Burkoló szerszámok

A burkoló munka kellékei

A burkoló munka összetett feladat. Az elvégzett munka minősége sok tényezőtől függ. Nyilvánvalóan kell, hogy a mester szakképzett és tapasztalt legyen, emellett kell, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzon és kell az is, hogy minőségileg magas osztályú szerszámokkal dolgozzon. Én magam is csak olyan eszközöket és alapanyagokat használok, amelyek már bizonyították helytállóságukat. A szerszámok magas minősége, ami munkánkat könnyíti meg, természetesen gyengébb minőségű eszközökkel is meg lehet oldani a burkolást, csak esetleg hosszabb idő alatt, jóval több vesződéssel. Az alapanyagok magas minősége viszont elengedhetetlen a hosszú távon tartósan szép eredményhez.

A burkoló munka legfontosabb szerszámai

Nagyon fontos, hogy a burkoló mester a lehető legjobb szerszámokkal dolgozzon, egy jó szerszám ugyanis megkönnyíti a munkát. Ha a munka könnyebb, a mester gyorsabban halad. A jó szerszámmal a magas minőségű végeredményt könnyebb megvalósítani.

A legfontosabb szerszámok/eszközök:
–        ácsceruzák
–        kőműves-, festőzsinórok
–        keverőszárak
–        kőműves kanalak, serpenyők
–        glettvasak, simítók
–        gipszkartonos szerszámok
–        ecsetek, spaklik, festőszerszámok
–        takarófóliák, festő-és mázoló szalagok
–        kittkinyomók, törhető pengéjű kések
–        csiszolók, ollók.

A burkoló munka és a kőműves tevékenységek nagyon szorosan összefonódnak, sok átfedés van a kettő között. És a tökéletes végeredményhez az kell, hogy a két mester egymással összhangban, egymás munkáját segítve tudjon dolgozni. A szerszámokat beszerezhetőek barkácsboltokban, márkakereskedésekben. A nehezebben beszerezhetőeket meg lehet rendelni interneten keresztül is. A jó minőségű szerszámmal nem csak dolgozni könnyebb, egy drágább, de jobb szerszám sokkal tovább is bírja.

Burkoló tanácsadás

burkoló eszközeiKépzeljük el, hogy felújíttatjuk a lakást, például a fürdőszobát és minden tökéletesen a helyén van, minden szép. Gyönyörködünk az újonnan elkészült helységben, ekkor feltűnik, hogy elfelejtettük megkérni a burkoló mestert fúrja fel a falra a polcokat, elmaradt a szappantartó felszerelése és még sok apróság nem került a helyére. Ezen a helyzeten próbálok segíteni az alábbi bejegyzéssel, ami arról szól, hogyan fúrjunk fel valamit a falra, anélkül, hogy tönkre tennénk a csempét. Ez hasznos tudás, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, hogy valamit utólag kelljen felszerelni.

Nagyon fontos, hogy ha újonnan burkoltattuk a falat, akkor a csempének legalább egy hét száradási időt hagynunk kell. A ragasztó ennyi idő alatt már megszárad és elbírja viselni a fúró által keltett rezgést és hőhatást. A csempe fúrásához nem jó akármilyen fúró, ehhez speciálisan vídiabetétes fúró kell. A fémfúró nem tudja átfúrni a mázt, csak égeti azt. A fúrás előtt a célpontot hegyes fém pontozóval meg kell mélyíteni, lyukat kell ütni. Ez biztosítja, hogy a furat tényleg ott legyen, ahová tenni szeretnénk. A fúró elcsúszását megakadályozhatjuk azzal, ha a pontozóval kijelölt helyet ragasztószalaggal leragasztjuk, ennek felületén nem fog olyan könnyen megcsúszni a gép. Természetese a szakavatott burkoló kezeknek erre a mozdulatra nincs szükségük. A fúrást először sima fokozattal kezdjük, fokozatosan lehet gyorsítani és növelni a nyomás erejét. Ha ez a fokozat nem elegendő átválthatunk ütve fúró fokozatba. Nagyon fontos, hogy minden mozdulatunknál óvatosak legyünk, egy rossz, hirtelen mozdulattal megrepeszthetjük a csempét. Ha nincs se tapasztalata, se fúrója, hívjon bátran, a burkoló mester mindenben a rendelkezésére áll!

A hozzászólások le vannak tiltva.