Burkolás és meleg – padlófűtés

Ami a burkolás alatt van- a padlófűtés rendszere

A padlófűtés kapcsán és az azt követő burkolás viszonylatában az emberek többsége rögtön arra asszociál, hogy jó, de kifizethetetlenül drága. A padlófűtés kialakíttatása tényleg sokba kerül, költséges munka, de hosszú távon, a rendszer többszörösen behozza az árát. A padlófűtés elterjedése a folyamatosan emelkedő energia áraknak köszönhető, ez miatt az emberek olyan rendszereket próbálnak meg alkalmazni, amelyek alacsony hőmérsékleten működnek. A padlófűtés fölé lényegében bármilyen burkolás készíthető, így bármilyen helységbe alkalmazható a rendszer.

burkoló és a padlófűtésA padlófűtés mellett nagyon sok előny szól, de igazán jól és praktikusan csak a megfelelő burkolás és jó padlókialakítás alkalmazásával használható. Az ideális hőmérséklet elosztást a padlófűtés sokkal jobban biztosítja, mint a hagyományos, radiátoros fűtés. De mint ahogy azt két mondattal korábban említettük csak megfelelő burkolás esetében alkalmazható hatékonyan. Nagyobb kényelmet, komfort érzetet biztosít, mint a hagyományos fűtési rendszerek és sokkal gazdaságosabb. Sok esetben azonban az a legpraktikusabb alkalmazási módszere a padlófűtésnek, h kiegészítőként hagyományos fűtést is alkalmaznak hozzá. Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a csempe vagy kőlap burkolás esetében padlófűtés van, más burkoló anyagnál, egyéb helységekben viszont marad a hagyományos fűtés. A padlófűtés előnyei csak akkor fognak érvényesülni, ha a burkolás legideálisabb technikája a lehető legjobb módon van kialakítva.

A burkolás anyagai és a padlófűtés

A padlófűtés a legkülönfélébb burkolási anyagoknál alkalmazható, csak vannak, amelyeknél hatékonyabban és vannak, amelyeknél kevésbé hatékonyan.

A burkolás anyagai közül a márvány, kerámia és kő burkolat a legideálisabb a padlófűtés rendszere fölé. Az a lényeg, hogy a burkolat, ami a padlófűtés fölé kerül jó hővezető képességgel bírjon. Ezeknél az anyagoknál a padló hőmérséklete egyenetlenebb lesz, de sokkal magasabb hőmérsékletű. Míg más jellegű burkolási anyagoknál, mint például a parketta, parafa, vagy padlószőnyeg a hőmérséklet megoszlása egyenletesebb lesz, de egyenletesen lesz alacsonyabb, mivel ezek sokkal rosszabb hővezetők. Különböző technikai malőrrel egy padlófűtéshez kevésbé ideális anyagból is lehet optimális burkolás, nagyon fontos, hogy profi szakemberrel egyeztetve hozzunk döntést. A burkolat és a padlófűtés kialakításánál több szempontot is érdemes figyelembe venni, ha a lakás, ház szigetelése gyengébb, akkor az átalakítandók listájára érdemes azt is felvenni. Ha megcsináltatjuk a ház fűtési rendszerét, akkor evidens, hogy a szigetelést is meg kell csináltatni.

Burkolás padlófűtéssel

burkolás és padlófűtésA burkolás akármelyik technikáját is alkalmazzuk, nagyon kell ügyelni arra, hogy a padló, a felszín irányába történő hő leadás, hő áramoltatás tökéletes minőségű legyen. A jó hő leadás biztosítása lemezborítással érhető el, ezt a borítást közvetlenül a csövekre fektetik, a sorrend tehát cső, lemezborítás és a lemezre egy polietén fólia jön, majd a fóliát követi a burkolás anyaga. Az ilyen jellegű munkálatokat nagyon szigorú időkeret szabályozza, mielőtt a burkolás megkezdődne a csöveket fel kell fűteni. A burkolás segédanyagainak kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni azok flexibilitására, ennek az intenzív hőingadozás miatt van nagy szerepe. A szigorú időkeret arra is kitér, hogy a csöveket mennyi ideig és milyen hőmérsékleten kell tartani a burkolás előtt, alatt és után is. A padlófűtési rendszer nem csak akkor alakítható ki, amikor még csak épül a ház. Már kész háznál, kész burkolatnál is ki lehet alakítani a padlófűtés rendszerét, anélkül, hogy a burkolatot meg kellene bontani, és a burkolás műveletét előröl kellene kezdeni.

A hozzászólások le vannak tiltva.