Burkoló munkájáról

burkolo-fugazasA burkoló szó alatt érthetünk egy foglalkozást, illetve egy anyagot is. A burkoló, mint szakma foglalkozhat meleg vagy hideg felületfedés is. Melyek lényegi különbsége abból adódik, hogy az egyiket faipari termékekből készítik addig a másikat kőzetek keverékéből készült lapok alkotják. A burkoló szakember dolga az, hogy ezen anyagokkal megfelelően alkalmazott technika mellett egy adott területet széppé varázsoljon a megrendelő igénye szerint. Bár a szaktudásra még mindig szükség van, a mai burkoló anyagokkal, olyan könnyedséggel lehet dolgozni, hogy akárki megoldhatja saját maga is a felrakást. A meleg burkolás azét még így is jóval könnyebb, mint a hideg változata.

Mennyibe kerül a meleg burkolás ha burkoló csinálja?

burkolatokA mesteremberek árait tekintve az ország különböző területein más és más tarifákkal dolgoznak. Van olyan település ahol már 1000 Ft/m2 áron lehet járólapot rakatni, de akadnak 3500Ft/m2 és még ennél magasabb áron kínált szolgáltatások is. Ez persze a kereslet-kínálat mértékétől is függ, de a jó burkoló mindig kicsit magasabb árakkal dolgozik, szakmabeli társainál. Kecsegtetően hangzik a „Home made”, csináld magad megoldás is, de azzal legyünk tisztába, hogy a szakszerűtlen munka, nem biztos, hogy hosszútávon megéri a hivatásos burkoló kihagyását. Számtalan nem várt dolog következhet be felrakás alatt és után is.

Valóban utána számolva egy minőségi munkaerő az alapanyag költségét is meghaladhatja, de a magára valamit is adó burkoló munkájára minimum egy év garanciát is vállal, így biztosítva a minőset, bizalmat munkája iránt. Ráadásul vannak olyanok is, aki nem restek, és elmennek a megrendelőkkel az adott áruházba és segít nekik kiválasztani a helynek, területnek és a bútoroknak megfelelő minőségű burkolóanyagot, valamint szükség esetén a fugát és egyéb segédanyagokat, az általa kalkulált mennyiségben.

Burkolat beszerzése – hol, mit, mennyiért? – Vegye a burkoló?

Ha viszont nem is kísérik el az ügyfeleket, akkor mindig tanácsot is adnak, azzal, kapcsolatban, hogy milyen kopásállóságot érdemes venni, milyen apró hibákra figyeljenek oda, ne mázas felületűt, hanem, ha lehetséges, akkor inkább gránit őrleményt vegyenek stb… A burkolóanyagok beszerzése után kezdődhet a munka, ami a felület simaságának ellenőrzésével, egyenetlenségének megszűntetésével, aztán következik falnál az alapozás és csak utána az érdemi munka.

A lapok felhelyezését kérhetjük az egyszerű kötésmintával vagy diagonálba, illetve a kettőt kombinálva és így egy harmadik mintát alkotva. Az átlagosan egy napos ragasztóanyag száradása után, jöhet a fugázás és kész is van a kívánt falfelület csempékkel való kirakása, vagy a járólapozás. Az a burkoló, aki meleg burkolást végez, még egyszerűbb és gyorsabb a dolga, mert ennél a módszernél nem kell egynapos száradási idővel számolni, így akár kevesebb, mint 24 óra alatt is befejezhető a munka. Nem kell mást tenni, mint a megfelelően letisztított alapra felhelyezni a szigetelőt, majd rárakni a megfelelő kötésre figyelve a burkolatot és már kész is van a laminált parketta.

mozaik-burkolas

Antik parketta, fapadló – minőségi burkolatok a burkoló elvárásai

A valódi fából készült hajópadlók lerakása azért ennél jóval időigényesebb és költségesebb munka, mert ott nem elég csak lehelyezni az anyagot, hanem kívánság szerint pácolni majd lakkozni és csiszolni is kell azt. A minőséget képviselő és a nevére, hírére büszke burkoló dolga tehát nem egyszerű, nagyfokú precízséget, jó szemet igénylő feladat az övé.

A hozzászólások le vannak tiltva.