Burkoló ötletek a nappaliban

Burkoló munka a nappaliban

burkoló a nappalibanA nappali otthonunk egyik legmeghatározóbb helysége, a nappaliban lévő burkoló anyag jellege ezáltal erőteljesen hat a lakás többi részében használt burkoló anyag jellegére is. Különösen érvényes ez a kijelentés, ha otthonunkban a különböző életterek nincsenek határozottan elválasztva, márpedig az ilyen kialakítású otthonok egyre divatosabbak. Abban az esetben, ha a lakás kialakítása a hagyományosabb vonalat követi, és a különböző helységek egymástól határozottan, élesen el vannak választva, természetesen a nappaliban használt burkoló anyag nem lesz olyan domináns. A különböző helységek különböző terhelésnek vannak kitéve, ezért különböző ellenálló képességű burkoló anyagot is igényelnek. A burkoló anyag kiválasztásánál nagyon fontos, hogy az esztétika jellemzők ne szorítsák háttérbe a funkcionalitást.

A nappaliban használható burkoló anyagok

A nappali burkolása azért szerencsés, mert a használható burkoló anyagok választéka nagyon széles. A nappaliban egyaránt használhatunk hideg és meleg burkolatot. A hideg burkolatok első sorban azokba a nappalikba ajánlottak, amelyek a lakás belépőjeként is funkcionálnak, hiszen ezekbe hamarabb fogunk cipővel, sarasan beszaladni. A nappali az ilyen kialakításnál egy abszolút köztes teret képez, így terheltsége viszonylag nagy. A meleg burkolatok olyan nappali burkolásánál ajánlottak, amelyek el vannak különítve és nem átjáróként funkcionálnak. Ezek a pihenés, a nyugalom terét képezik, így ide bátran választhatjuk a meleg burkolóanyagok valamelyikét. A nappali burkolatának megválasztásánál ne felejtsük el a bútorokat se, a bútorok stílusa, jellege kell, hogy harmonizáljon a nappaliban alkalmazottanyaggal. A nappali kialakításánál ne felejtsük el a kényelmet és a funkciót megfelelő arányban kombinálni, a nappali saját kényelmünket is szolgálja, itt nézünk tv-t, itt olvasunk, gyakran itt beszéljük a családi ügyeket, de ugyanakkor a vendégek fogadásának is ez a helyszíne.

Burkoló tippek a nappalihoz

Nappali burkolásA nappaliban végezendő burkolói munkába csak akkor szabad belekezdeni, ha már minden fontos és kevésbé fontos tényezőt számításba vettünk. A burkolóanyag kiválasztásánál fontos tényező az ár, az ár függ a burkoló anyag jellegétől és annak minőségétől valamint a burkolni kívánt felület méretétől, nyilvánvalóan, minél nagyobb a burkolásra szánt felület, annál több anyag kell, így az annál drágább lesz. Például, ha a nappali burkoló anyagának szőnyeget szeretnénk, tudnunk kell, hogy kézi, vagy gépi készítésűt válasszunk, a kézi készítésű jóval drágább, így, ha a nappali területe nagyobb, előfordulhat, hogy a gépi készítésűt kell választanunk. A szőnyeg nagyon meleg hangulatot kölcsönöz a nappalinak, de alkalmazása csak akkor praktikus, ha a nappali elkülönített helységként funkcionál és nem pedig egy átmeneti, sokszor átjáró tér. Ha szabályos kis útvonalakon járkálunk, a szőnyeg idővel a gyakrabban használt helyen megkophat, ennek összhatása nagyon kellemetlen.

Abban az esetben, ha a nappali nagymértékű, intenzív terhelésnek van kitéve a kerámia burkolólapok tökéletes választást jelentenek. Ez az anyag hideg burkolat, de, ha padlófűtéssel kombináljuk, tökéletes melegséget nyújt a nappalinak, jól bírja a terhelést, hosszú távon kitart és, ha jó színben választjuk meg sokféle stílust kombinálhatunk hozzá. Ha hideg burkoló anyagot választunk, figyeljünk a helység, a nappali méretére és a burkolólapok méretére. Ha szükséges optikailag tágítani és szűkíteni is tudjuk a teret, ezt a burkoló lap méretével és színével tudjuk befolyásolni.

A hozzászólások le vannak tiltva.