Burkoló szaktanácsadás

A burkoló szakmáról

burkoló szaktanácsadásA burkoló szakma az egyik legsikeresebb kisipari tevékenység, ennek oka több tényezőből eredeztethető. Olyan szakmáról beszélünk, ami jól meghatározott, leszögezett eretekkel bír, határozott keretekkel rendelkező szakmánál a szakember annyival könnyebb helyzetben van, hogy a feladata adott. Ráadásul a szakember tevékenységre sokrétűen van szükség, a burkolás szerepet játszik otthonunk külső és belső kialakításánál is, így a burkoló szakemberek bővelkednek a munkában. A szakemberek képzése szakmunkásképzőkben, szakközépiskolákban történik, ha valaki később akar erre a szakmára váltani, külön képzésben kell részt vennie. Így a szakma megszerzése , már sokkal többe kerül, de egy olyan szakmáról van szó, ami a későbbiekben kamatostól megtérül, így a befektetés megéri.

A burkoló szakma területei

A burkoló szakemberek foglakoznak kültéri és beltéri burkolással egyaránt. A kültéri burkolatoknál hideg burkolatokat használnak, ezek kültéri alkalmazása speciális fogásokat igényel. A beltéri munkánál használhatnak hideg és meleg burkolatokat egyaránt, a beltéri burkoló munka lehet aljzatburkolás és falburkolás. Nagy divatja van a szigetelésnek, ennek legnyilvánvalóbb oka az, hogy rengeteget lehet spórolni vele, költséges kialakítása, de a költség hamar megtérül. A burkoló munka területei közé sorolhatjuk az álmennyezet készítését is, ezek a kültéri burkolás és az álmennyezet olyan területek, amiket a burkoló szakemberek és a kőművesek is csinálnak, itt van némi összemosódás.

burkolatok

Hogyan kérhetünk segítséget a burkoló munkához?

Nagyon sokan vállalkoznak arra, hogy otthonukat önállóan burkolják le. Ez nagy vállalkozás, ha valakinek semmilyen előismerete sincs nem ajánlott belevágni. Lehet, hogy meg lehet csinálni, de nem azon van a hangsúly. A burkoló munkája akár több évtizedre szól, ha saját magunknak végezzük el a burkolást az csak nagyon kis eséllyel fogja olyan jól bírni, mintha az adott munkát szakemberrel végeztettük volna. Ha csak kisebb, vagy a ház egy melléképületét akarjuk burkolni, ahol a kivitelezés minősége elhanyagolhatóbb, akkor bátran kísérletezhetünk. Hogy honnan kérhetünk tanácsot?

A legkényelmesebb és leggyorsabb információforrást az internetes oldalak biztosítják, nagyon sok burkoló mester rendelkezik ilyen oldallal, ezeken a webcímeken a burkolás kisebb-nagyobb részleteiről, kivitelezéséről is tájékozódhatunk. Ha az internetet nem tartjuk valamilyen okból kifolyólag biztos forrásnak, szerezhetünk információkat könyvekből. Nagyon sok barkácskönyv van, ami részletesen írja le  burkolás folyamatát, azt, hogy milyen anyagok kellenek, miből mennyi kell, és hogyan tároljuk, hogyan használjuk, milyen segédeszközökkel az anyagokat.

A burkoló munkája első ránézésre nem tűnik bonyolultnak, azt hinnénk, hogy csak fel kell rakni az anyagot, de ennél ez sokkal bonyolultabb. Nagyon fontos, hogy milyen anyagot, mivel teszünk fel. A különböző anyagok eltérő ellenálló képességgel és keménységgel bírnak, a különböző értékek mind más terhelést tudnak elviselni, ezért nem mindegy melyik helységbe mit használunk. Egy rosszul megválasztott anyag, egy rosszul megválasztott ragasztóval nem bírja sokáig, ha pedig nem bírja sokáig  a burkoló tevékenységet újra kell csinálnunk, akkor pedig már akkora ráfordításnál vagyunk, hogy akár egy burkoló szakembert is felkérhettünk volna.

Tanácsot a burkoló szakemberektől is kérhetünk, esetleg fizetünk érte egy jelképes összeget, de az információkat ebben az esetben kapjuk a legbiztosabb helyről és ráadásul első kézből. A burkoló szakma folyamatosan fejlődik, egyre különlegesebb anyagokkal egyre professzionálisabb technikával dolgoznak a szakemberek.

A hozzászólások le vannak tiltva.