Burkoló és a burkolólap

burkoló anyagokA burkoló munka nehéz feladat, de manapság a burkolólapok széles választéka mellett a megfelelő burkolóanyag kiválasztása már majdnem ugyanolyan nehéz. Mostani cikkünkben a hideg burkolás anyagairól ejtünk szót. A meleg burkolás és hideg burkolás anyagai között nagyon sok különbség van, alapvető eltérés a két típus között, hogy a hideg burkolási anyagok ásványi kőzetek származékaiból készülnek, ebből kifolyólag igen kemény, masszív anyagok, nagy ellenálló képességgel rendelkeznek. A meleg burkolásnál használt anyagok kisebb terheltséget képesek elviselni, ebből következik, hogy alkalmazási technikájuk is más, mind a helység, mind a technika tekintetében.

A burkoló munka anyaginak típusai

A burkoló anyagok típusai több szempontból is csoportosíthatóak, a választékuk nagyon széles kínálatú, mind a formatervezés területén, mind a szín-, és a mintázat terén. Ezek a szempontok csak felszínes, stílusbeli jegyeket tartalmaznak, ezen kívül nagyon sok olyan egyéb csoportosítási lehetőséget nyújtó szempont is van, amelyek sokkal inkább technikai jellegűek.

Burkoló és a burkolólapok típusai

Kerámia burkoló anyagok

A legalapvetőbb csoportosítási lehetőséget a burkolói munka lapjainak esetében az adja, hogy a lapok mázasak, vagy már anyagukban színezettek. A mázas burkolólapok kopásállósága attól függ, hogy milyen kopásállósága van a felvitt máznak. A mázas burkolási anyagok és az anyagukban színezett burkolólapok közötti alapvető különbség az előállítási technika.

A kerámia burkolólapok másik csoportosítási lehetőségét azok vízfelvételi képessége adja. A hagyományos módszerekkel gyártott, formált lapok vízfelvétele 3-6 % közé esik, a jóval modernebb burkolólapok a mázas és anyagában színezett (gres) burkolóanyagok vízfelvétele pedig csupán 0,5 %. Kopásállóságuk is jóval nagyobb, legyen mázas vagy anyagában színezett a burkolólap ellenállóságuk és terhelhetőségük nagyon jó, mindkettő kemény, hideg hatású burkoló anyag. Tökéletesek fürdőszobák, konyhák, folyosók burkolására. Egyetlen hátrányuk, hogy az ilyen burkoló anyagok mellé nem ajánlott a padlófűtés alkalmazása.

A hagyományos kerámia lap csak mázas formában létezik, a greslapból pedig kapható mázas és anyagában színezett kőporcelán burkoló anyag is. A két típus közül a kerámialap az olcsóbb, de mindkettő ugyanúgy jó minőségű, tartós burkoló anyag.

Burkoló anyag agyagból

A terrakotta olyan burkoló anyag, amely agyagból készül, égetett föld. Nagyon vonzó burkoló anyag azok számára akik természetes hatást akarnak kelteni otthonukban, színeiben is természetes és anyagának jellege is természetes hatást kelt. Természetes hatása mellett jó hőszigetelő is, mivel az égetés során levegő buborékok maradhatnak az anyagban, ezek nagyon jól tartják a hőt, így ez a legmelegebb hideg burkoló anyag. Nem jó a fürdőszoba burkolásához, mivel ott a pára tartalom is túl magas, illetve a vízcseppek megülnek a burkolólap anyagán.

Egy művészi burkoló anyag, a mozaik

burkoló munkájaA fürdőszoba burkolatának elkészítéséhez talán ez a legjobb, legideálisabb burkoló anyag. A mozaik alapanyaga leginkább üveg vagy mázas kerámia szokott lenni, de vannak gres lapokból készült mozaikos burkoló anyagok, sőt még terrakottából is állítanak elő mozaik lapokat, csak ezek alkalmazása körülményesebb, mivel, ezekhez külön egy speciális védőbevonat is kell.

Természetes anyagú burkolólapok

Ezek származásuk miatt jóval magasabb áron kaphatóak. Az ilyen jellegű anyagok tulajdonságai nagyon változatosak, mindig a kitermelés helyének és módjának függvényei, így ezek típusai még több soron tovább csoportosíthatóak a kitermelés és a kikészítés módja alapján. Nagyon fontos, hogy minőségben és tulajdonságokban jó burkoló anyagot válasszunk.

A hozzászólások le vannak tiltva.