Fürdőszobai burkolás és burkolatok

Miért fontos a profi burkolás?

Fürdőszoba burkolásHa fürdőszobát újítunk fel vagy tervezünk egy új házba, akkor a legvalószínűbb, hogy speciális fürdőszobai csempét használunk burkolatként a burkolás során. A  csempe nagyszerű választás egy fürdőszoba padlójának és falainak egyaránt, mert vízálló és ellenáll a nedvesség okozta káros hatásoknak. Épp ezért a kerámia csempe a legjobb választás. A kerámia tartós, és a lehető legjobban ellenáll a nedvességnek. Ráadásul a fürdőszobai kerámia burkolatok könnyen tisztíthatóak és még akkor is biztonságos járni rajtuk, ha éppen nedvesek. Mivel minden fürdőszobai felület kap legalább egy kis nedvességet, ezért csempét a fürdőszoba más felületein is használják, nem csak a padlón. A fürdőszobákban tehát a fali csempe is nagyon népszerű. Vannak olyan fürdőszoba-burkolási stílusok, amiknél csak a fal felét, a padlótól egy szék magasságnyi részt borít csempe, míg más esetekben csak a fürdőkád vagy a zuhanyzó környéke csempézett. Fürdőszobai csempéket alkalmaznak munkafelületeken is. A fürdőszobában szinte minden felület csempézhető.

A megfelelő fürdőszobai burkolat kiválasztása – Fürdőszoba burkolás

A nedvesség csak az egyik oka, hogy csempét használunk a fürdőszobában. A fürdőszobai burkolat tervezése izgalmas, mert csempék különböző formákban és mértekben is léteznek. Használhatunk 30×30-as négyzetes alakú csempét, de akár 2,5×2,5 mozaikcsempét is. Azonban nem csak négyzet alakú burkolóelemek fordulnak elő, találkozhatunk téglalap, hatszög, nyolcszög vagy gyémánt alakú fürdőszobai járólapokkal és fali csempékkel. A különböző méretek és formák keverése nagyon érdekes fürdőszobai burkolatmintákat eredményezhet. Ha szeretnénk új fürdőszoba burkolási ötlettel előállni, megpróbálhatunk egyedi geometriai formát tervezni rajzolóprogrammal vagy fürdő-átalakító szoftverrel. Néha csak egy kis játék a formákkal olyan eredeti stílushoz vezethet, ami a fürdőszobánkat igazán egyedülállóvá teheti.burkolas-furdo

A formák és méretek kombinációja csak egy mód, hogy kidolgozzunk egy izgalmas fürdőszobai burkolatot, színek használata is érzékelhetővé teheti a különbséget. Ha fehér vagy tört fehér csempét választunk, azt élénk színű vagy mintás csempével kombinálva még érdekesebbé tehetjük a helyiséget. Ezenkívül használhatunk színes csempéket a fürdő fennmaradó részének dekorálására, hogy a véletlenszerű csempékkel átfogó esztétikát hozzunk létre. Természetesen a fürdőszobai csempének nem kell fehérnek lennie, már különböző színű és textúrájú csempék is vásárolhatóak. Egy dolgot azonban szem előtt kell tartanunk: a világos színek tágítják a teret. Ha a fürdőszobánk kicsi, akkor az utolsó gondolatunk legyen, hogy sötét kék vagy fekete burkolatot válasszunk. Nem csak a csempék színét változtathatjuk, de színes fugát is használhatunk, ha szeretnénk. A színes fuga jól mutat a világosabb színű és a dombormintás csempével is.

További tanácsok a profi burkolás reményében!

Van még néhány alapvető burkolási stílustanács, amit érdemes észben tartani. Először is, kis változtatások a mintában vagy apróbb simítások is jelentős változást okozhatnak. Ne próbáljunk túl bonyolultat tervezni, a fürdőszobai csempéket illetően a kevesebb néha több. A jó megjelenés érdekében, használjunk szegélycsempét, ha csak a fal egy részét burkoljuk. A szegélycsempe általában keskeny téglalap alakú, hogy kitűnjön és jól észrevehető határt képezzen. Ha azt tervezzük, hogy ugyanolyan színű burkolatot használunk a padlón és a falakon, akkor jó ötletnek tűnik, eltérő méretű csempét alkalmazni a két felületen, hogy ne legyen unalmas. Ha nem tetszik a hagyományos burkolási stílust, van egy másik mód, hogy feldobjuk fürdőszobánkat, rakjuk a csempéket átlósan, ne pedig a fallal párhuzamosan. Ez a burkolás sokkal több tervezést és készséget igényel, de a végeredmény nagyszerű lesz.

A hozzászólások le vannak tiltva.