Hogyan kalkuláljuk ki a burkolás bekerülési költségét?

burkolasA burkolás nem egy pénztárcakímélő dolog főleg akkor nem, ha szakember végzi azt. A köbvetkezőkben néhány tippel, jó tanáccsal szeretnénk szolgálni azoknak, akik éreznek magukban annyi erőt, hogy önállóan fellapozzanak egy teraszt, helyiséget. Mint tudjuk a minőségi burkolás egyik alapköve a jó anyag, eszköz és segédanyag beszerzése. Ezen a téren, ha bizonytalanok vagyunk, teljesen ingyen kérhetünk tanácsot minden magyarországi nagyáruházban, barkácsüzletben.

Ahhoz, hogy csak a kiválasztott területen a burkolás ne járjon sok felesleges anyag megvásárlással, elsősorban a pontos méretek lejegyzésére kell sort kerítenünk. Miután megkaptuk a kiszámolt m2-t a burkolás során leeső darabok miatt és a későbbi pótlás érdekében mindenképp pár dobozzal több lapot vegyünk. Mindezeken felül kültéri esetében megfelelő fagyálló anyagok beszerzésétre is figyelnünk kell, különben az egész munkánk egy tél alatt tönkremehet.

Burkolás első fázisa

Azt is ellenőrizni kell egy burkolás megkezdése előtt, hogy az adott felület alkalmas-e a közvetlen lapfelragasztásra vagy sem. Ez azt jeleni, hogy vízmértékkel meg kell nézni, milyen eltérések vannak a végpontok között, mennyit lejt, vagy milyen egyenetlenség található a helyszínen. Ez a művelet azét nagy jelentőségű, mert hidegburkolásnál, nincs arra lehetőség a ragasztóanyag felvitelekor, hogy azzal korrigáljuk a hibákat. A legszebb burkolás természetesen csakis sík felületen érhető el, de a kötőréteggel, falon maximum 2-3 cm között lehet javítani a hibákat. Ahol ennél nagyobb gondok vannak a fallal, ott mindenképp előkészítő kiegyenlítésre van szükség, az arra megfelelő anyaggal. A habarcs kikeverése után felkenjük a falra, majd alumínium léccel addig simítjuk, míg a vízmérték buborékja középre nem kerül. A burkolás ennek az anyagnak a száradása és szükség esetén csiszolása után kezdődhet.

A technika fejlődésének köszönhetően az aljzat egyenetlenségét már jóval könnyebben orvosolhatjuk. Az önterülő kiegyenlítő anyagok segítségével a hepe-hupás terület felöntés és száradása után egy homogén sík helyet kapunk, ami csak a burkolás műveletére vár. Egy réteg ajzat kiegyenlítőt körülbelül 15mm vastagságban tudunk felvinni. Amennyiben ennél nagyobb javításra van szükségünk, akkor száradás után addig rétegeltjük ezt az anyagot, míg minden sima nem lesz.

burkolo

Burkolás második fázisa

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a burkolás második szakasza, a portalanítás valamint alapozás. Ennek a lépésnek a jobb tapadás miatt van jelentősége, kiváltképp, ha gipszkarton falon dolgozunk. ezután jön maga a burkolás és annak előkészítése. Jó tanácsként említendő, hogy a konkrét művelet előtt nagyjából nézzük át a csomagokban, nincs-e színbeli, minőségbeli eltérés a lapok között, valamint vizuálisan próbáljuk elképzelni, hogy rakjuk majd fel vagy le a burkolatot, a minél kevesebb felesleges veszteség érdekében.

Burkolás házilag?

A burkolás, bár burkoló szakember kezeket kíván, mégis, ha magunk végezzük, legyünk precízek, haladjunk lassan és pontosan, a szép végeredmény érdekében. A felrakás és megfelelő száradási idő után következhet a burkolás befejező része a fugázás. A ma kapható színekből szinte tökéletesen a burkolat színéhez illőt választhatunk, majd az utasításnak megfelelő kikeverés után, egyenletes mozdulattokkal el is teríthetjük ezt a keveréket a felrakott lapokon. Ne ijedjünk meg, ha a mintától eltérően sötétebb árnyalata lesz először a fugának, mert kiszáradást követően színe is fakulni fog. Amint ez az anyag is megszárad a burkolás vége tért már csak a keletkezett por és a felesleges fugaanyag eltávolítására van szükség.

konyha-burkolas

 

A hozzászólások le vannak tiltva.