Burkoló munka télen

A burkoló munka

burkoló munka télenA burkoló munka levégezhető évszaktól függetlenül is, főleg, ha beltéri burkolásról van szó. A kültéri burkolás esetében ez a lehetőség értelemszerűen nem él. Ott csak a tavaszi – nyári esetleg nagyon kora őszi időszakban lehet dolgozni. A kültéri burkoló munka technikája más, máshogyan kell a burkoló lapokat lerakni, ez azért van, mert egy kültéri burkolatnak sokkal több és sokkal nagyobb külső ártó tényezőket kell elviselniük. Az időjárás változatos viszontagságai folyamatosan terheik a burkolatot, télen fagy, tavasszal, ősszel sok csapadék, nyáron pedig a forróság gyötri, ha nincs jól lerakva a burkolat ezt nem bírja sokáig. A kültéri burkolatok esetében a legnagyobb problémát az szokta okozni, hogy a csapadék befolyik a burkoló lap alá, télen ott megfagy, és alulról feszíti szét a szerkezetet. A beltéri burkoló munka szempontjából az időjárási tényező kevésbé játszanak, ám mégis, ha tehetjük, hogy megválasztjuk az időpontot, jobb, ha a melegebb időkre összpontosítunk. A burkoló munka több fázisból áll ugyanis, és gyorsabban halad a munka, ha jó idő van, hiszen gyorsabban szárad a felület. Nem lehetetlen télen burkolni, csak nem ésszerű.

Miben befolyásolja az időjárás a burkoló munkáját

A burkoló munka, mint fentebb említettük több fázisból áll, az időjárás leginkább abban befolyásolja a burkoló beltéri munkáját, hogy a munka milyen tempóban halad. Ahhoz, hogy a burkolást el lehessen kezdeni, az adott helységet teljesen ki kell üríteni, ha kint jó idő van, ez sokkal könnyebb, főleg, még, ha netán udvarunk is van, csak mindent szépen, rendben kipakolhatunk. Miután a helység kiürült mindent alaposan ki kell takarítani, ha ez is meg van, a felületet kell előkészíteni a burkoló munkához. Ez leginkább abban merül, ki, hogy a felületet ki kell egyenlíteni, burkolni csak a teljesen sík felületet lehet, a felület kiegyenlítése gyorsan megy, de annak meg is kell száradnia, ez körülbelül, egy-két nap, attól függ, mennyire van meleg, és mennyire szellőztethető a helység. Ez az első tényező, ahol határozottan érződik az időjárás befolyásoló hatása. Télen a kiszáradás sokkal lassabb lesz, alaposan kell kiszáradnia, nem elég, ha csak a felszíne szárad fel. Miután ez megtörtént jöhet az burkoló munka oroszlán része. Ragasztunk, lerakunk, fúgázunk, a folyamat ugyanaz, de az, hogy mennyi idő alatt tudjuk ezt megcsinálni leginkább attól függ, hogy milyen gyorsan száradnak az adott szakaszok. Télen egy helység burkolása hosszú napokra húzódhat el. Ez sem a tulajnak nem jó, sem pedig a burkoló mesternek. A munka nem több, csak jobban elhúzódik a folyamata, ez több erőt, időt, türelmet és elsősorban pénzt igényel. Nyáron a mester két nap alatt elvégzi a munkát, télen a lassító tényezőkkel ez több napig is elhúzódhat.

Hó "burkolja" a tájat :)

Burkoló munka télen-nyáron

Ha csak tehetjük, az ilyen jellegű munkákat időzítsük a melegebb időszakokra, de természetesen mindig lehetnek olyan tényezők, amik nem adják meg a választás lehetőségét. Ha esetleg ilyenekbe botlunk, sem kell megijednünk, nem lehetetlen télen a burkoló munka, csak hosszadalmasabb. Mielőtt bármibe belefognánk, mindenképpen beszéljünk egy burkoló mesterrel, s az ő tanácsait követve még télen is megoldható a burkolás.

A hozzászólások le vannak tiltva.