Hogyan változtat a burkolás otthonunkon?

Burkolás házon belül, házon kívül

burkolás otthonunkbanA burkolás szerves része képezi otthonunknak, mind a házon belül, mind pedig a kertben. Meghatározza a ház, a kert kinézetét, jellegét és egyben stílusát is. A burkolás többféleképpen lehet jelen. A kertben a kültéri burkolást alkalmazzák, ami csak hideg burkolási technikával és hideg burkoló anyagokkal kivitelezhető. Ennek oka, hogy ezek a típusú burkoló anyagok sokkal nagyobb ellenálló képességgel bírnak, mint a meleg burkolatok. A kültéri burkolatokat pedig sokkal intenzívebben érik roncsoló tényezők, folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, télen fagy, nyáron erős napsütés. A házon belül a meleg és a hideg burkolatok egyaránt alkalmazhatóak. Nyilvánvalóan a hideg burkolás beltéri típusa más technikával észül, mint a kültéri és az anyagokat tekintve is más. A meleg burkolás anyagi sokkal lágyabbak, más hatásúak, ellenálló képességük alacsonyabb, mint a hideg burkolatoké, de ez nem jelenti azt, hogy nem bírnák a strapát. A beltéri burkolás hideg és meleg burkolatai között nagyon sok eltérés van, mások az anyagok, mások a lerakás technikái és más helységekbe is ajánlottak a különböző burkolatok. A hideg burkolatok kemények, nagyon jó ellenálló képességük miatt a fürdőszobába, konyhába és folyosókra mindenképpen ezek ajánlottak. A meleg burkolatok sokkal jobban mutatnak azonban a nappaliban, gyerekszobában vagy hálószobában.

Burkolás a különböző szobákban

A burkolás legyen az meleg, vagy hideg mindenképpen alapvetően határozza meg a helység hangulatát. Mikor a ház felújítására, vagy éppen építésére szánjuk magunkat, mielőtt bármit is beszereznénk, eldöntenénk, nagyon alaposan át kell gondolni, mit és hogyan is képzelünk el pontosan. A különböző helységeket kialakíthatjuk egymástól függetlenül, de kialakíthatjuk úgy is, hogy figyelünk arra, hogy közöttük harmónia legyen, így adhatunk otthonunknak egy egységes megjelenési formát és helységekre is feloszthatjuk. A saját otthonunkról van szó, így úgy csináljuk, ahogy nekünk a legjobban tetszik. Csak nagyon fontos, hogy az arany középút elvét sose hagyjuk figyelmen kívül, ne legyen túl sok az amit akarunk, ne akarjunk egyszerre mindent. Illetve a burkolás előtt mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét is. Nagyon sok új keletű burkoló anyag van, ami a köztudatban még ne terjedt el, de esetenként sokkal jobbak, mint a korábban alkalmazottak, a szakember tud segíteni a kiválasztásban, elmondhatja a gyakorlati érveket. Így sikerülhet egy olyan burkolás megvalósítása, amelyben az esztétikai és a technikai érvek egyaránt érvényesülhetnek, nagyon fontos, hogy egyik se menjen a másik kárára.

A burkolás apró esztétikai tényezői

beltéri burkolásNem elég azt eldönteni, hogy milyen burkoló anyagot használjunk, a burkoló anyag kinézetéről is döntenünk kell. Ez olyan döntés, amiben egy burkoló mester még mindig a segítségünkre lehet. A burkolás képes tágítani és szűkíteni is a teret, ezt a burkoló anyag mértével és színével tudja elérni. Ezt egy laikus szem azonban nem fedezi fel elsőre. A meleg burkolás anyagainál a szín ugyanúgy dominál, mint a hideg burkolásnál. Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a fal és a bútorok színét, fontos, hogy a különböző alkotó elemek egymással harmóniában legyenek. A hideg burkolatoknál gyakoriak a mintás burkolatok, ezekkel jobb óvatosan bánni, egy burkolás hosszú távra szól, fontos, hogy az elkészült burkolattal hosszú éveken keresztül tudjunk együtt élni.

A hozzászólások le vannak tiltva.