Burkoló munkák

A burkoló munkák fajtái

burkoloAhhoz, hogy otthonunk jó burkolattal rendelkezzen, több tényezőnek kell együtt jelen lennie; először is egy ügyes burkoló jelenléte szükséges, fontos, hogy az ügyes burkolónk jó segédanyagokkal, minőségi eszközökkel tudjon dolgozni. Fontos, hogy semmin se spóroljunk, ha nincs elég megtakarított pénzünk, inkább spórolgassunk még kicsit, de nem szabad rossz minőségű anyagok használatát erőltetni, mert a közeljövőben ez több az eredeti árnál költségesebb hibákat eredményezhet. A burkoló munkája hosszú távra szól, ezért jól meg kell gondolni, hogy milyen végeredményt várunk a szakembertől, mielőtt lefixáljuk a paramétereket alaposan gondoljuk át milyen színeket és formákat szeretnénk otthonunkba. A legegyszerűbb, letisztult formáktól az abszolút egyedi kívánságokig minden teljesíthető, csak a burkoló tudásától és a pénztárcánktól függ a végeredmény. Egyre több olyan cég van, amely a minél egyedibb kivitelezéseket próbálja meg előtérbe helyezni. A burkolat a ház dísze és szégyene is lehet. A legjobb burkolat az, ami minőségi anyagokból, minőségi burkolás munkát végző burkoló keze alól kerül ki, az ilyen burkolat valószínűsíthetően esztétikailag és funkcionálisan is 100%-os lesz.

A burkoló szakképesítés

kulteri-burkoloSokan saját maguk állnak neki otthonuk burkolatának elkészítéséhez, felújításához. Sokan pénzhiány miatt cselekednek így, sokan pedig egyszerűen örömüket lelik benne. Mindkét szempont abszolút megérthető, de egy laikus nem képes olyan munkát végezni, mint egy profi szakember. Persze, mint minden szakmában, itt is sok olyan burkoló van, akire panaszkodhatunk, de sok az olyan burkoló, akinek kezei közül remekművek kerülnek ki. A burkoló szakmát a fiatalok elsajátíthatják szakmunkásképzőben, vagy középiskola után OKJ-s tanfolyamok keretében, vagy akár a felnőttképzés berkein belül is. Mindegyik esetben három szakterületet lehet megkülönböztetni; ezek a hideg-, a meleg burkoló és a parkettázó. Akármilyen iskolában tanuljuk ki a szakmát, a képzésnek gyakorlatinak kell lennie. De a tanulás alatti gyakorlattal még nem lesz teljes a kép. Sok éves tapasztalat kell ahhoz, hogy minél jobb szakemberré és profivá váljunk. A burkoló szakmára ugyanúgy, mint bármelyik másikra is igaz az, hogy nem lehet mindent megtanulni. Sok olyan váratlan helyzet, bonyolultabb szituáció fordulhat elő, amire az iskolában nem tudnak felkészíteni, ezek megoldása csak a minél több gyakorlattal válik kezelhetővé.

Egyedi burkolatok – a burkoló rémálma?

Egy burkolat lehet egyedi a színe, a mintája és a hatása miatt is. Mindenki olyat választ amilyet pénztárcája enged és amilyen az ízlésének is megfelel. A különleges burkolatok elkészítésénél fontos, hogy profi burkoló munkáját vegyük igénybe. Mivel a készíttetni kívánt burkolat különleges, így különleges helyzetek állhatnak elő, amelyet csak a nagyobb rálátással rendelkező burkolók oldhatnak meg. A szakember kiválasztásánál nagy segítséget nyújthatnak a referenciák, azok önmagukért beszélnek. Nekem személy szerint az egyszerű burkolatok tetszenek jobban, egyszerű színek egyszerű formákkal. A burkolat hosszú évekre szól, és sosem tudhatjuk előre, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani, vagy, hogy az ízlésünk hogyan változik, az egyszerűbbet pedig könnyebb variálni. Az épület bármelyik részén születhetnek különleges alkotások, de a legkreatívabb ötletek talán a fürdőszobához köthetők, a burkoló munkája itt lehet talán a legváltozatosabb. A burkolat hatása lehet márványos, ezt nagyon sokszor használják a fürdőszobáknál, de lehet egyszerűbb kőhatású is. Ez egy naturálisabb kialakítású otthonban mutat igen jól. A nappali padlóburkolatánál egyre gyakrabban készíttetnek mintákat a burkoló szakemberrel. Ezek a nagy térnél mutatnak igen jól. A konyha burkolatánál pedig az lesz egyre divatosabb, hogy a munkalapokat is burkolja a burkoló.

kulteri-burkolas

A hozzászólások le vannak tiltva.