Burkoló a tetőtérben

burkolóA burkoló munkája otthonunk minden helységét érinti, így van ez a tetőtérrel is. A tetőtéri kialakítás egyre gyakoribb megoldás. A tetőtér sokféleképpen kialakítható, így benne a burkoló munkája is sokféle lehet. A tetőtér megfelelő kialakítással kellemes része lehet otthonunknak, ha viszont nem jól csinálják meg például a szigetelést a tetőtér nyáron a hőség miatt szinte használhatatlan helységgé válhat. Nagyon fontos, hogy otthonunk kialakítását tudatosan végezzük, minden lépést alaposan gondoljunk át, próbáljuk hosszú távon nézni a dolgokat, hiszen a ház újra átalakítására nem biztos, hogy lesz fedezetünk.

Burkoló munka a tetőtérben

A burkoló munka jellege a tetőtérben attól függ, hogy mit képzelünk el a házrésszel, milyen szobákat szeretnénk kialakítani, hogyan képzeljük el ezt a helységet.

A tetőtér nagyon sokféleképpen kialakítható. Gyakran hálószobát alakítanak ki, ez azért lehet egyszerre praktikus és esztétikus is, mert, a tetőtér egy magasabb, jobban eldugott ponton van, attól, hogy valaki alszik, a ház többi része még lehet eleven, nem fogják egymást sérteni a különböző érdekek. A tetőtér különösen hangulatos helység hálószobának. Ha hálószobát álmodunk meg a ház ezen részére, akkor a burkoló munka is olyan lesz, mint a ház bármely más részén található hálószobában, pontosabban meleg burkolás.

Ha tetőtér nagy akár egy teljesen különálló házrészként is kialakítható, külön konyha, fürdő, háló és nappali. Ez a megoldás egyre több családnál elterjedt, bevett szokás. Ennek oka nagyon egyszerű, a fiatalok, amíg nem tudnak saját lábukra állni, és saját házat vásárolni, addig a szülőkkel együtt élnek, ez nagyon elterjedt tendencia napjainkban, senki sem így szeretné, de nincs mit tenni. Az együttélésnél a tetőtér külön házrésszé alakítása nagyon praktikus, hiszen a két generáció képviselői együtt, de mégis külön tudnak élni. A burkoló munka ebben az esetben sokrétű, hideg és meleg burkolat alkalmazására ugyanúgy sor kerül.

Fontos szempontok a tetőtér burkoló munkájához

mesterburkolóA tetőtér szempontjából a burkoló munka összetettebb, mint otthonunk többi helységénél. Hiszen az alapvető burkoló munkák mellett a tetőteret mindenképpen szigetelni is kell. A tetőtér szigetelése alapvető, anélkül a helység lakhatatlan. A burkoló szakemberek leginkább a gipszkartonnal való szigetelést javasolják. A gipszkartonnal gyorsan és egyszerűen lehet dolgozni, megbízható és egyben olcsó is. A hő hatására csak nagyon kis mértékben tágul, ezért nagyobb egybefüggő felületek burkolásához is tökéletesen alkalmas.

A tetőtér kialakításánál nagyon fontos szempont, hogy legyen természetes fény, mindig hagyni kell, vagy ki kell alakítani ablaknak helyet. Az ablakok mérete és elhelyezése természetesen attól függ, hogy a bel tér magassága mekkora. Praktikus a tetőtér gerinc részéhez is kisebb ablakokat elhelyezni, így a természetes fényellátás biztosított és még nagyon jól is mutatnak az ilyen ablakok. Az ablakok kialakítása, megléte a tetőtér burkoló munkájának a szigetelés részét érintik leginkább.

A burkoló munka jellege

Az alapvető burkoló munka a tetőtérben ugyanolyan, mint a ház más részein. Fontos, hogy jó időben csináltassuk, hiszen, a burkoló anyagok akkor jobban száradnak, gyorsabban haladhatnak a munkálatok. Hideg és meleg burkoló anyag egyaránt alkalmazható a tetőtérben is, ezt csak a helység jellege határozza meg. Tetőtér utólagosan is könnyedén kialakítható, ha szükségesnek érezzük a ház bővítését, a tetőtér nagyon praktikus megoldás ehhez, kialakítása és a burkoló munka sem igényel sok vesződést.

A hozzászólások le vannak tiltva.