A melegburkoló munka segédanyagai

A meleg és hideg burkolatok elkészítésénél különböző anyagokat használnak fel, ezért van a két típusú burkolat; ez olyan dolog amire figyel a profi burkoló! Mivel más jellegűek a felhasznált anyagok, így a felhasznált segédanyagok között is van némi különbség. Előfordulhatnak átfedések, de lényegében más anyagokat, más eszközökkel használnak fel a két különböző típusú burkoló munkánál. A szakemberek mindkét feladatot el tudják látni, de vannak olyan mesterek is, akik az egyik típus irányába szakosodnak. De minden mesternek tisztában kell lennie a különböző anyagok tulajdonságaival, hiszen ezek alapján lehet meghatározni azt, hogy a különböző típusú épületekbe, otthonokba, és azok helységeibe melyik burkoló anyag a legideálisabb.

A burkoló anyagok jellemzői

A burkolatokat négy alapvető tulajdonság szerint szokták csoportokba osztani, ez a négy tulajdonság közül kettő a kinézetre vonatkozik, ez inkább akkor fontos, ha előre nem látott események miatt a megvásárolt burkoló anyag mennyisége nem elég, és ebben az esetben ezek a jellemzők alapján lehet pótlást vásárolni. Ez a két tulajdonság a kaliberszám és a sorozatszám, a méretre, és a pontos színmeghatározásra, besorolásra utalnak. Fontos, hogy a pótlást a számok alapján és ne ránézésre válasszuk ki, mert sokszor a különbség olyannyira kis mértékű, hogy csak akkor válik szembetűnővé, ha a burkoló anyagot már felraktuk a többi mellé.  A másik két tulajdonság inkább a szakemberek számára beszédes, ezek az anyag gyakorlati tulajdonságaira vonatkoznak. Ez a két tulajdonság pedig nem más, mint a keménység és a burkoló anyag ellenálló képessége. Ezeket is egy számkategória segítségével sorolják be, határozzák meg.

A melegburkoló munka anyagai – Mit választ a profi burkoló?

burkolóA melegburkoló munka anyagai igen sokfélék lehetnek, beszélhetünk fa burkolatokról, és ezen belül is nagyon sok különböző típusról. Valamint rugalmas burkolatokról és az ebbe a csoportba tartozó különféle burkoló anyagok típusairól. A munkánál használt segédanyagok jellege mindig az alkalmazott anyag jellegétől függnek. Más segédanyag kell egy parketta és megint más egy PVC burkolat lerakásához.

Nagyon fontos, hogy a burkolat elkészítésénél mind a használt burkoló anyag, mind pedig a segédanyag jó minőségű legyen, ez szükséges ahhoz, hogy a burkolat igazán hosszú távon bírja. Nézzük most a melegburkoló munkánál alkalmazott segédanyagokat.

Mindennek az alapját az alapozó adja. Ezek azok az anyagok, amelyek közvetlenül az aljzatra kerülnek felvitelre, ezek folyékony halmazállapotú anyagok, így azok felvitele ecset vagy valamilyen henger segítségével történik. Ezek javítják a burkoló anyag tapadását, megköti a port, csökkentik a szívóképességet.

Miután az alapozó megszáradt el lehet kezdeni a felület kiegyenlítését. Ezek cementkitöltésű anyagok, amelyek kitöltő és kiegyenlítő funkciót látnak el. Alapos felrakásuk lényeges eleme a burkolat elkészítésének. Igazán jó burkolat csak egyenes felszínre rakható fel. A burkoló munka további lépései, a burkolat lerakása csak akkor kezdhető meg, amikor a kiegyenlítéshez használt anyag már telesen megszáradt.

Ragasztó – A Profi burkoló jobb keze!

A burkolat lerakásához nagyon fontos a jó minőségű ragasztó. A ragasztó lehet diszperziós, oldószeres és poliuretán. A diszperziós bír a legnagyobb ragasztóerővel, így ez kerül a legtöbbe is, és a poliuretán a legkevésbé erősen ragasztó, így ez a legolcsóbb a három közül. A ragasztó anyag egyenletes és alapos felviteléhez fogazott fém lapokat használnak. A burkoló anyag felrakásához ez egy nagyon fontos pont.

A hozzászólások le vannak tiltva.