A lépcső és a burkoló

A burkoló munka lehetőségei a lépcsőn

A lépcső egy olyan egyszerű színtere otthonunknak, ami egyszerűsége ellenére a burkoló szempontjából érdekes és sokszínű felületet jelent. A legegyszerűbb és legkisebb részletekből, elemekből is nagyszerű dolgokat lehet kreálni, csak megfelelő hozzáállás és szakértelem kell.

A lépcső a burkoló szempontjából egy tipikusan ilyen terület, funkciója csupán annyi, hogy egyik emeletről a másikra tudjunk menni, sok lehetőség nincs a változtatására, mivel a funkcióját be kell töltenie. De mégis, az igazán ügyes szakemberek az ilyen egyszerű elemeket is teljesen egyedivé tudják tenni és egy olyan alkotóelemévé tudják tenni otthonunknak, ami meghatározó.

A burkoló munkája a lépcsőn

A lépcső a burkoló szempontjából sokrétű terület. A lépcső lehet ugyanis házon belül és házon kívül egyaránt. Így a lépcső burkolása lehet beltéri és kültéri egyaránt. A kettő között ebben a viszonylatban is azok a különbségek állnak fent, mint általában, eltérő technika és eltérő anyaghasználat. A kültéri lépcsőnél hideg anyagokat használnak, azok lerakási technikája azért is specifikus, mert kültéren vagyunk és még ráadásul nem is csak egy egyszerű sík felületet burkolunk, hanem a lapokat függőlegesen és vízszintesen váltogatva pakoljuk. A beltéri lépcsők burkolásánál választhatunk hideg és meleg burkoló anyagok közül, ebben az esetben a kettő között csak az kell, hogy döntsön, hogy melyik tetszik jobban, technikailag mindkét anyag tökéletesen megfelel.

Mi kell ahhoz, hogy a burkoló tökéletes munkát végezhessen?

burkoló a lépcsőnA lépcső specifikus abból a szempontból, hogy a lapokat váltakozva kell letenni vízszintesen és függőlegesen, ez egy profi mesternek semmilyen nehézséget nem jelent, de sok olyan apró pont van, amin elcsúszhat a munkafolyamat. Ugyanúgy, mint otthonunk bármelyik másik színterénél figyelni kell az apró részletekre és nagyon alaposan kell végezni a munkát. A felület kiegyenlítése itt is elengedhetetlen, sőt az alap lépés. A burkoló akkor tud dolgozni egy adott felületen, ha az ki van egyenlítve. A kiegyenlítés alapvetően kőműves munka, de nagyon sokszor a burkolással foglalkozók megcsinálják maguknak, ez a tulajnak csak jó, mert a két szakember helyett csak egyet kell fizetni, természetesen ez is helyzettől függ, ha egy komplett átalakítást csinálunk jobb hívni külön kőművest és utána burkolót. Viszont, ha csak a lépcsőt csináltatjuk meg, egyszerűbb egy szakemberrel dolgozni. Ha a felület nem egyenletes a burkolat nem lesz hosszú távú a felszín alatti résekben összegyűlhet a víz és a szennyeződések, ezek alulról feszítik majd fel a burkolatot.

A lépcső esetében nagyon fontos az egyenletesség, ezt konkréten a különböző fokok közötti lépés mélység arányára kell vonatkoztatni. Sajnos nagyon gyakori hiba, hogy ezek nem arányosan kerülnek kialakításra, ez nem csak esztétikailag előnytelen, de balesetveszélyes is.

Ahhoz, hogy a burkoló munkája a lépcsőn, hosszú távon legyen tartós és stabil a profi munka mellett kell az is, hogy jól válasszuk meg a burkoló anyagot, a nem megfelelő értékben kopásálló burkolat nem fogja sokáig bírni, hiszen a lépcső burkolata intenzív terhelésnek van kitéve, nagy a terhelése.

A lépcső esetében nagyon fontos kiegészítő az él védő. Ezek különböző anyagban, különböző színekben kaphatók, ha akarjuk teljesen láthatatlanok, ha akarjuk láthatók. Ezeket a legjobb, ha akkor helyezzük fel, amikor a burkoló a lépcsőt burkolja, az utólag felhelyezett védők stabilitása gyengébb.

A hozzászólások le vannak tiltva.