Fürdőszoba burkolás

A burkolás formái

A burkolás sokféle lehet, legalapvetőbben a kültéri és a beltéri burkolást kell egymástól megkülönböztetni. A kettő közötti alapvető különbséget a burkolat lerakásának színtere adja, a kültéri burkolatokat kültéren, házon kívül rakják le, ma már ezek alkalmazási módja nagyon sokszínű. Ide tartozik a medencék burkolása, járólapok készítése, a terasz burkolatának elkészítése, az alkalmazási lehetőségek végtelenek. A kültéri burkolatoknál nagyobb ellenállású burkoló lapokat, anyagot használnak, ehhez passzolóan erősebb ellenállású a ragasztó és a fúga is. A kültéri munka más jellegű kihívást igényel, mint a beltéri burkolatok lehelyezése.

A burkolatok lehetnek hideg és meleg burkolatok. A két burkolás közötti különbséget alapvetően a burkolási anyag jellege adja, az anyag jellegéből fakadóan lényegében mindien más is eltérő, más a burkolási anyag felvitelének technikája, más segédanyagokra van szükség. A hideg burkolatok anyaga ásványi kőzetekből és ok keverékeiből előállított anyag, a kőzet jellege és a kivitelezésük szerint nagyon sok típust különböztethetünk meg, ezek stabilabb, masszívabb burkolási anyagok. A meleg burkolatok anyaga például a laminált padló, parketta, padlószőnyeg, érződik a különbség, egyik sem jobb, vagy rosszabb, mint a másik, egyszerűen más felhasználási feltételekhez passzolnak. A kétféle anyag alkalmazása más helységekbe ajánlott, a mai technikákkal már bármit bárhová rakhatunk, de a hideg burkolatok alkalmasabbak inkább a fürdőszoba és a konyha burkolására, ezek olyan helységek, amelyekben a burkolat sok és igen intenzív terhelésnek van kitéve, a hideg burkolás nagyobb ellenálló képessége miatt így ezek alkalmasabbak. A munka szempontjából a legnagyobb kihívást a fürdőszoba adja a szakembereknek.

Burkolás a fürdőszobában

fürdőszoba burkolásA fürdőszoba több szempontból is kihívást jelent a burkoló szakembereknek. Egyrészt nagy benne a kihívás, mert nagyon fontos, hogy a burkolás anyaga és a segédanyagok is jól legyenek megválasztva. Ha nem a megfelelő ellenállású anyagokat használják az pár éven belül ki fog derülni. A megfelelő ellenállás mellett nagyon fontos a munka precízsége, ebben a helységben derül ki a leghamarabb, ha a szakember nem volt elég körültekintő. A fürdőszoba burkolása másrészről azért jelent nagy kihívást a burkolás szempontjából, mert a helységet teljes egészében be lehet burkolni. A fürdőkádat be lehet építeni, a mosdókagylót és magát a mosdó-, tisztálkodó pultot szintén, a tükör csakugyan beépíthető. Ekkora burkolás felületet egyik másik helység sem biztosít.

Miért speciális a burkolás a fürdőszobában?

A fürdőszoba burkolás már egy külön műfajt jelent a főtevékenység munkáin belül is, nagyon sok kiegészítő dekor elemet találtak ki, kellő fantáziával és szaktudással még egy parányi fürdőszobát is ki lehet vitelezni úgy, hogy abban minden benne legyen. A burkoló anyagok kivitelezése területén is a fürdőszobába való burkolatok a legváltozatosabbak. De nagyon fontos, hogy a megjelenés mellett ne feledkezzünk meg a burkolás eredeti funkciójáról sem. A fürdőszoba nagyon vizes helység, nem szabad megfeledkezni a vízszigetelésről. A fürdőszobában a legkritikusabb pontokat a zuhanyzó, vagy kád környéke adja. A fürdőszoba burkolatának és általában a hideg burkolatok takarításánál nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen jellegű tisztítószert alkalmazunk, vannak szerek, amelyek kikezdik a burkolatot.

A fürdőszoba burkolás nagyon sokféle anyaggal megvalósítható, mindegyik típusú burkolat különböző hangulatot ad a helyégnek, a burkolat jellege mellett sokat számít a helység megvilágításának módja, a világítást, akárcsak bármi mást bárhová be lehet építeni.

A hozzászólások le vannak tiltva.