Kerttervezés és burkolás

Burkolás a kertben

burkolás a kertbenA burkolás már régóta nem csak a beltér kialakításához köthető. Ma már a kültéri burkolásnak ugyanakkora jelentősége van, mint a beltérinek. A kertben, első sorban hideg burkolást alkalmaznak, a hideg burkoló anyagok jóval nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek, mint a meleg burkolás anyagai. A hideg burkolást kint és a lakáson belül is előszeretettel alkalmazzák, minden olyan területen, ami nagymértékű és intenzív terhelésnek van kitéve a hideg burkolás alkalmazása ajánlott. A kertben ez mindenhol igaz, míg a házon belül ez a fürdőszobára és konyhára igaz különösen, ezekben a helységekben folyamatosan magas páratartalommal, sokféle szennyeződéssel szemben kell ellenállónak lennie a burkolatnak.

A kerti burkolás ma már nagyon sokszínűvé vált, régebben inkább csak a járdasziget és a garázsfeljáró volt az, ami minden háztartásnál a kültéri burkolás elemeit alkotta. Ma ezek a határok rettentően kiszélesedtek. A burkolást széles körben alkalmazzák, nagyon sokan szeretik, mert az udvart könnyen tisztántarthatóvá és rendezetté teszi, valamint nagyon sokféleképpen alkalmazható, az alkalmazás lehetőségeinek csak képzeletünk szabhat határt. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen nagyobb átalakítási munkába fognánk a kertben, mindent tudatosan tervezzünk meg. A tervezésbe vegyünk bele minden négyzetcentimétert, számoljunk ki mindent, gondoljunk ki mindent, de hogyan is kell ezt elképzelni?!

A kerttervezés és a burkolás

Térkő burkolásA kerttervezés során minden négyzetcentimétert ki kell találni, és miden lépést pontosan meg kell tervezni. Nagyon sok segédanyag áll rendelkezésünkre, így akár csinálhatjuk saját kútfőből is, hiszen csak a saját kertünkről van szó, de ha úgy tartjuk jobbnak felbérelhetünk egy kertépítéssel foglalkozó céget is, és ők mindent megcsinálnak. Ha komoly átalakításokra készülünk, ami során a kert nagyobb részét burkoltatjuk, egy burkoló szakember véleményét sem árt kikérni, a burkolás a kertben jóval bonyolultabb, mint bent.

Nagyon fontos, hogy a kerttervezés során a kertet egységesen kezeljük a házzal is és a kert különböző elemeit egymással is. A burkolás nem osztja fel a kertet, csak összeilleszti az elemeket. A kert megtervezésénél mindent alaposan át kell gondolni.

A kerttervezés lépései és a burkolás megtervezése

–        milyen stílusú kertet szeretnénk, a stílus magával vonzza a növényeket, a burkolás mértékét és a kerti bútorok jellegét, valamint a kert felosztását is. A kert stílusának megválasztásánál ne csak azt vegyük figyelembe, hogy mi az ami tetszik, hanem azt is, hogy a mi kertünkből mi alakítható ki, mi az ami előnyös, kényelmes és praktikus is, mi az, ami hosszú távon fenntartható. Az esztétikai és a gyakorlati szempontokat, ugyanúgy, mint a beltéri burkolás esetében a kerttervezésnél is párhuzamosan kell kezelni.

–        A beültetett növények jellegét a kert stílusvilága alapvetően meghatározza, de ettől függetlenül a növényekkel kapcsolatban meg kell hoznunk még egy fontos döntést, azt, hogy csak dísznövényeket szeretnénk, vagy esetleg egy kisebb konyhakertet is ki akarunk alakítani haszonnövényekkel. A kert kialakításánál ez könnyen megoldható, egyszerűen leválasztható egy rész konyhakertnek és azt lehet teljesen külön kezelni. A burkolás elemeivel a kettő élesen elhatárolható egymástól.

Ezek azok az alapvető dolgok, amiket mindenképpen át kell gondolni. Fontos kitalálni azt is, hogy milyen kerítést képzelünk el, hogy a kert mennyire legyen tágas, csak a szűk családi körnek szánjuk, vagy esetleg nagyobb társaságokat is be tudjon fogadni. A kertépítés első lépése a burkolás lesz.

A hozzászólások le vannak tiltva.