Csináld magad burkolás?

Miért fontos a burkolás?

burkoloA burkolás házunk szerkezetének lényeges eleme, a gyakorlati és az esztétikai szempontok miatt is fontos. A burkolás nem egyszerű feladat, a legjobb, ha egy hozzáértő szakemberre bízzuk a munka elvégzését, mivel a burkolatnak hosszú távon kell bírnia. De sokunknak a házunk a hobbink is, és szeretnénk mindent magunknak csinálni és sokunknak nem marad elég pénze a mesterember megfizetésére. Akármilyen okokból is állunk neki a burkolás saját kezű elvégzéséhez ugyanazokra a szempontokra kell odafigyelnünk. A feladat önálló elvégzése nem lehetetlen, csak alapos felkészülést, utánajárást és odafigyelést igényel. Rendesen bele kell ásnunk magunkat a témába, nem mindegy, hogy a lakásnak melyik részét, nem mindegy hogy milyen anyagot használunk, hogy milyen segédeszközökkel dolgozunk, egyszóval semmit sem szabad a szerencsére bízni. legjobban akkor járunk, ha van ismerősünk, akitől tanácsot kérhetünk a burkolás elvégzéséhez.

Burkolás házilag?

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, képzeljük el, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni, milyen hangulatot akarunk kölcsönözni az adott helységnek, milyen színekkel és formákkal szeretnénk dolgozni, akarunk-e mintákat. A burkolás művészet is lehet, ez csak a hozzáállásunktól függ. Ha előttünk van az elérni kívánt cél, tájékozódjunk, nem mindegy, hogy a teraszt, vagy a konyhát burkoljuk, járjunk utána milyen anyagok milyen tulajdonsággal rendelkeznek, milyen segédanyagokra és eszközökre lesz szükségünk, tegyük meg az előmunkálatokat. Szerezzük be a kellékeket, készítsük elő a terepet. Csak úgy kezdjünk bele a munkába, ha az egész folyamat világossá vált a számunkra, ne a burkolás közepén akadjunk el. Az anyag vásárlásánál ne az olcsóságra törekedjünk, jobban járunk, ha a szükséges mennyiséget egyszerre vásároljuk meg, ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból vásárolunk. Jobb, ha a burkoláshoz szükséges anyagmennyiségnél valamivel többet vásárolunk, mindenképpen számolni kell némi veszteséggel, ami adódhat törésből és darabolásból is. Semmiképpen sem szabad a ragasztóanyagon spórolni, ennek hiányosságai a későbbiekben költséges hibákat eredményezhetnek. Ha új burkolatot készítünk, először fel kell szedni a régit, ez több időt igényel, a burkolás úgy is kivitelezhető, hogy a régi tetejére készítjük el. Ez csak abban az esetben megvalósítható, ha az előző burkolás szerkezete stabil. A két eljárásnak különbözőképen kell nekilátni. A régi tetejére rakott burkoláshoz folyékony alapozóra van szükségünk.

burkolas

Elő és utómunkálatok a burkolás során

Mindenképpen fontos, hogy ne csak a burkolás elő, hanem utómunkálataival is tisztában legyünk és ugyanolyan precizitással végezzük. Hagyjunk elég felkészülési időt magunknak, hiszen a burkolatok elkészítése külön mesterség, így nem valószínű, hogy a nulla tudásból két nap alatt burkoló szakemberekké váljunk. Ha van lehetőségünk először egy kisebb helységgel kezdjünk ne rögtön a leginkább szem előtt lévő térnek álljunk neki. Információkat könnyen gyűjthetünk a burkolás kivitelezésével kapcsolatban, internetes oldalak, internetes magazinok, vagy rendes magazinok segítségével. Ha elakadnánk a burkolás valamelyik pontján ne szégyelljük szakember segítségét kérni. Engedjük szabadon fantáziánkat és merjünk bátran kísérletezni, ez a saját otthonunk, az a lényeg, hogy mi magunk jól érezzük magunkat benne. Természetesen a gyakorlati szempontokat nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni, mert végül is az első helyen az elrendelt funkció betöltésének kell állnia, de mégis merjünk játszani a lehetőségekkel. Ha viszont profi burkolás az elvárásunk akkor hívjunk profi burklót!

burkolas-hazilag

A hozzászólások le vannak tiltva.