Burkoló munkák a teraszon

A burkoló munka típusai

A burkoló munka ma már nem csak funkciója miatt fontos. Nem csak a ház belső burkolását jelenti, hanem otthonunk hangulatának meghatározását is. A burkolási munka típusait két tényező alapján határozhatjuk meg. Attól függően, hogy kültéren, vagy beltéren végezzük a burkolási tevékenységet beszélünk külön kültéri és beltéri burkolásról. A két típus eltér egymástól anyaghasználatában és a munkafolyamatot illetően is. A burkoló munka külön két típusba osztható az alapján is, hogy milyen anyaggal burkolunk. A burkoló anyagok hideg és meleg alapanyagok lehetnek. A hideg burkoló anyagok ellenállása, keménysége jóval magasabb fokú, a kültéri burkoláshoz is ezeket az anyagokat használják. Hideg anyagokkal történik jellemzően a konyha és a fürdőszoba burkolása. Ezek otthonunk olyan helységei, ahol intenzív és folyamatos terhelésnek van kitéve a burkolat. Meleg burkoló anyag például a parafa, a linóleum, a fa burkolatok, a padlószőnyeg. Hideg burkoló anyag a kerámia, agyag.

Milyen burkoló munkára van lehetőség a teraszon?

A teraszon végezhető burkoló munkák sokszínűek, az adott kilépő jellegétől függ, hogy milyen burkolást csinálunk. Mielőtt részletesebben tárgyalnánk, hogy milyen burkoló munkákra van lehetőség a teraszon, előtte talán érdemes áttekinteni, hogy milyen típusai vannak a kilépőknek.  Munkám során azt tapasztaltam, hogy elég nagy a fogalmi kavarodás ezen a területen. Erről nem tehetünk, összemosódnak a dolgok, folyamatosan változnak, mind kivitelezésükben, mind jellegükben. De most tegyünk kicsit rendet.

Burkoló munka és a terasz

terasz burkolás - burkolóA terasz alapterületében igen változatos lehet, a kisebb és nagyobb kivitelezésű egyaránt elterjedt. Ismertetője, hogy három oldalról nyitott és nincs fölötte semmilyen építmény, se másik kilépő, se a ház szerkezete nem emelkedik fölé. A burkoló munka az ilyen teraszoknál mindenképpen hidegburkolási technikát alkalmaz. Mivel a burkolat nincs védve az időjárás szélsőségeitől, így kell, hogy az az ellenállásában a megfelelő mértékű legyen.

Tetőterasz ás a burkoló munka

A terasz alfaja a tetőterasz, általában ez is fedetlen és nyitott a kettő közötti lényeges különbséget csak elhelyezkedésük adja. A tetőterasznál szintén a kültéri burkoló munkát alkalmazzuk.

Burkoló munka az erkélyen

Az erkély, csakúgy, mint a terasz kinyúlik az építményből, de a terasszal ellentétben az erkély fölött általában egy másik erkély van. Így valamennyire fedett és legalább félig nyitott. Az erkély burkolásánál a hideg burkoló anyagokat szoktuk használni, a félig nyitottság nem nyújt elég védelmet a burkolat számára.

A loggia burkoló lehetőségei

A loggia az, amit leggyakrabban terasznak neveznek. Pedig a kettő között sok különbség van. A loggia olyan kilépője a háznak, amely az épület homlokzatán belül van, egy abból kialakított kisseb méretű kültéri rész. Általában felülről és mindkét oldalról zárt, sokszor még a könyöklő részét is a ház fala adja. A loggia esetében nagyon sokféle burkolási lehetőség van, mivel a ház szerves része, így könnyen beépíthető.

A franciaerkélyt nem is igazán nevezném erkélynek, de ha már belekezdtünk, legyen teljes a felsorolás. A franciaerkély az, amikor egy erkély ajtó van egy pici kilépővel vagy sokszor kilépő nélkül. Ez a típus a burkoló munka szempontjából egyáltalán nem fontos.

A hozzászólások le vannak tiltva.