Egy különleges burkoló anyag: a parafa

Profi burkoló! Hívjon! +36-30-662-7911

A burkoló anyagok nagyon sokfélék lehetnek, a hagyományostól egészen a teljesen extrémig bármilyen anyaggal burkoltathatunk. Az a legfontosabb, hogy az esztétikai szempontokat ne helyezzük minden áron a technikai szempontok elé. Nagyon fontos, sőt elengedhetetlen, hogy otthonunk olyan burkolattal legyen ellátva, ami tetszik nekünk. De ez mellett nagyon fontos az is, hogy a burkolattal ne fizessünk rá, ne kelljen pár éven belül újra csináltatni az egészet, ez azzal érhető el, ha a megfelelő helységbe a megfelelő keménységű és ellenálló képességű burkolatot rakatjuk fel. Nagyon fontos, hogy ne csak a burkoló anyag minősége legyen megfelelő, hanem a burkolásnál használt segédanyagok is jó minőségűek legyenek, hiszen hiába használjuk a legjobb minőségű anyagokat, ha a segédanyagok nem megfelelő minőségűek.

burkoló - parafaMa már a legkülönfélébb burkolási anyagokkal találkozhatunk, a legkülönfélébb kivitelezési formákban. Ez nem csak a burkoló anyagokra jellemző, hanem általában mindenre, ez leginkább a technikák fejlettségének köszönhető. A legtipikusabb burkoló anyag a csempe, ennek rengeteg fajtáját alkalmazzák, melyek alapvetően mégis ugyanazok. Szintén kedveltek a fa burkolatok is. A két anyagot más burkolási technikánál alkalmazzák. A csempe a hidegburkolatok anyaga, míg a fa a meleg burkolatoké. Az alábbiakban egy olyan anyagról szeretnék részletesebben írni, amely a meleg burkolatok anyaga. Alkalmazása egyre gyakoribbá válik, de még ma s a többségnek nem jut eszébe, ha a burkoló anyagokról kérdezik.

Egy különleges burkoló anyag, a parafa

A parafát a paratölgy kérgéből állítják elő. A fa különlegessége, hogy több nemzedéket átölel, hosszú életű fa. Kérgétől, amiből előállítják a burkoló anyagot a fa életének huszonötödik évében hántják le először, ezek után már körülbelül kilenc évente le lehet hántani a fakérget, a paratölgy átlagos élettartama körülbelül 250 év. Az első hántást a huszonötödik évben végzik, és ezután kilenc évente ismétlik, így ez lényegében olyan, mintha a fa huszonöt éven keresztül adna folyamatosan alapanyagot, 250 éven keresztül körülbelül négy generáció halad végig.

A paratölgy anyaga a parafa nem csak a burkolás területén burkoló anyag formájában hasznosítható, hanem sok más egyéb területen is kedvezően tudják kihasználni, az amúgy nagyon optimális tulajdonságait.

Parafa és a burkoló tapasztalata

burkolóA parafa anyagát adalékok hozzáadása nélkül a saját gyantatartalma tartja össze. A parafa azért tökéletes választás burkoló anyagnak, mert tartósan nagyon jó hőszigetelő, úgy, hogy ezek mellett nagyon jó páraáteresztő, páraelvezető és légáteresztő képessége. Vízálló, sőt bátran nevezhetjük inkább víztaszítónak. A parafa széles skálán jól tűri a hőmérsékletet, így kültéri és beltéri burkoló anyagként is jól alkalmazható. Nem támadják meg a bogarak és a rágcsálók, ez szintén egy olyan érv, amivel igazolódik, hogy a kerti és a beltéri burkoláshoz is alkalmas. Korhadás és penészálló, nem duzzad fel, méretét stabilan tartja. Szerkezete  stabilitása mellett nyitottnak mondható, így nagyon jó hangelnyelő képessége. A parafa burkoló anyag élettartamára nincs pontos meghatározás, ha megfelelő mértékben és jól vigyázunk rá nagyon hosszú időn keresztül állja a strapát. A parafa anyaga rugalmas, nem utolsó szempont az sem, hogy ez a rugalmasság miatt a parafa burkoló anyagokból készült burkolaton a járás kényelmesebb, sőt ez a burkoló anyag kíméli a gerincet. Parafából parketta, ragasztható padló és falburkolat is készül, jó tulajdonságai miatt bármire hazsnálható, csak kell egy jó burkoló.

A hozzászólások le vannak tiltva.