Burkoló praktikák

A burkoló munka sokszínűsége

A burkoló munka a ház minden helységében és az udvarban is sokszínűen alkalmazható. A munkálatok csoportosításának alapvetően két lehetősége van:
–        anyaghasználat szerinti kategorizálás
–        a burkolás helye alapján történő felosztás.

Hideg és meleg burkoló tevékenységek

Amennyiben a burkoló tevékenységnél alkalmazott anyagok szerint csoportosítunk külön kell beszélnünk a hideg burkolásról és a meleg burkolásról. A hideg burkolásnál használt anyagok ellenálló képessége és szilárdsága jóval magasabb, masszívabbak, ezért tipikus burkoló anyagai az olyan helységeknek, mint a fürdőszoba és a konyha. Ezekben a helységekben van a burkolat a legnagyobb leterheltségnek kitéve. A fürdőszobában a sok víz és pára, a konyhában pedig a sokféle szennyeződés terheli a burkolatot. Természetes ezekben a helységekben is lehetőség van a meleg burkoló technika alkalmazására, de a hideg burkolás itt elterjedtebb. A meleg burkolat jellemzően a hálószobákba, dolgozó szobákba, nappaliba jellemző. Ezek az anyagok sokkal lágyabbak, ellenálló képességük kisebb.

Kültéri és beltéri burkoló munkák

burkoló praktikákA burkoló munkák elvégzésük helye alapján két csoportra oszthatók. Beltéri és kültéri burkolásra. A beltéri burkolatok a lakás fedett helységeiben végzett burkoló munkák. Anyaghasználatuk alapján ez lehet hideg és meleg burkolás is. A kültéri burkoló tevékenység a ház fedetlen részeiben végzett burkoló tevékenységeket jelöli. A kültéri burkolás nagyon változatos lehet, medence, lépcsők, teraszok, járdás, garázsfeljáró vagy akár kerítés.

A burkoló munkálatok hosszú távra szólnak. Meghatározzák otthonunk kinézetét, hangulatát és védik is azt. Ezért is fontos, hogy profi szakemberrel dolgozzunk, és, hogy jó minőségű anyagokat rakassunk le.

Praktikus burkoló ötletek

A burkoló munka meghatározza otthonunk jellegét. A kis helységeket a színekkel és a burkoló anyag szabásával lehet tágítani, a nagyokat pedig szűkíteni. Sokkal több lehetőség van a burkoló tevékenységben, mint ahogy azt laikusként gondolnánk. Jellemzően a fürdőszobában szoktuk alkalmazni a falfülke kialakítását. Ez történhet a falon belülre nyúló fülke kialakításával és a falon kívülre eső fülkével. Így is – úgy is praktikus megoldás, hiszen egy üres teret hasznosítunk. Az mellett, hogy praktikus ötlet, hiszen tökéletes tároló helye a pipere kellékeknek, látványelemként is nagyon mutatós. Egy rejtett belső világítással is feldobható, de az nélkül is szemet vonzó. A falfülke mélységének elég akár nyolc centiméter is, ez természetesen a fal eredeti vastagságától függ. A fülke méretében is formájában is változatos lehet, akár polcos jellegűre is alakítható. Ennek az elgondolásnak elegáns kivitelezése az üveglapokkal történő polcosítás. A falfülke kialakítása egy tetőtéri fürdőszobában még több lehetőséget biztosít. A falfülkék kialakítását még a fürdőszoba tervezésénél végig kell gondolni. Nem csak falfülkék alakíthatók ki, hanem egész polcrendszert is ki lehet építtetni, ha a hely engedi. Ilyen rendszereknél általában a tükröt is beépítik. Falfülkék kialakítása gyakori még  a nappaliban és az előszobában, esetleg a bejárati ajtó környékén. Az ilyen fülkék praktikus tároló helyei például a kulcsoknak. A burkoló feladata összetett, sokkal tovább mutat, mint a járólapok leragasztása. A burkoló tevékenység minden esetben egyedi kivitelezésű, bármilyen kérdése van keressen bizalommal a megadott elérhetőségeken.

A hozzászólások le vannak tiltva.