Felújítás és burkoló munkák

A burkoló munkák otthonunkban

A burkoló munkák otthonunk minden helységében jelen vannak, egész otthonunkat átfogják. Esztétikailag emelik a ház kinézetét, technikailag pedig védik annak szerkezetét. Nagyon fontos, hogy amikor építkezünk, vagy felújítunk, tartsuk szem előtt ezeket a szempontokat. Nem mindegy azonban, hogy építkezünk, vagy felújítunk. Igazából a felújítás sok szempontból munkásabb, mint az építkezés, az építkezésnél szűz területre dolgozunk, még minden formálható, minden képlékeny. Felújításnál azonban először sok mindent szét kell zúzni ahhoz, hogy az újat kialakíthassuk. A felújítást sokan, sokszor azért csináltatják meg, hogy el tudják adni a házat, ha ilyen célból dolgozunk a házon nagyon fontos, hogy a ház belső elrendezését, kinézetét, a burkoló munkáját úgy rendezzük, hogy az sokféleképpen továbbgondolható legyen. Jobb, ha egyszínű burkolatban gondolkozunk, nagyon figyeljünk a harmóniára és ne legyenek kirívó elemek, az egyszerű stílusban kialakított ház, többféleképpen alakítható tovább, így sokkal nagyobb réteg jöhet szóba eladásnál. Ha a felújítást azonban a magunk kedvére csináltatjuk, akkor a munkálatok megkezdése előtt alaposan végig kell gondolni, hogy mit hogyan szeretnénk.

A felújítás lépései – A burkoló tevékenységek

A felújítás többféle ritmusban, folyamatban is történhet. Ha a rendelkezésünkre áll egy kedves rokon vagy barát, aki be tud minket fogadni egy bizonyos időre, akkor teljes gőzzel mehet a felújítás, az összes helység egyszerre alakulhat át. Ha azonban nem tudunk átmeneti szállást szerezni magunknak, akkor érdemesebb a helységeket egyesével megcsináltatni. A burkoló munkákat és a más egyéb átalakítási tevékenységeket is jobb nyárra időzíteni, a melegben a festékek és a ragasztók sokkal gyorsabban száradnak, ezáltal a munka folyamata rövidebbé válik. Mielőtt bármilyen átalakításba kezdünk, mérlegeljünk és kalkuláljunk. A felújítás igen költséges művelet, és ha már csináljuk úgy érdemes, hogy az hosszú távra nyújtson minőségi munkát, vagyis nem szabad rajta spórolni.

A felújítás lehetőségei és a burkoló munkák

burkoló munkák a fürdőbenA felújításnak több típusa is van, a felújítás lehet karbantartás jellegű és modernizáló, fejlesztő jellegű. Ha már hozzányúlunk a házhoz érdemes úgy csinálni, hogy utána legalább húsz évig e kelljen, vagyis érdemes egyszerre az állapotát is helyre tenni és fejleszteni is, a fejlesztések költségesek, de viszonylag rövid idő alatt behozzák az árukat és utána nagyon sokat lehet velük spórolni. A szigetelés tipikusan ilyen lépés, vagy amikor a fürdőszobát újítjuk fel, a megfelelő burkoló munka sokat dobhat a helységen. Egy sima festés karbantartási munkának számít, de ha előtte szigetelünk is, azzal már fejlesztettük is a házat. Minél több az ilyen jellegű fejlesztés, annál többet ér házunk. A technikai szempontok mellett figyeljünk az esztétikai szempontokra is. Gondoljuk végig, számoljuk ki, mielőtt fejetlenül belevágnánk a felújításba, hogy mi fér bele, csak egy helységet tudunk megcsináltatni vagy az egész házat. Szűkösebb anyagi kereteknél nehéz kérdés, hogy egy helységet csináltassunk meg a legjobbra, vagy általánosan pofozzunk helyre mindent. Ebben a kérdésben annak vizsonyában lehet dönteni, hogy hosszú távon mit tervezünk. Ha az adott ingatlanban szeretnénk megöregedni, akkor jobb egyesével haladni a helységeken, de azokat teljesen megcsináltatni, pár év alatt mindegyiken végig tudunk menni. A burkoló munkákat helységenként külön – külön i lehet csináltatni. Ha viszont hamarosan szeretnénk túladni a házon jobb általában helyre pofozni. A munkálatok megkezdése előtt ajánlott a burkoló szakemberrel egyeztetni és egy állapotfelmérést csináltatni.

A hozzászólások le vannak tiltva.