikusabb pontok kikerülhetőek. A kritikus pontok sokfélék lehetnek, vannak olyan momentumok, amik a fúgához kapcsolódnak, például a fúga kireped, kiporlik, foltosodik. Fürdőszobánál talán a leggyakoribb az, hogy a burkolat felpúposodik, kinyomódik, ez leginkább a rossz szigetelés, vagy ragasztás következménye lehet, a rossz szigetelés következménye lehet a beázás is. Az aljzat rossz előkészítése, a nem pontos egyenlítés következménye lehet az, hogy a burkolat kopog, az egyenetlen alapterület egyenetlen burkoló munkát vonz maga után. A kültéri burkolat legkritikusabb pontja, az, ha a burkolat felfagy, ez annak a következménye, hogy a víz be tud folyni a burkoló anyag alá.

A hozzászólások le vannak tiltva.