Burkoló munka a melléképületekben

A burkoló munka

A burkoló munkája otthonunk egészét érinti, a kertet, vagyis a lakás külső területét, a lakás belső részét, és a lakás külső részének belső részét. Ez így meredek, nézzük pontosabban, a kertben kültéri burkolást végeznek, a lakásban beltéri burkolás végezendő, de a kertben található mellékhelységeknél vajon a burkoló munka melyik típusát alkalmazzák?

A burkoló munka kültéri és beltéri változata

burkoló munka a melléképületekbenA kültéri burkoló munkánál hideg burkolást alkalmaznak, a hideg burkolásnál használt burkoló anyagok jóval nagyobb ellenálló képességgel bírnak, keményebbek, strapabíróbbak. Ez azért van így, mert ezeket az anyagokat a kültéren alkalmazzák, ezáltal állandóan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron az erős napsütés szívó hatásának kell ellenállniuk, télen a fagyoknak és nagy mennyiségű csapadéknak. Ha egy kültéri burkolat rossz minőségű vagy csak rosszul van lerakva nem bírja sokáig, feltörik, felrepedezik, egyenetlenné válik és elveszíti funkcióját. A beltéri burkoló munka során leginkább meleg burkolatokat használnak, ezek ellenálló képessége valamivel gyengébb, mint a hideg burkolatoké, de ezeknek nincs is szükségük olyan nagy mértékű ellenálló képességre, hiszen a lakás belső részében kevesebb, legalábbis más jellegű terhelésnek vannak kitéve. A lakás belső részénél a fürdőszoba és a konyha az, ami kritikus pontot jelenthet, ezeknél a helységeknél fontos, hogy hideg burkolat legyen felrakva, mert ezekben sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve  a burkoló anyag.

A hagyományos melléképületeknél alkalmazott burkoló anyagok

A melléképületeknél alkalmazott burkoló anyagok megválasztását jobb egy burkoló szakemberrel egyeztetni. Ezek az épületek nagyon sokfélék lehetnek. Ha a melléképület garázsként funkciónál, akkor leginkább csak az aljzat burkolását végzik el, a falakat szépen kiegyenlítik, és általában nem fektetnek nagyobb hangsúlyt az épület burkolására, hiszen a falak burkolásának nincs funkciója, legfeljebb esztétikussá teszi a melléképületet. Az ilyen, például garázsként használt melléképületeknél sokszor az aljzat burkolását is csak úgy kell elképzelni, hogy kiegyenlíti és lebetonozzák az aljzatot, teljesen felesleges külön burkoló anyagra költeni, egyszerűen nincs értelme. A melléképületek jelenthetnek istállót is ezeknél az épületeknél még annyira sincs értelme a burkolásnak, mint a garázsként használt mellékhelységeknél. Az istállókat legjobb a hagyományos paraszti szokásoknak megfelelően készíteni, ezeket a helységeket mésszel szokták kikenni. Ha a melléképületet kiskonyhaként használjuk, akkor hideg burkoló anyagokkal érdemes burkolni az igényeknek és pénztárcának megfelelő mértékben. A gáztűzhely és a mosogató környékére mindenképpen érdemes csempét felrakni, a padlót mindenki belátása szerint burkoltatja, higiénikusabb hatása van, ha azt is lecsempéztetjük, ezzel sokkal könnyebb tisztán tartani, sokkal jobb hatása van így a mellékhelységnek, de régebbi építésű vidéki házaknál az ilyen jellegű mellékhelységet is maximum csak lebetonozták. Újabb építésű házaknál ez a helység már nem is létezik, hiszen funkciója megüresedett.

Burkoló munka az újszerű melléképületeknél

Profi burkolásA burkoló munka az újszerű melléképületeknél sokkal változatosabb, mint a hagyományosaknál. Milyen újszerű melléképületekről beszélhetünk? Sokan, akik megengedhetik maguknak építhetnek szaunát, vagy kialakíthatnak téli keret, vagy csak egy fészert modernebb változatban. Sok lehetőség van, és változatosságuk miatt a burkoló munkája is változatosabb. Használhatnak meleg és hideg burkoló anyagokat egyaránt, az újszerű melléképületeknél a funkció és az esztétikum egyenlő arányban képviseltetik magukat, mindkettő fontos, az ilyen melléképületek megálmodásánál mindenképpen ki kell kérni a burkoló szakember véleményét.

A hozzászólások le vannak tiltva.