Aljzat és fal burkolása – Burkolás bemutatása szakértők által

A burkolás

A burkolás otthonunk alapvető részét képezi, fontos mind esztétikai, mind pedig a gyakorlati szempontok miatt. A burkolás otthonunk minden helységében megtalálható. Sok szempont alapján csoportosíthatjuk, sok szempontról már szó is volt, de még mindig vannak olyan momentumok, amik tárgyalás nélkül maradtak. Beszéltünk már a munka két alapvető típusáról a hideg-, és a meleg megmunkálásról, csoportosítottuk az alapanyagait, tárgyaltuk már külön-külön a kültéri-, és beltéri szakembert, de még nem volt szó az aljzat és fal megmunkálásáról. Ebből a rövidke felsorolásból is látszik, hogy a burkolás milyen szerteágazó, milyen sokféle tud lenni.

Burkolás – Munka az aljzattal

burkolás otthonunkbanAz aljzatburkolás adja a burkolás legszínesebb, legváltozatosabb lehetőségeit. Lehet hideg és meleg megmunkálás egyaránt, az, hogy a burkoló mester melyik technikát ajánlja, attól függ, hogy melyik helységben végzik a munkát. A konyha és a fürdőszoba olyan helységek, amik folyamatosan, intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért ezekbe a helységekbe az ajánlott. A hideg megmunkálásnál használt alapanyagok ellenálló képessége sokkal jobb, mint a meleg megmunkálásnál használtaké. Az aljzatburkolás is lehet, hálószobákba, nappalikba ez a  munka jobban mutat. Az, hogy végül milyen burkolat kerül egy szobába mindig a mester és a tulaj közös megbeszélése alapján dől el, de ha a tulaj valami olyanhoz ragaszkodik, ami a burkoló mester szerint nem jó, akkor is köteles abba beleegyezni. De jobb, ha a döntést a személyes és a gyakorlati szempontok egyensúlyba hozásával hozzuk meg, mindkét szempont fontos. A gyakorlati egyértelműen azért, mert a burkolás egy hosszú időre szánt munka, ahhoz, hogy azt a hossz időt ki is bírja jó alapanyag kell a megfelelő helyre. De a személyes, esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók, kell, hogy a saját otthonunkban otthonosan tudjuk magunkat érezni.

A legszebb burkolás

falburkolásA falburkolás lényegében szinté lehet hideg-, és meleg burkolás is. Ez egyritkábban alkalmazott eljárás, mint az aljzatburkolás. Természetesen vannak olyan helységek, vagy olyan helységrészek, ahová a burkolás ezen típusa nem csak választható, hanem erősen ajánlott is. Ilyen például a fürdőszoba, a fürdőszoba, ha nem is egészében, de legalább a fürdőkád, vagy zuhanykabin környékén igényli a falburkolást. A burkolás nélkül a fal minden zuhanyozásnál átnedvesedne és valószínűleg igen rövid időn belül egyszerűen lepotyogna. A konyhában szintén vannak olyan részek, amik igénylik a munkát. Ilyen terület például az étel készítésénél használt polc és főzőlap. Itt egy igen egyszerű gyakorlati szempont követeli meg a burkolás elvégzését. A burkolatot sokkal egyszerűbb letakarítani, mint a falat. Az anyag mindig minden helyzetben védi a falat, a fürdőszobában a nedvességtől, a konyhában a szennyeződéstől. A fali munka van, hogy nem szükségszerű, de jól mutat, ezért megcsináltatják, gyakran látni nappalikban, hálószobákban, nem a fal egészén, csak díszítésként, egy kisebb területen.

Legyen szó aljzat-, vagy fal megmunkálásáról mindenképpen alaposan gondoljuk ki milyen végeredményt szeretnénk kapni, a kérdéseinket bátran tegyük fel a burkolás szakembereinek. Ez a munka hosszú távra szól, ezért fontos, hogy olyanra alakíttassuk ki, mai tényleg tetszik, mert tizenvalahány éven keresztül nézni egy olyan burkolatot, ami nem is tetszik, sok lesz. A burkolás alapvetően határozza meg otthonunk hangulatát.

A hozzászólások le vannak tiltva.