Burkoló munka különböző stílusokban

burkolóA burkoló munkája alapvetően határozza meg otthonunk hangulatát, kinézetét. Egy burkolat hosszú távra szól, ezért nagyon alaposan meg kell gondolnunk, hogy milyen kivitelezést képzelünk el otthonunknak. A burkoló munka alapvetően az adott helységtől függ, a különböző szobákban ugyanazok a stílusok valósíthatóak meg, de mindig máshogy. Ma már egy burkolat nem csak funkcionálisan védi otthonunkat, sokkal jobban előtérbe került a design. Nagyon sok cég foglalkozik lakberendezéssel, ezek mind a burkoló munkáját is bevonják koncepcióikba, sőt, az adja az alapját az egésznek. Ha otthonunkat át akarjuk alakítani, először mindig fejben döntsük el mit és hogyan szeretnénk, alaposan gondoljunk át minden momentumot, amint belekezdtünk a munkálatokba mindig egyre kevesebb lehetőség marad a változtatásra. Gondolkodjunk összetetten, vegyük figyelembe azt, hogy a különböző helységek hogyan viszonyulnak egymáshoz, milyen lesz az egész lakás összhangja és vegyük számba a szobákat külön-külön is.

Burkoló munka és design

A burkoló munkának mindig is meg volt az a vonala, ami nem a funkcióról, hanem a kinézetről szólt, a különböző korszakokra mindre van egy-egy jellemző stílusbeli jegy, ami alapján bárki felismeri, hogy az adott burkolat melyik korszakból való. Ma ez egy kicsit felgyülemlett, ma már bármit lehet, az uralkodó stílus mellett, bármilyen hangulatot kialakíthatunk magunknak. Ahogy tágultak a burkoló munka technikai lehetőségei és eszközei úgy tágultak a kialakítási lehetőségek is. Van pár határozott stílusvonal, ezekre markáns jegyek jellemzőek, a különböző stílusbeli elemek keverése azonban nem ajánlott. Alapvetően négy stílust különböztethetünk meg határozottan, ezek a modern, a luxus, a funky, és a klasszikus kortárs. Nézzük ezeket kicsit részletesebben.

A modern burkoló munka

A burkoló munka modern stílusvonala lekerekedett formákat jelent, ez a burkolás szempontjából úgy jelenik meg, hogy a burkolat egyszerű, visszafogott eleganciát képvisel. Színvilágban lehet domináns a matt és az élénk is, ez attól függ, hogy milyen hangulatot szeretnénk. A különböző burkoló munkák stílusát nagyban meghatározzák a kiegészítők, egy bútor erősítheti és gyengítheti is az adott stílusvonalat. Nagyon sok múlik ezeken az apróságokon, egy váza, egy kép. A lakberendező cégek a szoba kialakításánál már eleve mindent átfogóan gondolkoznak, nem csak a burkoló munka kinézetét, de a bútorok és kiegészítők beszerzését is intézik. A modern stílust nem lehet jobban jellemezni, mint ahogy azt a neve is mutatja.

A luxus stílusú burkoló munka jellemzői

burkolóEz a burkoló stílus csak a nagyon elegánsan, pénzt nem kímélt kialakítású otthonoknál mutat jól. Alapvetően sok olyan elemet tartalmaz, ami a modern burkoló munkánál is megtalálható, de az alapvonal meg van dobva plusz kiegészítőkkel. Ez nem csak a burkolatokra, hanem az egyéb kiegészítőkre is jellemző. Minden burkoló stílusnál vannak árnyalati különbségek, a modern stílusnál vannak ultramodernek, ezeket leginkább a kiegészítőkkel lehet fokozni.

A klasszikus stílusú burkoló munka

A klasszikus stílusú burkoló munka két véglet között mozog, vagy nagyon háttérbe szorul a burkolat, és egy színű, háttérelemként funkcionál, vagy túlságosan erős hangsúlyt kap, éles színekkel és még élesebb díszítő elemekkel. Nagy hangsúly van itt is a bútorokon és kiegészítőkön.

A különböző stílusú burkoló munkák között nem csak a megjelenés, hanem az anyaghasználat is eltérő. Nagyon fontos, hogy olyan hangulatú burkoló munkát csináltassunk ami igazán közel áll hozzánk.

A hozzászólások le vannak tiltva.