A melegburkolás és felhasznált anyagai – Profi burkolás

Burkolás technikái

burkolás-burkolóOtthonunk padlózatának lehelyezése során két típusú technikát lehet alkalmazni, az egyik, a hidegburkolás, a másik pedig a melegburkolás. A két típus nem zárja ki egymást, az otthonok többségében mindkettő elő szokott fordulni. A két típusú technika azért nem zárja ki egymást, mert alkalmazásuknál más típusú anyagokat használnak, és így más helységekben is fordulnak elő.

A hidegburkolatok jellemzően sokkal nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek, mint a melegburkolatok, így felhasználási színterük sokkal több helységre terjedhet ki. A hidegburkolás legjellemzőbb helyszíne a fürdőszoba és a konyha, ezek olyan helységek, ahol a burkolat nagyon intenzív és sokféle terhelésnek van kitéve. A hidegburkolatok anyaga ásványi kőzetekből és azok keverékéből készül, ez az oka magas fokú ellenálló képességüknek. A hidegburkolatok nagyobb terhelhetőséggel bírnak, a melegburkolás pedig változatosabb lehet. Az alkalmazott burkolás típusát a helységnek kell meghatároznia és egyedi igényeinknek. Az utóbbi anyagai többfélék lehetnek, ezek közül vannak olyanok, amelyek a megfelelő felrakási technikával vetekednek a hidegburkolatokkal.

A melegburkolás anyagai – Mitől lesz profi a burkolás!

A melegburkolás anyagai lágyabb hatásúak, mint a hidegburkolásé, és sokkal többfélék is, sokszínűségükből fakadóan felhasználási lehetőségeik is többfélék. Az előbbinél használt anyagokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk.

Az első csoporthoz a fa burkolatok tartoznak, ezek a parketták, a parketta lehet hagyományos illetve egyre inkább kezd elterjedni a parafa burkolatként történő alkalmazása. Nézzük először az ebbe a csoportba tartozó anyagokat.

A hagyományos, ismertebb megnevezésén csaphornyos parketta sokféle lehet, ennek oka a felhasznált faanyag sokszínűsége. Azért nevezik csaphornyosnak, mert csapok segítségével rögzítik egymáshoz a burkolás elemeit. Az ilyen típusú burkolat, ha igazán jól van lerakva 15-20 évig is bírja, könnyen csiszolható, ezzel felújítható.

Panellakás jellemző melegburkolási anyaga a lamella parketta, ezek vékony anyagok, melyeket ragasztással rögzítenek az aljzathoz. Ez az anyag szinte bármilyen fából elkészíthető.

A szalagparketta szintén olyan anyag, amely egyszerűen és gyorsan lerakható. Ez a burkolás anyag nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik, előre lakkozott. Átlagos élettartama 10-15 év körül van, de ez könnyedén meghosszabbítható még öt évvel, ehhez csak egy csiszolás és újra lakkozás kell.

burkoló burkolásA parafa mostanában kezd csak igazán elterjedni, a burkolás munkálatának területén. Az anyag nagy előnye, hogy nagyon jó hőszigetelő és hangszigetelő is egyben, ez mellett kedvezőbbé teszi az is, hogy szinte bármelyik helységbe alkalmas. Legnagyobb előnye azonban abban rejlik, hogy ez anyag nem korhad, így a parafából készített burkolás élettartama az összes többi anyagét képes felülmúlni. Egyetlen hátránya az lehet, hogy hazánkban még nagyon új technikának számít, így kevés mesterember van, aki lerakását igazán profin el tudja készíteni.

A burkolás rugalmas anyagai

A második csoportba a melegburkolás rugalmas anyagai, a PVC burkolatok, gumi burkolatok, linóleumok szőnyegek tartoznak. A PVC burkolatokat műanyagból állítják elő, míg az ugyanebbe a csoportba tartozó linóleumot természetes anyagokból, ez lehet lenolaj, gyanta, jutaszövet… Ezek is hosszú élettartammal rendelkeznek, könnyen tisztántarthatóak. Az, hogy a burkolás anyagainak melyik csoportja közül választunk igazából csak egyedi elképzeléseinktől függ. A melegburkolatok lágyabb hatása, kellemesebb hangulatot nyújt, talán ezért kedveltebbek inkább a hálószobákban, nappalikban. Míg a hidegburkolatok használata a burkolás során a nagyobb strapabírás miatt ideálisabbak olyan helységekbe, ahol magas fokú a mindennapi terhelés.

A hozzászólások le vannak tiltva.