Burkoló a teraszon

burkoló - burkolói munkaA burkoló munka egyik nagyon látványos tere a terasz. A terasz a burkoló munka szempontjából kihívásokkal teli, hiszen ez egy olyan tér, ami a háznak kinti és kicsit benti jellegű eleme is egyben. Kinti, mert kint van, fedettsége csak részleges, ezáltal ki van téve a külső, időjárásbeli hatásoknak. Benti, mert, habár kint van, kialakításánál mégis alapvető elvárás, hogy úgy nézzen ki, azt a hatást keltse, mintha a ház egy benti szegmensének kiültetett változata lenne. De lehet egyszerre mindezt? Igen, az igazán profi burkoló mesterek könnyedén megbirkóznak a kihívással.

A burkoló munka folyamata a teraszon

A burkolói munka folyamatának előkészítésénél nagyjából ugyanazokra a szempontokra kell figyelni a teraszon, mint bármelyik másik színtérnél, csak itt a figyelem mértékének jóval fokozottabbnak kell lennie. Ugyanazokat a bevezető lépéseket kell megtenni a terasz burkolásánál is.

A burkoló munka előkészítése

Az első és egyben egyik legfontosabb momentuma a burkoló munka előkészítésének, hogy biztosítva legyen a megfelelő lejtés. Ez igazából nem is a  szakember feladata lenne, hanem a kőművesé, de a kőműves esetleges hiányosságait a burkolással foglalkozó szakembernek kötelessége korrigálni. A lejtés biztosításának fontossága a csapadék elvezetésében rejlik, ezzel a mozdulattal sok kártól meg lehet óvni a burkolatot. Egy méteren egy centimétert kell biztosítani, nyilvánvalóan úgy, hogy a lejtés ne nem a ház felé irányuljon.

Az igazán precíz burkoló gondot fordít az alulról érkező talajvíz problémájának kivédésére. Ezt nem lehet feltétlen elvárássá tenni, de az igazi mesterek kézjegyükként fognak fel minden munkát, így annak tökéletesítésére törekednek. Ezt a problémát szigeteléssel lehet kivédeni. A burkolásnál használt mélyalapozók idővel nedvesség hatására feloldódhatnak, ezzel tönkre téve a burkolást. Ezért nagy prioritása van a burkoló munka megkezdése előtt az aljzat szigetelésének.

burkolóA repedések lényegében nem tehetik tönkre a burkoló munkát, és a terasz egész szerkezetét sem nyomhatják szét, de esztétikailag nem nyújtanak előnyös megjelenést. Ez a probléma szintén a kőműveshez köthető, ha megfelelő méretű vashálót használ, a redepések megjelenése kivédhető jó időre. A repedések két okból származhatnak, egyrészt az imént említett kőművesi hiányosságokból, másrészt pedig a beton mozgásából, ezt diletálásnak nevezzük. A burkolói munkánál nem jó arányban használt anyagok szintén eredményezhetnek repedéseket. Nagyon fontos, hogy a burkoló munka minden lépését figyelmesen végezzük el.

Történjen akárhol a burkolás a következő lépést mindenképpen meg kell tenni, ez a lépés pedig nem más, mint a felület kiegyenlítése. Amíg nincs kiegyenlítve a felszín nem kezdhető meg a burkoló munka!

A burkoló munka fontos motívumai a teraszon

A terasz burkolásánál és általában a burkolásnál mindig az adott körülményeket kell figyelembe venni, ettől lesz minden burkoló munka igazán egyedi. A terasz kinti jellege miatt nagyon fontos, hogy a burkoló munkát úgy végezzük el, mint akármelyik másik kültéri burkoló munkát, ugyanazokra a tényezőkre kell figyelmet fordítani. Mindenképpen figyelmet kell fordítani arra, hogy a felülről érkező csapadék ellen védjük a burkolatot, illetve a burkolatnak kell védenie az alatta fekvő anyagot. A csapadékvíz elleni szigetelés akkor különösen hangsúlyos, ha a terasz alatt még van valamilyen épületrész, ebben az esetben abszolút nem engedhető meg a beázás. A burkoló munka szigetelésére sokféle lehetőség van, a legjobb a víz elleni szigetelő anyag.

A hozzászólások le vannak tiltva.