Különleges burkolás

Mitől lehet különleges egy burkolás?

speciális burkolásA burkolás sok mindentől lehet különleges. Egy burkoló munka különlegessé válhat az anyaga miatt, a technikája miatt esetleg a helye miatt. Ma már egy burkolat nem csak a funkcionális tényező miatt fontos, a korábbi helyzethez képest sokkal nagyobb teret kapott kinézete, mindig számított, hogy milyen egy adott burkolat, passzoljon a közegéhez, jól nézzen ki, de mára a burkolás bizonyos szempontból hasonlóvá vált, mintha egy külön művészeti ág lenne. Természetesen ez nem örök érvényű igazság, burkolni lehet így is – úgy is, van aki csak a funkcióra törekszik, de egyre többen ezen túlmutatóan szemlélik a burkolást. Ennek oka több minden lehet, egy burkolat, a jó alapanyagokkal és kiegészítő anyagokkal, profin van megcsinálva, akár több tíz évet is kibírhat, a hosszú távú élete miatt pedig nagyon fontos, hogy úgy legyen megcsinálva, hogy az tényleg több éven keresztül üssön. Más részről az emberek már – már görcsösen törekszenek az egyediségre, egy különleges burkolás megemeli otthonuk színvonalát, különlegessé teszi azt. És a legfontosabb tényező, hogy a technikai fejlődés a burkolást sem hagyta ki, a felhasználható alapanyagok listája kiszélesedett, a használt segédeszközök fejlődtek az alapanyagok pedig professzionálisabbá váltak.

Különleges burkolás, különleges anyaggal

A burkolás anyaga teheti a burkolatot legjellemzőbben különlegessé. Az anyag is több féle szempontból lehet különleges. Például a parafa egyre kedveltebb burkoló anyag, jól mutat, de nem ezért különleges, sokkal inkább az dominál kiválasztásánál, hogy funkcióját a lehető legjobban tölti be. Szigetel, hőszigetelő képessége a legjobb a burkolatok között, és időtállósága szintén magasan kiemelkedő. De akik ezt a burkolatot választják, azok a funkcionalitásbeli szempontokat helyezik előtérbe. Mindenkinek tisztában kell lennie saját korlátaival, ha valaki nem engedheti meg magának, hogy olyan burkolatot használjon, ami nem praktikus, például a fűtés szempontjából, akkor ne tegye, tudnunk kell, hogy mit szabad előtérbe helyeznünk, a funkciót vagy az esztétikumot. A burkolás anyag, ha nagyon művészi irányba megyünk el, akkor legjellemzőbben a mozaik lehet. A mozaik burkolatot kisebb – nagyobb lapokból rakják le, a mozaikozás nagyon régi technika, nagyon jól mutat. A mozaik burkolás nem csak anyagában különleges, ez lényegében egy külön technika is. Nagyon fontos, hogy olyan burkoló anyagot válasszunk, ami megy otthonunk hangulatához, ne üssön el attól.

nappali burkolás

Különleges burkolás, különleges helyen

A burkolás helye bárhol lehet, beszélhetünk külön beltéri és kültéri burkolásról, ez már eleve nagy lehetőségeket rejt magában. A beltéri munka lehet hideg vagy meleg burkolás a kettő között a felhasznált anyagok adják a különbséget. A beltéri burkolatok jellege szobánként más, mindenhol lehet nagyot alkotni, határt csak a fantáziánk és a burkoló mester szabhat. A legtöbb lehetőséget a fürdőszoba és a konyha biztosítja a burkolás számára, ezekben a helységekben a burkolás nélkülözhetetlen, hiszen mindkét helyen a fal egyébként túl sok káros tényezőnek lenne kitéve, így valami kell, hogy védje. A kültéri burkolatok nagyon sok lehetőséget hordoznak magukban, a kültéri munkának eddig leginkább funkcionális jellege terjedt el jobban, járdaszegély, garázs, de egyre többen ezen túlmutatóan a burkolás technikájával színesítik kertjüket.

A hozzászólások le vannak tiltva.