A burkoló tevékenységéről

burkolóA burkoló munkájáról leginkább a beltéri burkolatok elkészítése jut eszébe többségünknek. A burkoló munkája azonban sokkal szerteágazóbb lehet, mint ahogy azt gondolnánk. A burkolat nem csak esztétikai lenyomatot ad otthonunknak, hanem egyre szélesebb körben látja el a gyakorlati funkciókat is. Nagyon fontos a hőszigetelés, sőt a burkolatok elkészítésénél egyre inkább ez a legmeghatározóbb szempont, hiszen ez egy egyszeri nagy befektetés, amivel hosszú távon spórolhatunk. Nézzük, milyen típusú feladatokat végeznek el a burkoló szakemberek.

A burkoló munkájának típusai

Legalapvetőbben a kültéri és beltéri burkoló tevékenységet kell elkülönítenünk. A kültérit a szabadban végzik, a beltérit pedig házon belül. A két típusú burkoláshoz más teherbírású burkoló anyagok kellenek, más segédanyagok szükségesek és elkészítési technikájuk is különböző.

A beltéri burkolások lehetnek hideg vagy meleg burkolatok. A kettő között a leglényegesebb különbséget a felhasznált anyagok jellege adja. A hideg burkolatok anyagai ásványi kőzetek vagy azok keverékei, a meleg burkolatok pedig leginkább parketta, laminált padló, padlószőnyeg. Az anyagok különféle jellegéből fakadóan azok lerakási technikája is teljesen más. A burkoló szakemberek nem szoktak külön szakosodni, mindkét feladatot el tudják látni. Leggyakrabban erről a három (kültéri, beltéri; hideg, meleg) burkolási típusról tudnak az emberek, ezek vannak benne leginkább a köztudatban. De ahogy minden egyre fejlettebbé válik, úgy egyre tágabb lehetőségek nyílnak elénk, így a burkoló szakemberek munkája is egyre szélesebb körűvé válik. Ez jelenti egyrészről az újabb anyagok használatát, az új anyaghoz új típusú megmunkálás tartozik és ezt sokszor újszerűen alkalmazzák. Ez az állítás egyaránt igaz a kültéri és a beltéri burkoló tevékenységre és ezen belül a hideg és meleg burkolatok elkészítésére is.

A kültéri burkoló tevékenységek

burkolóA kültéri burkolatok szempontjából egyre több lehetőség nyílik a burkoló munka kibontakozására. Kezdetben a garázsbejáró és a kerti járda fedte le a kültéri burkolás tevékenységeit. Majd egyre több hátnál csináltattak medencét, a medence burkolása speciális tevékenység, egy időben biztosan és talán még ma is nagy divatja van a kis kerti medencék készíttetésének. Ezek szintén újabb teret nyújtottak a burkoló szakembereknek. Napjainkban nagyon divatos és igazából hangulatos is, amikor a kertben kialakítanak egy kisebb vagy nagyobb fedett kerti konyha részlege, ahol grillezhetünk, sütögethetünk. Ezek elkészítése nagyon sokféle lehet, vannak, akik a hideg burkolásoknál használt anyagokat részesítik előnyben és vannak, akik fából kívánják kialakíttatni ezt a helységet. Igazából a funkciónak mindkettő megfelel, csak ízlés kérdése, hogy melyiket válasszuk. A kültéri burkolatok szempontjából nagyon nagy teret nyert a kerítsek elkészítése. Ez nem egy tipikus burkoló tevékenység lenne eredendően, de azzá lehetett tenni. Sok háznál láthatjuk, hogy a kerítést lényegében ugyanolyan technikával burkolják, mint a kültéri járdák burkolása. Ezek előnye, hogy nagyon esztétikusak és hossz távra szólnak.

A beltéri burkoló tevékenységek

A beltéri burkoló tevékenységeknél, most nem a helységekről és azok burkolási feladatairól akarok említést tenni, hanem a gipszkartonról. A gipszkarton alkalmazása régre nyúlik vissza, de csak néhány éve terjedt el a magánházaknál is. Rengeteg lehetőség van benne, nagyon jól szigetel, így a házak falának kültéri burkolatánál szokták leginkább alkalmazni. És a beltéri burkoló tevékenységeket is megfűszerezi. Álmennyezet, válaszfal, oldalfalak burkolása. Könnyen alkalmazható és nagyon egyedivé tudja varázsolni otthonunkat, kérdezzük meg burkoló szakemberünket ezzel kapcsolatos referenciáiról.

A hozzászólások le vannak tiltva.