A burkolás alapjai

A burkolás egész otthonunkat lefedi, minden helységben van valamilyen féle burkolat. A burkolat alapvetően két csoportba oszthatóak.

A burkolás típusai

  1. Meleg burkolatok, az ilyen típusú burkolás legjellemzőbben a hálószobákban és gyerekszobában, esetleg nappaliban fordul elő. Ez a típus és a másik között az alapvető különbséget a burkolás anyaga adja. A meleg burkolatoknál jellemzőn parkettát, laminált padlót, vagy padlószőnyeget használnak. Ezek a típusú burkolatok kisebb teherbírásúak.
  2. A hideg burkolatok alkotják a másik típust. Az ilyen jellegű burkolás alkalmazható kültéren és beltéren is. Ezek anyagai ásványi kőzetekből és azok keverékéből készülnek, következésképpen ellenállásuk, teherbírásuk sokkal jobb. Egy jól felrakott, jó minőségű hideg burkolat több évtizeden keresztül is bírja. Az ilyen típusú burkolás jellemzően a fürdőszobában, konyhában, nappaliban, folyósokon fordul elő, de akár hálószobában is elképzelhető. A kültéri burkolatok szintén sokfélék lehetnek, gyakoriak a járdaszigetek, ezek jól is mutatnak és szükségszerűek is. Egyre több háznál alakítanak ki medencét és kültéri sütögetős, grillező teret.

burkoló - burkolásA kültéri és beltéri hideg burkolás közötti különbséget több tényező adja. A kültéren használt burkolatoknak nagyobb teherbírásúnak kell lennie, hiszen sokkal több és intenzívebb terhelésnek kell ellenállniuk. Nyáron a napfény sugarai szívják, télen pedig a fagyoknak kell ellenállnia a kültéri burkolatnak. A kültéri burkolás anyagai általában többe is kerülnek, ez a nagyobb ellenállás miatt van így, nem csak az anyagok, de a segédanyagok is másak egy kültéri burkolásnál, illetve a burkolat elkészítésének technikája is különböző. A burkolás elkészítésénél nagyon oda kell figyelni arra, hogy a csapadék ne tudjon beszivárogni a burkolat alá, ha ez megtörténik, a faggyal egyszerűen feltörné a burkolatot. A kültéri burkolatok elkészítésénél nem árt előre megálmodni az egész kert össz hangulatát, ez alatt a kertben kialakított burkolatok mennyiségét és jellegét értem, illetve a kültéri világítás kialakítását. Ha süllyesztett, beépített lámpákat szeretnénk a járdaszigetekhez, akkor egyszerűbb már a burkolási munkáknál egyértelművé tennünk ilyen jellegű igényünket, így sok plusz körtől kímélhetjük meg a mesterembereket.

A burkolás során használt anyagok

burkolo anyagok - burkoloA burkoló anyagok kiválasztásánál a legjobb, ha egy hozzáértő szakember véleményét is kikérjük. A különböző helységekbe különböző ellenállású burkolatra van szükség. A legnagyobb terhelésnek a burkolat a fürdőszobában van kitéve, itt sok a pára, a második legproblémásabb helység ilyen szempontból a konyha. A folyosók burkolása pedig azért fontos, mert ott könnyen előfordulhat, hogy nem csak papucsban, hanem kinti cipőben is mászkálunk. A burkolás anyagainak megvásárlásánál nagyon kell figyelnünk a minőség mellett a mennyiségre is. Jobb, ha a szükségszerű mennyiségnél valamivel többet vásárolunk, sokszor kis idő elteltével is nehéz ugyanolyan árnyalatú és méretű burkoló anyagot beszerezni, előre nem látható balesetek pedig mindig történhetnek. Fontos, hogy a burkolás anyagát úgy válasszuk ki, hogy hosszú távra gondolkozzuk, egy jó minőségű, jól felrakott burkolat akár több évtizeden keresztül is bírhatja. Ezért fontos, hogy olyan legyen a minta és a színvilág, amihez könnyen tudjuk alakítani az adott helységet.

A burkolás anyagainak bezserzése

A burkolás anyagainak beszerzése többféleképpen történhet, vásárolhatunk mi, vásárolhat a burkoló szakember és a legjobb, ha együtt vásárolunk. Hiszen ebben az esetben sem a minőség, sem a kinézet nem fog csorbulni a másik a kárára. Nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat és segédanyagokat használjunk a burkolás során.

A hozzászólások le vannak tiltva.