A hidegburkoló munka előkészületei – Milyen a jó burkoló?

Mitől jó egy burkoló?

burkolóA burkoló munka összetett folyamat, igényes, alapos előkészületeket, aprólékos precíz munkafolyamatokat és alapos utómunkálatokat igényel. A jó szakember kiválasztása nehéz, talán az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy választásunk helyességéről csak már a munkafolyamat közben bizonyosodhatunk meg. A legszerencsésebb helyzetben akkor vagyunk, ha a burkoló szakembert ajánlás alapján választhatjuk ki. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a referenciákra kell hagyatkoznunk. A burkoló szakember kiválasztásánál sok szempont befolyásolhatja döntésünket, sokunk számára talán a legfontosabb szempont az ár, a burkolás díja, ez fontos, de nem szabad, hogy csak ez alapján döntsünk, ez egy hosszú távú befektetés, a drágább, de minőségi munka kifizeti önmagát. Döntésünket befolyásolhatja az, mivel ez is fontos tényező, hogy a burkoló szakember milyen feltételekkel vállalja a munkát, az anyag beszerzésében részt vesz-e vagy sem, ez fontos szempont, laikusként nem biztos, hogy relevánsan el tudjuk dönteni, hogy melyik helységbe melyik burkoló anyag a legideálisabb.

A burkoló munka előkészítése

burkolóAz elő-, és utómunkálatok ugyanolyan fontosak, mint maga a burkolás, ha az egyik elemet elnagyoljuk, az az egész munka kárára lesz. A hideg burkolat előkészítése és a meleg burkolat előkészítése különböző, ugyanúgy, ahogy általában a munkafolyamataik mások. A hidegburkolás munka lehet kültéri és beltéri is, a kültéri értelemszerűen a házon kívül kerül lerakásra, míg a beltéri a belső helységek burkolatát teszi ki. A kültéri burkolatnak sokkal ellenállóbbnak kell lennie, mivel sokkal több és intenzívebb terhelésnek van kitéve. Beltéren a hidegburkoló munka a lakás bármely helységében sokféleképpen alkalmazható. A két legkritikusabb helység otthonunkban burkoló szempontból a konyha és a fürdőszoba, ebbe a két helységbe mindenképpen a hideg burkolat felrakása ajánlott, mert itt nagyon sok a terhelés, sok a pára, sokféle szennyeződésnek kell ellenállnia a burkolatnak.

A hidegburkoló munka előkészületének legnagyobb része a ragasztás. Nyilvánvalóan a ragasztás előtt a burkolásra szánt területet elő kell készíteni, a helységet teljesen ki kell üríteni, ki kell takarítani, a felszínt ki kell egyenlíteni, minőségi burkoló munka csak teljesen egyenes felszínre rakható fel. A felszín egyenlítésére rá kell számolni az időjárási viszonyok függvényében egy-két napot, a felszínnel meg kell száradnia és a burkoló csak utána kezdhet el dolgozni. Ma már gyárilag összekevert ragasztókat használnak, azok saját kezű kikeverésével nem kell bajlódnia a szakembernek. Ezek állaga por, tiszta vízzel, illetve némely esetekben folyékony adalékszerrel kell kikeverni. Nagyon fontos, hogy a ragasztót és a később használatos fúgát is a burkoló anyaghoz illesztve válasszuk ki, nem mindegy hogy mit mivel csinálunk. Nem elég csak annyi, hogy kültéri-, vagy beltéri lesz-e a burkolás, pontosan tisztában kell lenni a felhasznált anyaggal, a helységgel, a terhelés mértékével és jellegével. Az előkészületek megtörténte után a burkoló felkeni a ragasztót és illeszti a burkoló lapokat, de a burkoló lapokat csak akkor tudja jól és pontosan lerakni, ha az előkészületeket precízen, kellő alapossággal tették meg.

A burkoló munka előkészületei

A burkoló munka előkészületei mindig egyediek, nincs két egyforma burkolás, mindig az adott helység tulajdonságaihoz mérten kell alkalmazni a dolgokat. Nagyon fontos, hogy a burkoló munka előkészületi egyik lépést se nagyoljuk el, mert később megbosszulja önmagát, ez egy hosszú távú befektetés, így mindenre kellő figyelmet kell fordítani.

A hozzászólások le vannak tiltva.