Burkoló munka mesterfokon

A burkoló munka

burkoló szakemberA burkoló munka fontosságát nem kell hangsúlyozni, elég belépnünk egy házba, egy lakásba és minden helységben találkozhatunk a tényekkel, amelyek igazolják az állítást. A burkoló munka esetében alapvetően két típusú burkolást különböztethetünk meg, de ez csak a burkoló munka egyik csoportosítási lehetősége. Beszélnünk kell külön a kültéri és a beltéri burkoló munkáról. A kettő közötti alapvető különbséget a hely adja, ahol a burkoló munkát elvégzik, így a kültérit értelemszerűen a kertben, a házon kívül végzik, míg a beltérit házon belül. A kültéri burkolatok jellemzően hideg burkolatok. A két burkolás technikája más. A kültéri burkolat sokkal több, sokkal intenzívebb terhelésnek van kitéve, az időjárás viszontagságai minden évszakban másként teszik próbára. Más anyagokat, és technikával alkalmaznak, mint a beltéri burkolatoknál. A beltéri munka lehet hideg vagy meleg burkolat. Ezek között az alapvető különbséget az anyagok adják, a hideg burkoltok anyagai sokkal nagyobb keménységűek, ebből kifolyólag ellenálló képességük is nagyobb, sokkal több terhelést bírnak el. A meleg burkolásnál használt anyagok lágyabbak, kevésbé kemények, ettől még tökéletes burkoló anyagok, csak vannak olyan helységek, ahová használatuk nem ajánlott. Alkalmazásuk nem előnyös például a fürdőszobába és a konyhába, ezek olyan terheltséggel bíró helységek, amelyekhez a hideg burkoló anyagok ellenálló képességére van szükség. Természetesen ma már vannak olyan anyagok, segédanyagok, amik képesek arra, hogy javítsák az adott burkoló anyag ellenálló képességét, egy meleg burkolatot is le lehet kenni olyan anyaggal, amitől vízlepergető hatása lesz. A mai technikával már nagyon sok mindent lehet.

A burkoló mester feladata

burkoló szakemberA burkoló mester feladata több mint amit a felszín mutat, az igazán becsületes, munkáját szívvel-lélekkel végző szakember feladata nem csak a burkolat lerakásában merül ki. Sok esetben a szakember már jóval hamarabb felveszi a kapcsolatot a burkoltatást megrendelőkkel és segít az előkészületekben is. Az előkészületek nagyon fontosak, ide tartozik a burkoló anyag kiválasztása, ezt nem lehet laikus szemmel eldönteni, vannak olyan technikai malőrök, ami szükségesek a jó döntés meghozásához. Fontos ezért, hogy a döntés ne csak esztétikai alapokon nyugodjon, hanem bizony a gyakorlati szempontok is domináljanak, ezek képviseletéhez szükséges a burkoló szakember hozzáértése. A burkolat felrakása nem igényel hosszú időt, az előkészületek és utómunkálatok majdnem több időt igényelnek, mint maga a burkolás, természetesen ez mindig attól függ, hogy mekkora terület, hány helység kerül burkolásra. Nagyon fontos, hogy ne csak az alapanyagok legyenek jó minőségűek, hanem a használt segédanyagok is, a fúga, a ragasztó mind fontos szerepet játszik.

Hogyan segíthetjük a burkoló munkáját?

A burkoló munkáját azzal segíthetjük leginkább, ha az előkészületeket precízen és alaposan végezzük el. A burkolásra váró helységet teljesen ki kell üríteni, ki kell takarítani. Ahhoz, hogy a burkoló elkezdhesse a munkát a burkolási felületnek egyenletesnek kell lennie. Ezt mindiig meg kell beszélni a mesterrel, hogy ő maga végzi el a kiegyenlítést, vagy ez már legyen kész, mire Ő jön. Ha a mester csinálja, az plusz idő, hiszen utána meg kell várni, hogy a felszín kiszáradjon. Nagyon fontos, hogy mindent pontosan egyeztessünk a burkoló mesterrel, így minden félreértést elkerülünk és a munka problémamentesen mehet majd.

A hozzászólások le vannak tiltva.