Hidegburkoló munkák – mit csinál a burkoló

burkolo-hidegburkolo-burkolasA burkoló munkája nem csak esztétikai szempontból fontos otthonunk számára. A jó burkolat véd, és ami a mai világban a leginkább fontos az az, hogy szigetel is. Rengetegen törjük a fejünket azon, hogy hogyan csökkenthetnénk legalább egy kicsit az egekig szökött gázszámlákon, a legalapvetőbb lépés, ha korszerűsítünk, újítunk házunk szigetelésén, burkolatán. Egy profi burkoló által elkészített burkolat hosszú éveken keresztül bírja a strapát, kellő ápolás mellett. Manapság a burkolat lerakása már nem számít bonyolult feladatnak, olyanok a segédanyagok és az alapanyagok is, hogy még a legkevésbé hozzáértő kezek is jól tudnak velük dolgozni, de ha hosszú távon gondolkozunk , akkor mindenképpen inkább szakemberre bízzuk a burkolat elkészítését.

Hidegburkoló, melegburkoló munkák – mit csinál a burkoló?

burkolas-hidegburkolas-hidegburkolo-burkoloA burkoló munkája meghatározza otthonunk jellegét, hangulatát, munkája a ház összes helységében jelen van. A burkoló munkáját többféleképpen lehet csoportosítani. A legalapvetőbb szempont a kültéri és a beltéri burkolatok elkészítése között van, a különbség mindenki számára egyértelmű, a kültéri burkoló a házon kívüli területtel foglalkozik, míg a beltéri a házon belül dolgozik. A beltéri burkolatokat tovább lehet csoportosítani, a hideg és a meleg burkolatokra.  A kettő közötti különbséget legalapvetőbben a felhasznált anyagok adják. A hidegburkolatokhoz olyan anyagokat használnak, amelyek valamilyen ásványi anyagok keverékéből állnak össze, ezek nagyon sokfélék lehetnek, keményebbek, ellenállóbbak, mint a melegburkolat anyagai. A burkoló hidegburkolást a házon belül a konyhában, a fürdőben, előszobában, nappaliban, de akár a hálóban is végezhet. A melegburolásnál használt anyagok szintén sokfélék lehetnek, legjellemzőbben fapadlók, parketták, laminált padlók, lambériák szoktak előfordulni. A melegburkolás a hálószobákban a legjellemzőbb, de mindenki igényeinek megfelelően alakíttathatja ki otthonát. A két típusú burkoló munka között nagyon fontos különbség az, hogy míg a melegburkolást csak vízszintesen a padló burkolásához alkalmazzák, addig a hidegburkolást, függőlegesen is csinálhatják, fürdők, konyhák, folyósók burkolásánál.

Hidegburkoló munkák típusai – Miért fontos a jó burkoló?

A burkoló munkák típusai közötti különbséget leginkább az anyaghasználat adja, nyilvánvaló, hogy az sem mindegy, hogy vízszintesen, vagy függőlegesen végzik a burkolást. Nézzük most, a hidegburkolásnál használt legjellemzőbb anyagtípusokat.

Talán a legkedveltebb burkoló anyag az égetett kerámia. Ezek anyaga agyagból és egyéb ásványi anyagok keverékéből tevődik össze. A égetett kerámia kopásállóságát és vízhatlanságát úgy érik el, hogy a különböző felvitt mázanyagokat mind ráégetik az alapra.

Gyakran használják a burkoló munkáknál a greslapokat. Ezek azonban többfélék lehetnek, vannak közöttük nagy ellenállásúak és kevésbé ellenállóak is. A greslapokat préseléses eljárással állítják elő, ellenállásuk azonban a máz összetételétől függ. Leginkább a konyhában és a fürdőszobában szokták alkalmazni.

burkolo-hidegburkolo-burkolas

A márvány burkolat nagyon szépen mutat a lakásban, a mészkő metamorf módosulata. A márvány üledékes kőzet, így kinézete kialakulásának körülményeitől függ. Mielőtt márványt választjuk burkoló anyagnak, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy felülete folyamatos karbantartást igényel és vízkőoldótól, savas anyagoktól óvni kell. Szép burkolat, sok odafigyelést is igényel.

A burkoló munkák tipikus hibái

A hidegburkolatok legjellemzőbb hibái általában mind kivédhetők, tehát nem a burkolat típusából erednek, hanem sokkal inkább a burkoló nem odafigyeléséből. A hidegburkolatnál jellemző hiba szokott lenni, hogy nem megfelelő kopássállóságú anyagot használnak az adott helységben, így az nem is bírja olyan hosszú ideig. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik helységbe milyen anyag kell. Másik tipikus hiba szokott leni, az, hogy a burkoló felületet nem készítik megfelelően elő, nem elég egyenletes a burkolni kívánt felület és így a burkolat sem lesz túl stabil.

A hozzászólások le vannak tiltva.