Burkolás alapjairól

A belső és külső burkolás elemei

burkolatMi is igazából a burokás? Az a felület, amin az ember otthonában éli hétköznapjait. Vannak olyan részei a háznak, lakásnak, ahol csak néha vagy kevesebb igénybevételnek van kitéve az adott burkolás, de a legjellemzőbb a kemény, állandó igénybevétele ezeknek a felületeknek. A hidegburkolás lényege az, hogy olyan lapokat fektetünk le a kívánt felületre, ami valamilyen ásványi anyag keverékből áll össze. Ilyen belső burkolat készülhet szárazsajtolással, mint  például a:

  • járólap,
  • csempe,
  • gránitból,
  • márványból, és egyéb adalékokból.

Hallani olyan lapokról is melyek kifejezetten erős igénybevételre készültek, vagy épp a konyhába, fürdőszobába javasolják a vízpára és annak lecsapódása miatt.

Ezek a termékek általában égetéssel, szilikátipari technológiával készülnek. Ahhoz, hogy a szemnek és az igénybevételnek is megfelelő legyen az adott burkolás, a felmérés során érdemes kikérni burkoló szakember véleményét is. Vannak terek, amelyeket optikailag nagyítani kell, és vannak olyanok is, amik annyira jó adottsággal rendelkeznek, hogy szinte csak a mintát kell kigondolnia az embernek.

Beltéri Burkolás

furdoszoba-burkolasA beltéri burkolás felrakása általában nem igényel különös odafigyelést egy jó szakembertől. Mindössze annyira kell figyelnie, hogy valóban vízszintes legyen a lapozott, csempézett felület, és akkora hézagot hagyjon a fugának a két lap között amilyet a megrendelő kívánt. A kültéri teraszok, balkonok hidegburkolása jóval bonyolultabb feladat. Elsőként olyan lapot kell választani, ami alkalmas erre a célra. Ebben az esetben a jó burkolás fagyálló és a nagy igénybevételt is jól tűri, de a hangsúly a mínuszok alatti állapotmegőrzésen van.

Ez természetesen elsősorban maga a burkolás anyagának megválasztásán múlik, de az sem mindegy, milyen kötő, illetve fugaanyagot használunk a felrakáshoz. A lényeg az, hogy a víz lefolyjon, leperegjen róla, ne legyen útja a szerkezet belsejébe, hogy ott megrekedve a felfagyás után szétrepessze a követ. Azért, hogy elkerüljük az ehhez hasonló nem várt károkat, enyhén kifele lejtve rakjuk fel a burkolás közben használt elemeket.

A lapok rögzítésére általában kötőanyagot tartalmazó ragasztóval történik, mely különböző mértékben tartalmaz bizonyos kémiai anyagokat annak értelmében, hogy megfeleljen a felhasználás feltételeinek, illetve a burkolat fizikai jellegéhez való alkalmazhatóság is alapvető szempont.

Burkolás Kopásállóság – a burkolatok osztályozása

A kopásállóságot PEI 1-től 5-ig kategóriába sorolják a burkolat tekintetében. A 1-es a keveset használt helyiségekre a 2-es a fürdőszoba vagy hálószoba kövezésére, a 3-as a az előszoba folyosó és a konyha lapozására, illetve a 4-es és 5-ös a lakótér illetve középület bármely helyiségébe lerakható burkolás, mert rendkívül nagy kopásállósággal rendelkezik.  Bel- és kültéren is több nap kell a letett burkolás száradásának, a ragasztóanyag megkötésének és a fugázásnak is, így ezekben az időkben tilos a rajtuk való közlekedés. Mindemellett a terasz és egyéb szabad ég alatt felrakott burkolást száradáskor óvni kell a közvetlen napsugárzástól is. A vízfelvétel alapján is lehet kategorizálni a burkolatot, mégpedig %-os arányban a ISO szabványnak megfelelően, így minden magyar szakember tudja, a B1a E<=0,5% adat hallatán, hogy egy kőporcelán, más néven gres lapról van szó. A jó és tartós burkolás így négy alapvető dolognak köszönheti időtállóságát: a kiváló szakembernek, a lap fizikai tulajdonságának, a rendeltetésszerű használatnak és a megfelelő kötőanyagnak.

nappali-burkolas

A hozzászólások le vannak tiltva.