Kis helyre nagy ötletek – burkoló megoldások

Hogyan nyerhetünk teret a burkoló munkával

burkolóA burkoló munka otthonunk minden helységében jelen van, de van két helység, amelynél különösen nagy teret kap a burkolás, ez a fürdőszoba és a konyha. Ez a két helység sok szempont miatt a burkoló munkák javát adja. Egyrészről a burkoló szakembernek itt kell technikailag a legjobban odatennie magát, ebben a két helységben van a legintenzívebb terhelésnek kitéve a burkolat. Másrészről pedig, ez a szempont leginkább a fürdőszobára jellemző, a helyhiány az amivel a burkolónak szembe kell néznie. Magyarországon nagyon sok család küzd a miniatűr fürdőszobák problémájával, nagyon gyakran a konyha is kis teret kap, de leginkább a fürdőszoba szorul háttérbe. Ha egy lakásban a fürdőszoba nagyon kicsi, akkor általában a többi helység sem óriási, így a fürdőszobához tartozó kellékek tárolását a fürdőszobában kell megoldani. Egy praktikus kialakítású burkoló munkával a legkisebb fürdőszoba is kialakítható úgy, hogy mindenre legyen elég hely, és a helység megszabaduljon a kis lyuk jelzőtől.

Burkoló munka a fürdőszobában

Ahhoz, hogy a fürdőszoba jól burkolható és praktikus kialakítású legyen, az alapoktól kell kiindulni. Pontosan meg kell tervezni, hogy mit hova szeretnénk, hogyan lenne a legjobb. A burkoló munkába csak az alapos megtervezés után szabad belekezdeni. A kisebb területű fürdőszobába érdemes, praktikusabb a zuhanykabin kialakítása, hiszen ez sokkal kevesebb helyet foglal. A kabin ajtaja tolós, így még csak azzal sem kell bajlódni, hogy annak helyet hagyjunk. A fürdőszobába mindenképpen kell egy csaptelep, tükörrel. A csaptelep praktikus burkolásával lehet talán a legtöbb helyet foglalni, a tükörnél mindenképpen jobb, ha beépített. És a csaptelepet is érdemes a burkoló munka folyamatába belevonni, nagyon jól mutat és nagyon sok plusz helyet nyerhetünk például azzal, ha a csaptelep alsó részének a burkolati felületénél kis, beépített polcokat alakítunk ki. Ezekben a polcokban tárolhatunk törülközőt, tisztálkodó szereket. A tükör melletti részen a falba szintén praktikus fiókok kialakítása, természetesen ahhoz, hogy ezek az ötletek megvalósíthatóak legyenek, kell egy jó alap, ha ez nincs meg fiókokat kell felszerelni, ezzel csak annyi baj lehet, hogy sok helyet foglalnak el a térből. Megéri kihasználni az ajtó mögötti részt is, ez a kis mérete miatt korlátozott lehetőségeket tartalmaz. A burkoló alakíthatja úgy a felületet, hogy egy fogas szerkezet kerüljön beépítésre, ahol akár fürdőköntöst, akár törülközőt is tárolhatunk. A kis hely tipikus probléma a tetőtéri fürdőszobák esetében.

Praktikus burkoló ötletek a konyhában

burkolóA fürdőszoba mellett a burkoló számára igazi kihívást jelent a konyha burkolása. A konyha szempontjából külön kell beszélni azokról a típusokról, amikor a konyha és az étkező egybe van nyitva, illetve azokról, ahol ezek külön vannak választva. A problémásabb az szokott lenni, amikor az étkező és a főzőrész külön van, mert ebben az esetben az étkező gyakran nagyobb hangsúlyt fektetnek a főző sarok hátrányára. A burkoló munka sokat javíthat a helyhiányon, nagyjából azokkal a praktikákkal, mint a fürdőszoba esetében. A konyhánál is nagyon oda kell figyelni az alapokra, vagyis arra, hogy jól logikusan legyen elosztva a hely, például a mosogató ne a gáztűzhely és a pult között legyen, mert az nem praktikus. A beépített fiókokkal nagyon sok helyet spórolhatunk meg, a burkoló munka kiegészítője csak a konyhában történő helyspórolásnak, ennek legfontosabb eleme a konyhabútor.

A hozzászólások le vannak tiltva.