A tartós burkoló munka titka

A tartós burkoló munka

A burkoló munka tartóssága több tényező függvénye. A tartós munkához jó alapanyagokra van szükség, valamint arra, hogy a burkoló mester pontosan ismerje és precízen végezze el a felrakást. Ezek hiánya nagyon rövid időn belül kiütközik és az elkészült munka örömét hamar beárnyékolhatják. Ezek a jelek jellemzően a:

–        kopogó hang az aljzaton járkálva
–        az első fűtés után megreped a burkolat, vagy felválik
–        kültéri burkolásnál a felfagyás lehet az első árulkodó jel.

A burkoló munka hibáinak csoportosítása

Burkoló munka anyaghiba miatt

A burkoló lapok kiválasztásánál nem elég csak az esztétikai szempontokat figyelembe venni. A megfelelő megjelenés mellett kell, hogy a kiválasztott termék a minőségbeli elvárásoknak is megfeleljen. A burkolásnál előforduló anyaghibák többsége abból ered, hogy a kiválasztott termék nem megfelelő kopás állóságú. Ennek a hibának a kialakulási ideje hosszabb, a hiba a kopással válik szemmel láthatóvá. A burkoló lapok kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy hova fognak kerülni. A folyósóra, vagy olyan területekre, ahol sűrűbben járnak nagyobb kopás állóságú burkolat kell. Ez a hiba gyakori a fürdőszoba burkolatoknál is. Ott a terhelés nem a súrlódásból fakad. A fürdő helységben  a burkolatot a sok víz és pára kezdi ki, ezt a hibát a burkoló anyag hiányossága mellett a fúga is okozhatja. Hiszen ez felelős a burkoló lapok vízzárásáért. Ez nem csak a fürdőszoba burkolásánál fontos szempont, hanem bizony a kültéri burkolatoknál is.  Kültéri burkoláshoz nem megfelelőek a beltéri burkoló lapok. A kültéri burkolatoknál nagyon figyelni kell a lapok fagyállóságára.

A ragasztó a burkoló lap és az aljzat közötti kötésért felelős. Ennek a szorossága határozottan befolyásolja a burkolat élettartamát. Sokféle ragasztó közül választhatunk, sajnos azonban legtöbben nem rendelkeznek a megfelelő rálátással. Ezért azt javaslom, hogy már az alapanyagok beszerzésénél kérje szakember segítségét. Bármilyen kérdése van keressen bizalommal. Ahhoz, hogy a burkoló munka igazán tartós legyen jó szakember kell és a felhasznált anyagoknak illetve segédanyagoknak a lehető legjobb minőséggel kell rendelkezniük. Ha csak az egyik nem látja el teljesen a funkcióját, a többi sem fog tudni ellenállni a terheléseknek.

A burkoló munka részletei

Ahhoz, hogy a munka hosszú távon is helyt tudjon állni, nem elég csak a legtökéletesebb minőségű anyagokat használni. Nekünk mestereknek is minden részletre a legtökéletesebben oda kell figyelni. A burkolásra váró felületet elő kell készíteni, le kell takarítani, ki kell egyenlíteni. Ez általában kőműves munka, de sajnos sokszor korrigálni kell. Egyenetlen, poros felületen a legtökéletesebb ragasztó sem fog erősen kötni. Az apróbb hiányosságokat mélyalapozóval lehet a legoptimálisabban korrigálni. A kültéri burkolásnál sajnos sokan megfeledkeznek arról, hogy a burkolatot nem csak felülről éri nedvesség, hanem alulról is érkezik talajpára. Ez fagypont alatti hőmérsékletnél bizony komoly problémát okozhat. Ez ellen tökéletes védekezés a többrétegű betonozás módszere, ez ugyan pluszköltséget jelent, de úgy vélem a hosszan tartó burkolat kifizeti önmagát! Olyan felületeken ahol nagyobb mennyiségben érkezik vízmennyiség az utólagos, kétkomponensű szigeteléssel lehet védekezni. Ez a művelet a burkoló különös precizitásával lesz csak eredményes.

A hozzászólások le vannak tiltva.