Burkolás és szigetelés

Burkolás otthonunkban

burkoló munka több funkciót is ellát otthonunk védelmének az érdekében. A burkoló munkáról eddigi cikkeinkben, mindig, mint beltéri burkolásról beszéltünk. Tegyük hozzá teljesen helyesen, mert a burkoló munka első sorban otthonunk belső burkolatának elkészítésére irányul. A burkoló munka kissé átvitt értelemben azonban tágabb értelmezést is tartalmazhat. Otthonunkat ugyanis nem csak belülről, hanem kívülről is burkoljuk. Ha a burkoló munkáról és a szigetelésről beszélünk, akkor a kereteink ismét tágulnak. A szigetelés a külső burkolat elkészítésénél s fontos szerepet tölt be és a belső burkolatnál is.

Burkolás és szigetelés otthonunkban

burkolás szigetelésOtthonunk szigetelése ugyanolyan összetett munkafolyamat, mint a burkolás. A szigetelés több aspektusban is értelmezhető.  A burkolás esetében a legkézenfekvőbb szigetelési munka, a vízszigetelés. Ennek nyilvánvalóan olyan helységekben van jelentősége, ahol, vízhasználat történik, ahol van lehetőség, esély arra, hogy a burkolat esetleg nagyobb mennyiségben is vízzel érintkezik. A víz a burkolat nagy ellensége. Abban az esetben, ha a víz be tud szivárogni a burkolat alá, megtöri annak rendszerét, tönkreteszi azt. A víz akár a fúgázó anyagon keresztül is beszivároghat. Ha a víz a burkolat alá jut, ott megáll, felnedvesíti az anyagot és gombásodás indulhat meg. Így a burkolás előtt az ilyen helységekben, ami leginkább a konyha és főleg a fürdőszoba, különösen, ha beépített zuhanyzókabin van, a burkoló anyag felrakása előtt a falat szigetelni kell. Az ilyen típusú szigetelésre több alternatíva is van, a munka nem igényel sok időt és nem is jelent plusz nagy költséget, de a burkolat élettartamát jóval meghosszabbíthatja.

burkolás kicsit tágabb keretek között vett szigetelési pontja, a padlófűtés kiépítéséhez kötődik. A padlófűtés praktikus és felettébb kényelmes fűtési módszer. De csak akkor lehet teljes mértékben hatásos, ha a közeg, amiben alkalmazzuk, jól van szigetelve. Nagyon fontos, hogy a padlófűtés sokféle burkoló anyaggal alkalmazható, de csak kevéssel igazán hatékony. Az igazán hatékony anyagokkal alkalmazott padlófűtésnél, a hőmérséklet sokkal magasabb lesz, mivel az ilyen anyagok jó hővezetők és így a padló hőmérséklete is egyenletes lesz. Nagyon fontos, hogy a padlófűtést akkor építsük ki otthonunkba, ha az jól van szigetelve, rossz szigeteléssel sok hőt és így pénzt veszíthetünk.

Otthonunk szigetelése és burkolás

burkoló és szigetelésA házak belső terének burkolása igazából a teljes épület burkolásának csak a fele. A lakás külső része sokkal több káros külső tényezőnek van kitéve, így ennek alapos szigetelése és a burkolás ugyanúgy fontosak. Otthonunk külső burkolása kőműves munka. A beltéri és kültéri burkolás, habár ugyanazt a célt szolgálja – otthonunk védelmét – teljesen más jellegű. A két területnél más dolgokat, káros hatásokat kell kivédeni, és a két típusú burkolatnak más funkciót kell betöltenie is. A ház külső burkolatának ki kell állnia az időjárási viszonyok viszontagságait, erős napfény, eső, fagy. A külső szigetelés több módon is megvalósítható. Mostanában nagyon elerjedt a házak gipszkartonnal való bevonása. A tetőtér szigetelése azonban legalább ugyanolyan fontos. A szigeteléshez tartoznak elvontabb értelemben a nyílászárók is. Ha ezek rosszak, otthonunk szigetelése nem sokat ér, hiszen a hő így könnyedén kiszökhet. Nagyon fontos, hogy ha otthonunk átalakításába kezdünk, ezeket a funkcionális tényezőket helyezzük előtérbe. A burkolás, a szigetelés mind olyan munka ami otthonunk szerkezetét erősíti.

A hozzászólások le vannak tiltva.