Burkoló munka a kertben, a térkőburkolat

A burkoló munka kerti lehetőségei

A burkoló munkának mindenhol, a házon belül és a házon kívül is nagyon sok lehetősége van. A házon belül a burkolás lehet hideg és lehet meleg burkolás is, ezt az adott helység határozza meg, a burkoló és természetesen a tulaj. A házon kívül, a kertben a burkoló munkák közül jellemzően a kültéri burkolásnál a hideg burkolást szokták alkalmazni. A hideg burkolás anyagai jóval ellenállóbbak, mint a meleg burkolásé. A hideg burkolás más technikával és más ellenálló képességgel bíró anyagokkal dolgoznak a kertben és a házon belül, a két hidegburkolás nem ugyanaz.

A kertben lévő burkolatnak sokkal nagyobb ellenálló képességgel kell rendelkeznie, mivel a burkolat sokkal több és nagyobb erejű terhelésnek van kitéve. A kinti burkolatnak bírnia kell, az erős, szívó erejű napsugárzást, a sok csapadékot és télen az erős fagyokat. A burkoló szakembere ezért a kertben lévő hideg burkolatokat speciálisabb technikával teszik le. Egyre nagyobb divatja van a meleg burkolat kültéri alkalmazásának is, ez leginkább fa burkolatokat jelent, ezekből kisebb – nagyobb beülős sarkokat szoktak kialakítani. A fa burkolat ellenálló képessége kisebb, de mivel alapvetően kinti anyag, bírja  a kinti leterheltséget, ehhez természetesen kell az is, hogy jól legyen előkészítve. A kültéri burkolatoknál azonban jellemzően még mindig inkább a hideg burkolatokat használják, a kerti burkolásnál nagy divatja van a térkőburkolatnak.

A burkoló és a térkőburkolat

kültéri burkolásA burkoló szakemberek a kültéri burkoláshoz leginkább a térkőburkolatot ajánlják. A térkőburkolat tégla kinézetű táblából áll, amelyek betonból készülnek, leghangsúlyosabb alapanyaguk a folyami kavics és a zúzott kő. A téglakő a legmegfelelőbb térkőburkolat, tökéletes kerítéshez is és a kertben járólapnak is. Ellenálló képessége nagyon magas, jól bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat, ellenáll a napnak és a fagynak is. A téglakő elérhető áron biztosít patinás hangulatot az udvarba, kedveltsége valószínűleg nem csak a gyakorlati adottságaira vonatkozik, hanem arra is, hogy kedvező áron biztosít stílusos kinézetet udvarunknak. A téglakő bátran nevezhető a világ leggyakrabban használt építőanyagának. A téglakő előállításánál első sorban arra törekedtek, hogy a téglakő mindenben hasonlítson a téglára, hogy magán viselje annak formai és színvilágát is. A burkoló munkáknál gyakran alkalmazzák a téglakövet, a téglakő színvilága rettentően változatos. A téglakő teljes anyaga színezett, törekedtek arra, hogy a színezéssel minél természetesebb hatást tudjanak elérni.

A burkoló munka és a kert kialakítása

burkoló téglaHa tudatosan alakítjuk ki kertünket valóságos kis csodákat hozhatunk létre, ehhez csak az kell, hogy egységben gondolkozzunk, hogy figyeljünk arra, milyen a ház kialakítása, milyen hangulatot idéz az épület önmagában. Ehhez milyen színárnyalatú téglakő illene a legjobban, illetve mekkora méretben. A téglakő ugyanis többféle méretezéssel rendelkezik, az egészen aprótól a viszonylag nagyig mindenféle méretben kapható. Ha az udvarban térkő burkolatot alkalmazunk pontosan meg kell terveznünk mindent a burkolat lerakása után az udvar egy része fogalmazzunk úgy, hogy fedett lesz, a növények elosztását, hogy mit hova képzelünk el, mindent alaposan meg kell terveznünk. Sokan, sokszor a téglaburkolatot csak arra használják, hogy a garázsfeljárót leburkoltassák, vagy az ajtóig egy kisebb járdát alakítsanak ki, de egy jó burkoló szakemberrel a téglakővel ha úgy szeretnénk egy teljesen mediterrán hangulatú kertet is kialakíttathatunk.

A hozzászólások le vannak tiltva.