Milyen anyagokkal végezhető burkolás

burkolo-burkolas-hidegburkolas-burkolatokNagyon fontos, hogy jól meggondoltan döntsünk a burkolás anyagáról, színéről, mintájáról és a használt segédanyagokról is, mivel ez egy hosszú távú befektetés. Minőségileg is meg kell felelnie az elvárásoknak, illetve az is nélkülözhetetlen, hogy a mi esztétikai igényeinket is kielégítse. A legnagyobb szerencsénk akkor van, ha olyan burkoló szakemberrel dolgozhatunk, aki az anyagok beszerzésében is segít, különösen a segédanyagoknál nehéz megtippelni, hogy mekkora mennyiség kell belőlük.

Kültéri és beltéri burkolás

Az anyaghasználat attól függ, hogy kültéri, vagy beltéri burkolás előtt állunk, illetve a beltérin belül is különbséget kell tenni a helységek között. Egy fürdőszobai burkolat teljesen más terheltségnek van kitéve, mint például egy előszobai, nagyon fontos, hogy a megfelelő ellenállású burkolatot alkalmazzuk, ha nem így teszünk, a burkolat nem fogja olyan sokáig bírni. Az alapanyag mellett a teljesen egyértelmű, hogy a segédanyagoknál is figyelembe kell venni ezt a szempontot. Ha már tudjuk, hogy milyen mértékű kopásállóságra van szükségünk, akkor nagyon fontos az is, hogy milyen márkából választjuk ki a burkolás anyagát és segédanyagát. A márkákkal kapcsolatban mindenképpen jobb, ha a szakembert kérdezzük, nem érdemes spórolni az anyag márkájának kiválasztásánál, hiszen, lehet, hogy az elején többet kell kifizetnünk, de ez a befektetés idővel megtérül. A legjobb márkák között emlegetik  Mapei termékeit, és a Scönox termékeit is. Ezek nyilvánvalóan nem a legolcsóbb márkák, de a pénzünkért garantáltan jó minőséget kapunk.

Burkolás anyagainak kiválasztása

burkolas-burkolo-burkolatok-hidegburkolasA burkolás anyagának a kiválasztásánál segítséget nyújthat, az, ha az alábbi négy szempont alapján kategorizáljuk a termékeket. Ezek alapján könnyen osztályozhatjuk a választékot és egyértelmű lesz, hogy számunkra melyik termék a legcélravezetőbb. A szempontok a következők; a keménység, a kopásállóság, a kaliber és a tónus. A keménységet az ásványi anyagok keménységével teszik egyenlővé, a skála 1-10-ig terjed. A kopásállóság a lapok terhelhetőségének egyik jellemzője. A kaliber az a szempont, ami egy laikus számára nem feltétlenül egyértelmű, ez a burkolás lapjainak méretpontosságára utal. Az égetett kerámialapoknál tipikusan elfordulhatnak mérethibák, hiszen az égetésnél különböző arányú térfogatveszteség következhet be. Minden burkolási anyagnál vannak szabványhatárok, ezek olyan hibahatárok, amelyek meghatározzák, hogy a méretkülönbség meddig elfogadott és miután nem elfogadott. A burkolás anyagának színét a tónuskategóriákkal jellemzik. Ezekre azért kell nagyon odafigyelni, mert lehet, hogy ránézésre nem tűnik szembe a különbség, de ha felrakjuk a lapokat, akkor az a pici eltérés is nagyon kirívó lesz. Ennek elkerülésére szokták azt tanácsolni, hogy a szükségesnél valamivel több burkolási anyagot szerezzünk be, mert utólag nem biztos, hogy hozzá tudunk jutni ugyanolyan színű anyaghoz. Mindenképpen írjuk fel magunknak a megvásárolt anyag sorozatszámát, ha a burkolás során kifogynának a készleteink, a sorozatszám segítségével tudunk ugyanolyan anyaghoz jutni.

Profi burkolás – Profi burkoló

A burkolás jó minőségéhez nem elég jó szakembert keresnünk és jó minőségű alapanyagokat vásárolnunk, a segédanyagok minőségére ugyanúgy oda kell figyelnünk. Egy rossz komponens az egész munkát tönkreteheti. A már fentebb említett márkák javasoltak a segédanyagok területén is. Sőt az valószínűleg külön előnyös lehet, ha ugyanolyan márkájú segédanyagot és alapanyagot használunk. A segédanyagok mennyiségét sokkal nehezebb kikalkulálni, de itt is ajánlott inkább többet beszerezni, ha nem akarjuk, hogy a burkolás közepén elfogyjon az anyag.

burkolo-burkolas-hidegburkolas-burkolatok

A hozzászólások le vannak tiltva.