Milyen a jó Burkoló – anyagok, eszközök?

burkolasA burkolat elkészítése/elkészíttetése nagyobb költségekkel jár; mielőtt felbérelünk, egy burkoló szakembert többségünk ki fogja kalkulálni magának az árat, hiszen ennek függvényében fogja eldönteni, hogy valóban belekezd-e a munkálatokba. Az anyagok beszerzésén nem szabad spórolni, ha nincs elég pénzünk a jó minőségű anyagok megvásárlására inkább várjunk még, spóroljunk és később végeztessük el a munkálatokat. Az olcsóbb és valószínűleg gyengébb minőségű anyagok sok kellemetlenséget okozhatnak a későbbiekben, az ebből az okból fakadó hibák helyrehozatala aztán még többe fog kerülni. Azt is mondhatnánk, hogy magunknak spórolunk azzal, ha többet szánunk a burkolás és a burkoló szakember kifizetésére. A várható költségek kikalkulálása azonban nem olyan egyszerű, mivel több tényezővel is tisztában kell lennünk. Nézzük ezeket részletesebben.

Hol burkolunk – Ez az alapkérdés a burkoló számára!

belteri-burkolasA legalapvetőbb szempont, hogy kültéren vagy bel téren kívánjuk-e igénybe venni a burkoló munkáját. A beltéri burkolatoknál még külön figyelembe kell venni azt, hogy mennyire vizes a helység, ahol burkoltatunk. Mivel más igényeket kell kielégíteniük ezeknek a burkolatoknak így árazásuk is eltérő lehet, és az áruk mellet még az is változó, hogy milyen segédanyagokat igényelnek. Ha nem tartjuk szükségesnek az ár előzetes kikalkulálását, akkor egyszerűen mindent rábízhatunk a burkoló szakemberre, Ő felméri a terepet, megrendeli, beszerzi az anyagot, elvégzi a munkát és nekünk csak fizetnünk kell. Vagy azt az alternatívát is választhatjuk, hogy egy burkoló szakemberrel elvégeztetjük az előzetes számolásokat és csak ekkor is csak a végeredmény függvényében döntünk a munkálatok elvégeztetéséről. Ebben az esetben kell egy kisebb díjat fizetnünk, de lehet, hogy a pontosabb kép érdekében megéri. Nem gondolnánk, de sok olyan apró részlet van, amik az egész munkát jelentősen befolyásolják.

Milyen anyagokkal dolgozik a burkoló

Egy burkoló szakember minél nagyobb tapasztalattal rendelkezik, annál könnyebben kezeli a legkülönfélébb burkoló anyagokat. Minden anyagot máshogyan kell kezelni, más segédanyagokat kell hozzájuk használni, és más technikákat érdemes alkalmazni. Sok tényezőt kell figyelembe venni. A burkolásról többségünknek a csempe jut eszébe, de csináltathatunk faburkolatot is. És még rengeteg más anyag felhasználásával dolgozhatunk. És a különböző anyagokat a legkülönfélébben lehet alkalmazni, szóval a variációk ma már nagyon nagy számúak lehetnek, pont ezért van az, hogy egyre több olyan egyedi burkoló munka születik, amelyek mind külön alkotásnak számítanak. Az ár sok tényezőtől függ, ezért a végösszeg nem kalkulálható ki csupán az alapanyag beszámításával. Igazából csak az anyag összege az, ami stabil pontot jelenthet. Az ár kalkulálásánál figyelembe veszik a felület milyenségét, a burkolni kívánt terület méretét, az alapanyagot, annak milyenségét, minőségét és mennyiségét, utóbbi a területtel arányos. A kiszabott munkadíj függ a munkára szánt időtől is, mai pedig a felület egyedi tulajdonságaitól függ. És természetesen a burkoló alap órabére is szakemberenként más és más lehet.

Milyen segédanyagokat használ a burkoló?

Az árnál a legkevésbé kikalkulálható tényező a segédanyagok összege. Csak megsaccolni lehet, de pontosan nem lehet előre kiszámolni, hogy miből mennyire lesz szükség. A segédanyagok, ragasztók esetében szintén nem szabad spórolni, hiába veszünk jó minőségű alapanyagot, hiába fizetünk a legjobb burkoló szakembernek, ha a kiegészítőkből rossz minőségűt használunk. Ha házi burkolásra adjuk, a fejünk a kiadások listájára fel kell vennünk az eszközök költségeit is. Ha szerencsénk van, próbálhatunk ismerősöktől kölcsön kérni, de ha nincs mindent meg kell vásárolni. Ha burkoló szakemberrel dolgoztatunk, ezek a kiadások nem jelennek meg, mivel minden szakember a saját eszközeivel dolgozik.

falburkolas

A hozzászólások le vannak tiltva.