A jó burkoló munka konyhai titkai

A konyha otthonunk második olyan helysége, amelyben a burkoló kiteljesedhet. A fürdőszoba nyeri meg az első helyet, de arról a helységről már beszéltünk részletesebben. A konyha burkolása is szóba került már több cikkünkben többféle megközelítésben is. Most nézzük ezt a helységet részletesen, úgy, ahogy még nem volt. A konyha szerepe otthonunk kialakításától függ.

Különböző konyha típusok a burkoló munka szemszögéből

burkoló - konyha burkolásA konyha sokféle lehet. Nagyon nagy divatja van az amerikai típusú konyháknak, lakás építésnél vagy átalakításnál nagyon alaposan át kell gondolnunk melyik típusú konyha mellett tesszük le voksunkat, a hagyományos vagy az amerikai konyha lenne jobb nekünk. Az, hogy melyik típus az ideálisabb első sorban saját és családunk étkezési szokásaitól függ. A burkoló számára a két konyhatípus közötti különbség elenyésző, a technikák a helységet alkotó elemek ugyanazok, csak elrendezésük más. Az amerikai konyha nagy előnye, hogy az ételt készítő személy nincs határozottan elkülönítve a család többi tagjától, így míg a vacsora készül, mehet a beszélgetés. Ám vannak, akiknek ez pont hátrány, mert egyedül elvonulva szeretnek főzőcskézni. Az amerikai konyha nem biztos, hogy a legelőnyösebb azoknak a családoknak, akiknél rendszeresen nagyobb összejöveteleket szoktak tartani, hiszen az ilyen alkalmaknál, jobb, ha az étkező tér és a konyha el van különítve. Hagyományos konyhánál a burkoló munka szempontjából is jobb elkülöníteni az étkező teret és a főzőcskézésre szánt helységet. Ha az amerikai konyha mellett döntünk, be kell kalkulálnunk azt is, hogy a konyhában mindig rendet kell tartani, mivel az szerves része a nappalinak. Jól gondoljuk át ezt a kérdést mielőtt döntünk, ehhez a döntéshez nem kell a burkoló szakember tanácsát kérni, hiszen nálunk jobban senki sem ismerheti szokásainkat.

Konyhai bútorok burkoló szemszögből

burkolóA konyha stílusának kialakításában két elem játszik hangsúlyos szerepet, a konyhai bútorok, és a burkoló munkája. Ezt a két elemet kell jól összehangolnunk ahhoz, hogy egy tökéletes harmóniával kialakított, igényes konyhát kapjunk. Először a bútorokat kell megválasztanunk, majd a burkoló munkáját kell ezekhez igazítanunk. A bútorok megválasztását alaposan végig kell gondolni. Ha a konyhának van olyan falrésze, amit nem csempe vagy valamilyen más burkoló anyag borít, hanem egyszerűen meszelve, tapétázva…. van, akkor színben mindenképpen ehhez kell igazodnunk. Fontos, hogy a bútorok ne csak harmóniában legyenek, de funkciójukat is betöltsék. Jól át kell gondolnunk minek mekkora tér kell. Ha nem hagyományosan bútor sort választunk, akkor szóba jöhet az az eshetőség is, hogy a különböző bútor elemeket burkolva illesztjük be. A burkoló munkája a konyhában nem csak a padló és a falak burkolásában teljesedhet ki, hanem a bútornál is hasznosítható eljárás. A burkoló készíthet beépített szekrényrészt, burkoltathatunk egy olyan felületet, amin a főzés előkészületeit elvégezhetjük.

Konyha és a burkoló anyagok

A konyhai burkoló anyagok sokfélék lehetnek, de javában inkább a hideg burkolatok ajánlottak a konyha burkolásához. A hideg burkoló anyagok ellenálló képessége sokkal nagyobb, ez pedig egy fontos tényező a konyha burkolásánál, hiszen ebben a helységben a burkoló anyag nagyon sok és nagyon intenzív terhelésnek van kitéve, sok a pára, nagy a hőingadozás, sokféle konyhai szennyeződés van. A konyha padló részénél már szabadabban válogathatunk a burkoló anyagok közül.

A hozzászólások le vannak tiltva.