Burkolás a melléképületeken

Burkolás otthonunk egészében

burkolás BudapestOtthonunknak nem csak a főépület, a konkrét lakóépület alkotja szerves részét, hanem a melléképületek is, így az ott végzett burkolás ugyanolyan fontos. A legszebb az, ha a két épületcsoport, épületegyüttes burkolás összhangban van. Nyilvánvalóan nem lehet teljes összhangot kialakítani, hiszen az épületek jellegének különbségéből fakadóan, a burkolás is más, de mégis be lehet építeni olyan elemeket, amelyek harmóniát teremtenek. Nagyon esztétikus, kellemes, ha egy kertes ház esetében a kertbe lépve máris úgy érezzük, hogy az otthonban vagyunk, fontos, hogy kertünk ugyanolyan szerves része életterünknek, mint a ház többi része. A melléképületek burkolása leginkább a kertes házaknál fontos, panel vagy társasház esetében akkor van jelentősége, ha rendelkezünk garázzsal, vagy egyéb tárolásra szánt melléképülettel. Ha csak béreljük az ilyen helységet már nincs is jelentősége a burkolatnak, hiszen az épület nem a mi vagyonunk. Viszont ha saját ingóságról van szó, magunknak segítünk, azzal, ha megcsináltatjuk a burkolást a melléképületekben is.

Miért fontos a burkolás a melléképületekben?

A melléképületek értékesek, minden a kertben használatos eszközünket, kerékpárokat azokban tartunk, a garázs az autó otthona, sokszor kiskonyhaként funkcionálnak. A burkolás megcsináltatásával a melléképület értéke emelkedik, mivel annak szerkezete masszívabb lesz, jobban bírja majd a terhelést, hosszabb ideig lesz jó állapotban és kinézete is esztétikusabb lesz. Egy lepukkant, poros, melléképületbe az embernek nincs is kedve bepakolni. Napjainkra a melléképületek funkciója kitágult, nem csak nyári konyha és garázs esetleg fészer lehet, hanem nyitott nappali, olvasószoba is. Nincsenek határok, a mai modern technikával már bármi kivitelezhető. A burkolás mindig annak függvényében készül el, hogy milyen a melléképület. Ha azt garázsnak szánjuk nyilván kevesebb cicomát igényel, mintha nyári lakot akarunk belőle.

A burkolás szempontjából ugyanazoknak a tényezőknek kell érvényesülnie, mint a lakásban. Tudnunk kell, hogy mire lesz használva az épület, ebből tudjuk milyen jellegű és mekkora mértékű terhelésnek lesz kitéve a burkolat. Csak ezen tényezők ismeretében lehet meghatározni a legjobb burkoló anyagot a melléképületekhez.

Burkolás a melléképületekben

A melléképületekben alkalmazott burkolás többnyire hideg burkoló anyagokból készül, de a munka jellegét mindig a melléképület jellege határozza meg.

burkolásA melléképület lehet funkcionális, ebben az esetben leginkább garázsról és tárolásra használt helységről van szó. Ezeknél az épületeknél a burkolás hideg burkoló anyaggal történik, ezek ellenálló képessége sokkal jobb, kevésbé kopnak és egyszerűen ideálisabbak az ilyen épületekbe.

Ha a melléképület nyári lakhelyként szolgál, már szóba jöhetnek a meleg burkolatok is a munkáknál.

A burkolás megálmodásánál figyelembe kell venni, azt, hogy az épület a téli, fagyos időszakokban fűtött-e. A garázs és a funkcionális helységek többnyire fűtetlenek, ezekhez el sem lehet képzelni egy lágyabb burkolatot, a melléképületek burkolásánál mindig figyelembe kell venni a külső környezeti, időjárási tényezőket is. Melléképületek kialakításával lényegében otthonunk belső terét nyújtjuk meg, a kert és a mellékhelység kialakításánál is legyünk tudatosak, a burkolás elengedhetetlen a melléképületekben sem.

A hozzászólások le vannak tiltva.