Melegburkolás – Burkolás speciális ága

Burkolás vagy melegburkolás?

A burkolás alapvetően két ágra oszlik. Az egyik a hideg a mások pedig a melegburkolás. A következőkben ez utóbbira tesszük a hangsúlyt. Elsőként azt kell tisztáznunk, hogy mik is tartoznak ebbe a csoportba.

MelegBurkolás

burkoló - burkolásA fapadlók, laminált padlók, bambusz padlók, lambériák, csak párat említve a kínálatból. Mint minden szakmunka, így a burkolás is avatott kezeket kíván meg, bár ma már olyan könnyen összerakható álparkettát kaphatunk az üzletekbe, hogy magunk is könnyedén boldogulunk a lerakásával, de vigyázzunk az egyszerűség, nehogy a minőség és a tartósság rovására menjen.

Ezek a laminált lapoknak nevezett burkoló anyagok sokszor kecsegtető árral várnak minket vásárlókat, de akár a hideg burkolás anyagainál itt is nagyon fontos a kopásállóság és az időtállóság is.

A profi burkolás alapjai

Ahhoz, hogy valóban megfelelő legyen a burkolás, számos kelléket, segédanyagot kell még vásárolnunk a betervezett alapfelszerelés mellé. Ilyen a dekopir fűrész, a padló kiegyenlítésére szolgáló szivacs vagy habréteg, a szegőléc és a sokak által kispórolt padlólap összeragasztó. Ezt azért említeném meg, külön, mert nagyon sokan esünk abba a hibába, hogy nem vesszük meg ezt a fontos összetartó és egyben szigetelőanyagot, a szakember határozott tanácsára sem.

A burkolás nem csak abból áll, hogy felrakjuk a lapot vagy parkettát és ezennel annyi… A minőségi munka miatt a ragasztó szinte elkerülhetetlen, igaz nem a legolcsóbb dolog. Azok, akik kételkednek a hasznosságába azt tudom példának felhozni, hogy egy ilyen beruházás többszörösére növelheti a laminált parketta élettartamát. Hogy miért? Azért mert nem engedi meg a víz beszivárgását az összeillesztéseknél, és ez által megakadályozza a lapok elválását, felpúposodását is. De miként kezdjünk neki a melegburkolás folyamatának?

Elsőként pontosan mérjük le az általunk befedni a kívánt terület nagyságát, majd a kijött négyzetmétert kerekítsük felfele, annak érdekében, hogy ne érjen minket meglepetés a leeső szélek miatt. Amint ezzel megvagyunk, válasszuk ki a burkoláshoz általunk felhasználni kívánt anyagot és vásároljunk meg minden eszközt a felrakásához. – A legtöbb áruház már ingyenesen adja műanyag szigetelőjét a burkolás nagyságától függően. – Szállítsuk haza a terméket, majd mielőtt bármibe is belekezdenénk, bontsuk ki a dobozokat, a minőség ellenőrzése érdekében, valamit, ha faerezetű, vagy mintás padlóról van szó, nem árt az egymáshoz illő elemeket külön csoportokba rakni.

Tisztítsuk meg a burkolásra szánt helyet és vágjuk ki a megfelelő nagyságú szigetelőanyagot. Igazítsuk el szép egyenletesen az aljzaton és kezdjük meg a parkettalapok felrakását.

Szakértő Burkolás Tippjei

  1. Amerre a szálirány mutat, arra fogja nyújtani a szobát, helyiséget a burkolás.
  2. Figyeljünk arra is, hogy kötésbe rakjuk a darabokat, mert csak így tartják egymást.
  3. A könnyebb összepattintás és ragasztás érdekében használhatunk ékeket is. Attól függően mekkora nagyságú térről van szó, pár óra alatt felhelyezhető a „pattintós” laminált padló.
  4. Itt nem kell száradásig várni a használatba vétel előtt gyakorlatilag a burkolás után már be is rendezkedhetünk, de még mielőtt ezt megtennénk, vagy szilikonnal, vagy a régi szeges megoldást használva helyezzük fel a sarkakra a szegőléceket. Utolsó lépésként a burkolás után ajánlatos felseperni és egy tisztító felmosást csinálni, a bútorok behordása előtt.

Az itt említett megoldás a burkolás egyik legegyszerűbb és legkevesebb szakértelmet kívánó fajtája került bemutatásra, de ha valóban szép, valódi fa parkettában szeretnénk gyönyörködni, akkor mesterember segítségét, kérjük.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.